logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwie lampy na 3 żyłach z włącznikami schodowymi?

miszazdr 29 Gru 2024 02:55 651 1
  • #1 21366709
    miszazdr
    Poziom 1  
    Cześć, mam taką sytuację, że w korytarzu mam dwie lampy, które są podłączone do dwóch włączników schodowych pojedynczych, więc obie lampy włączam razem. Problemem jest to, że poprowadziłem kabel trzyżyłowy
    włącznik - lampa - lampa - włącznik,
    więc lampy mogę podłączyć tylko szeregowo (a raczej nie jest to dobre).
    Kabel od włącznika idzie w sufit przez lampy do drugiego włącznika. Gdybym miał tylko jedną lampę, to by było git, a tak wcześniej nie sprawdziłem, że do dwóch lamp potrzebna jest dodatkowa żyła. Czy jest jakiś sposób na naprawienie tego bez kucia sufitu i doprowadzania czwartej żyły?

Dodam, że te dwie lampy to żyrandol 5 i 3-punktowy z żarówkami LED.

Prosty schemat mojego podłączenia. Lampy są właśnie bezpośrednio wpięte w przelatujący przez nie przewód tylko do niebieskiej żyły, bo brązowa i żółta są komunikacyjnymi dla włączników.
    Schemat okablowania korytarza z dwoma lampami podłączonymi szeregowo.
  • #2 21366714
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1164
    Schemat błędnego połączenia elektrycznego z lampami i przewodami. Mądry elektryk po szkodzie.
    Jedyne co ma sens w twoim przypadku, to do lamp poprowadź nowy przewód z puszki. I nie prowadź przewodu "przez lampy", tylko od wyłącznika, do wyłącznika. A do lamp poprowadź osobny z puszki. Zaoszczędziłeś raptem może ze 3 metry przewodu po 3 zł, a teraz masz kłopot i wydasz znacznie więcej.

Przykro mi, ale nie ma sposobu by uruchomić lampy tak jak to sobie wymyśliłeś, z zachowaniem funkcjonalności tego obwodu.
    Wyjścia masz dwa.
    Albo wymienisz przewód na taki o większej ilości żył, albo dołożysz drugi.
    Sam sobie wybierz, które z tych rozwiązań jest wygodniejsze dla ciebie i twojej sytuacji. My niestety tej instalacji nie widzimy.

Ale w tej postaci jest wykonana źle i nie będzie działać.
    Jeżeli już przeciąłeś go lampami, to skróć go do lamp i zostaw jako ich zasilanie ale nie szeregowe, a do wyłącznika poprowadź nowy przewód.
REKLAMA