logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW T4 2.5 TDi 88KM - Immobilizer blokuje rozruch, jak sprawdzić kluczyk?

adrian1106 27 Gru 2024 18:29 1239 4
REKLAMA
  • #1 21364437
    adrian1106
    Poziom 5  
    Vw t4 2.5 TDi 88km zgasł podczas jazdy i nie odpala. Po diagnostyce pokazuje błąd - rozruch silnika zablokowany przez immobilizer. Pomoże ktoś, gdzie szukać przyczyny? Albo jak sprawdzić kluczyk? Problem w tym, że nie mam drugiego kluczyka.
  • REKLAMA
  • #2 21364729
    ste
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    Kilka faktów, które mogą Ci pomóc w diagnostyce:
    1. Immobilizer nigdy nie zgasi odpalonego silnika.
    2. W tym samochodzie gdy immobilizer blokuje to silnik zapala na około sekundę i gaśnie.
    3. Możesz odczytać błędy i parametry z modułu immobilizera, dzięki temu dowiesz się czy kluczyk jest prawidłowo rozpoznany.
  • REKLAMA
  • #3 21364900
    adrian1106
    Poziom 5  
    Wiesz może dlaczego komputer wskazuje „rozruch silnika zablokowany przez immobilizer”? Muszę sprawdzić jeszcze masę w ECU oraz piny, czy dochodzi prąd. Czytałem też, że potrafi się urwać pin w pompie wtryskowej, ale u mnie są całe.
  • REKLAMA
  • #4 21364989
    ste
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    adrian1106 napisał:
    Wiesz może dlaczego komputer wskazuje „rozruch silnika zablokowany przez immobilizer”?

Prawdopodobnie jest to stary błąd, kiedyś z jakichś powodów wystąpił i nie został skasowany. Przykładowo ktoś 5 lat temu przekręcił stacyjkę kluczykiem bez transpondera a potem nie skasował błędu to on nadał będzie w diagnostyce, może być oznaczony jako przejściowy.

Skasuj ten błąd, wyłącz zapłon, włącz zapłon i sprawdź czy wróci, prawdopodobnie nie.
  • #5 21365350
    adrian1106
    Poziom 5  
    Dzięki za poradę, skoro immobilizer go nie wyłączył podczas jazdy to co mogło go wyłączyć ? Już nie mam pomysłów. Zawór na pompie dobry,przekaźniki i bezpieczniki też wszystko git.
REKLAMA