logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tv CURTIS 21M2VT. Fonia OK, obraz bardzo zakłócony.

Adrian2 02 Sie 2006 17:05 1478 6
REKLAMA
  • #1 2873637
    Adrian2
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam fonia jest prawidłowa a obraz jest mocno zakłócony czarnymi cieniami z lewej strony sa 4 pionowe słupy o szerokosci 3cm, te 3 pierwsze się strzępią ale stoja w miejscu natomiast ten ostatni bliżej środka jest jak cień rozciagany na następna połowę ekranu . Bardzo dziwne zakłcenie , które występuje na txt, av i tradycyjnej antenie .
    Elektrolity powymieniane , napiecia stabilne , sam obraz pod tymi cieniami jest prawidłowy ze wszystkimi kolorami. czy to może byc uszkodzony MC44002P czy trafopowielaczem . Może ktoś spotkał sie z taką morą ?
    Załączniki:
    • Tv CURTIS 21M2VT. Fonia OK, obraz bardzo zakłócony. Picture 1.jpg (77.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2874010
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Napiecia stabilne ale czy bez tetnien?Sprawdz elektrolit filt.200V na PK.Tymczasem.
  • REKLAMA
  • #4 2874867
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Zgadzam się z kolegą , takie zjawisko występuje gdy padnie 10u/250 na zasilaniu wzmacniaczy wizji , ale nie z takim nasileniem ale warto go wymienić.
    Wymień też elko na zasilaniu B+.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #5 2875043
    Adrian2
    Poziom 15  
    Sprawdziłem i jest dobry ma 330 oHm ale wydaje mi się , że to bardziej podejrzane jest odchylanie poziome , ponieważ słupy cieniowe są pionowe. Podstawiłem też konensatory w gałęzi 200v i B+, nadal bez zmian. Rzeczywiście tez myślałem o trafie ale chciałbym uzyskać potwierdzenie od kolegów.
  • #6 2875093
    dami
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Może by podstawić trafopowielacz miałem raz w monitorze podobny efekt
  • #7 2882916
    Adrian2
    Poziom 15  
    Udało mi się naprawić ten tv . Zauważyłem , że przy wystudzeniu pasów prawie nie było a po nagrzaniu wchodziły.Regulacja napięcia w przetwornicy pokazała , że przy zwiększaniu napięcia pasy pojawiaja się a przy zmniejszaniu do ok 110v znikają. Postanowiłem szukać termicznie.
    Wymrażałem wszystkie układy ale bez efektu . Chłodząc wzmacniacze wizyje w pewnym momencie obraz zrobił się idealny , okazało się że efekt taki robił tranzystor na PK 901 - BF422.
    Pozdrawiam i temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze CURTIS 21M2VT występował problem z zakłóconym obrazem, gdzie po lewej stronie ekranu pojawiały się cztery pionowe słupy o szerokości około 3 cm, z których trzy pierwsze były rozszczepione i nieruchome, a czwarty rozciągał się na dalszą część ekranu. Dźwięk był prawidłowy, a problem występował niezależnie od źródła sygnału (txt, AV, antena tradycyjna). Wymieniono elektrolity i sprawdzono stabilność napięć, jednak zakłócenia pozostały. Podejrzewano uszkodzenie układu MC44002P lub trafopowielacza. Wskazano na konieczność sprawdzenia rezystora przeciw wzbudzeniowego na cewkach odchylania pionowego oraz kondensatorów filtrujących na zasilaniu wzmacniaczy wizji. Po wymianie kondensatorów problem nie ustąpił. Ostatecznie okazało się, że przyczyną był tranzystor PK 901 (BF422) w układzie wzmacniaczy wizyjnych, który pod wpływem temperatury powodował pojawianie się pionowych pasów. Po jego wymianie obraz został naprawiony, a temat uznano za zamknięty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA