logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Panasonic TX-L47DT60E - Długi czas uruchamiania, czy to wina płyty głównej?

bogdan_1975 28 Gru 2024 15:23 426 4
REKLAMA
  • #1 21365666
    bogdan_1975
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam. Dostałem od znajomego TV Panasonic TX-L47DT60E, ale jest strasznie powolny i od włączenia do pokazania się obrazu to jakieś 7-10 minut.
    Chciałem spytać, czy to może być wina płyty głównej?
    Po ściągnięciu tylnej obudowy płyta ma takie oznaczenia:
    TXN/A1XXUE
    i
    TNPH1056 1A.
    Nigdzie już nie można tego kupić, a jak jest, to cena z kosmosu.
    Do fachowców dzwoniłem w celu rebalowania, czy jak to się zwie, ale też już tego modelu nie chcą robić.
    Da się coś na to poradzić, czy raczej go na części sprzedać?
    A cieszyłem się, że fajny TV mam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21365922
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 146
    Sprawdzałeś może czy napięcia zasilacza są poprawne od włączenia? Zużyte elektrolity mogą nie pozwalać uruchomić się poprawnie zasilaczowi - a gdy się nagrzeją ich parametry trochę się poprawiają przez co zasilacz w końcu rusza....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21365997
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6854
    Jak pisał kol. wyzej
    - zasilacz
    - przetwornice na płycie main

To model z 2013r. , elektrolityczne kondensatory .. nawet w starym P. czasem wysychaja .

SM masz w temacie Link

p.s
    opis TNPH1056 to opis "gołej płyty"
    Ważny ten drugi opis (na białym stickerze)
  • REKLAMA
  • #4 21366027
    bogdan_1975
    Poziom 4  
    Nie znam się zbytnio na takich rzeczach ,miałem nadzieję że dokupię tą płytę główną tanio z takiego modelu bo nieraz się trafi że ktoś ma matrycę rozbitą i sprzedaje na części ,ale widzę że to nie takie chop.
    Z początku jak go dostałem to nie chciał wcale wystartować i wisiał na ekranie startowym cały czas to mu zrobiłem twardy reset i wgrałem z pendriva nowy soft.
    I teraz niby rusza po dłuższej chwili ale strasznie wolny jest.
    Rozkręcę go po niedzieli jeszcze raz i będę sprawdzał co dam radę.
    Dodam jeszcze że jak reset robiłem to ten self check było wszędzie OK.

Jest tu może jakiś fachowiec co się zajmuje takim reballem ?
    Moje miasteczko to dziura zabita dechami ,nawet nie ma naprawy TV a jestem bez auta to nie ma nawet jak dowieźć gdziekolwiek ten TV w całości.
  • #5 21369645
    bogdan_1975
    Poziom 4  
    Usterka znaleziona ,podgrzałem procesor żony suszarką do włosów lekko go dociskając i telewizor ruszył.
    Teraz wiadomo że trzeba reballing zrobić i znalazłem fachowca co mi to za 250zł zrobi tak że temat można zamknąć.
REKLAMA