logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć trzy lampy podwójnym włącznikiem schodowym?

lawa82 05 Sty 2015 01:37 7983 26
  • #1 14293580
    lawa82
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam mam problem, potrzebuje podłączyć trzy lampy podwójnym włącznikiem schodowym. Dwie(na schemacie jako 3) mogą załączać się razem. (1) to włącznik w domu (https://obrazki.elektroda.pl/5345944300_1370643078.jpg), (2) na dworze. Jaki kupić na zewnątrz i jak to podłączyć?
    Załączniki:
    • Jak podłączyć trzy lampy podwójnym włącznikiem schodowym? Bez__tytu__u.jpg (88.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 14293587
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Ocena: 105
    Z tego co piszesz to ma to działać tak... jest główny włącznik, później przełącznik schodowy, i tym schodowym decydujesz, czy mają być zapalone lampy 1 i 2 czy 3?
  • #3 14293728
    stonefree
    Poziom 27  
    Ocena: 319

Na zewnątrz szukaj łącznika schodowego podwójnego szczelnego - IP44 lub wyższe.

Od razu zaznaczę, żeby Kol. Moderator Retrofud nie dał mi 4 ostrzeżenia - kolory niebieski i żółto zielony są zarezerwowane dla przewodu neutralnego i ochronnego, więc do przyłączenia łączników powinny to być kable z żyłami koloru czarnego, brązowego czerwonego itd., ale nie kupisz takich prawdopodobnie

Moderowany przez Łukasz-O:

Skoro kolory są zarezerwowane, to dlaczego użyłeś je niezgodnie z przeznaczeniem. Tak trudno było narysować prawidłowo? Jeszcze w błąd wprowadzasz autora o braku odpowiednich przewodów.

3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

PS.
    Nie ma moderatora o nicku "Retrofud".

• #5 14294052
    lawa82
    Poziom 10  
    zas - to zasilanie, dochodzi ono do włącznika w domu oznaczonego jako "1". Do tego włącznika doprowadzone są trzy żyły od żarówki na ganku, i po trzy żyły od żarówek na zewnątrz oznaczone jako "3". Kabel trzy żyłowy puszczony jest od włącznika "1" w domu do włącznika "2" na dworze. Jak podłączyć to we włączniku "1" i "2" aby można było zapalać światło na dworze "3" lub na ganku z dworu i gasić w domu i na odwrót?

Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

Od razu zaznaczę, żeby Kol. Moderator Retrofud nie dał mi 4 ostrzeżenia - kolory niebieski i żółto zielony są zarezerwowane dla przewodu neutralnego i ochronnego, więc do przyłączenia łączników powinny to być kable z żyłami koloru czarnego, brązowego czerwonego itd., ale nie kupisz takich prawdopodobnie

Kolor przewodu mogę zmienić stosując rurki termo kurczliwe, instalacja niema uziemienia więc niebieski robi jako PEN.
  • #6 14295206
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    lawa82 napisał:

Kolor przewodu mogę zmienić stosując rurki termokurczliwe, instalacja niema uziemienia więc niebieski robi jako PEN.

Nie, nie możesz.
    Wykonujesz nową część instalacji, czyli musi ona (w tej części) odpowiadać obecnie obowiązującym przepisom.
    Żadne rurki termokurczliwe i niebieski PEN, który nawet PEN-em nie jest z racji swojego przekroju.
  • #7 14295967
    lawa82
    Poziom 10  
    lawa82 napisał:
    Nie, nie możesz.
    Wykonujesz nową część instalacji, czyli musi ona (w tej części) odpowiadać obecnie obowiązującym przepisom.
    Żadne rurki termokurczliwe i niebieski PEN, który nawet PEN-em nie jest z racji swojego przekroju.

Dlaczego nową instalacje jak żółtozielony jest wolny?
  • #8 14296011
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4268
    Nie żółto-zielony a zielono-żółty.
    Żyła o tej barwie jest zawsze przewodem ochronnym i z tego powodu nigdy nie jest "wolna".
    Nawet wtedy gdy odbiornik zacisku ochronnego nie posiada.
  • #9 14296027
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    lawa82 napisał:

Dlaczego nową instalacje jak żółtozielony jest wolny?

Co to znaczy wolny?
    Masz tak wykonać nową część instalacji aby przewód ochronny pełnił swoją funkcję.
    Rozdział wykonujesz w puszce zasilającej.
  • #10 14296089
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    Wolny znaczy dyndający, jak sądzę :D
  • #11 14296101
    Arnoldo23
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Nie wspominając o tym, z czym kojarzy się schemat kolegi lawa82. Przypuszczam, że najbardziej doświadczeni mogą zastanawiać się nad intencjami autora :D
  • #12 14296104
    lawa82
    Poziom 10  
    Dobrze przewód zasilający jest dwu żyłowy reszta trzy. jak to podłączyć?
  • #13 14296200
    Arnoldo23
    Poziom 11  
    lawa82 napisał:
    Dobrze przewód zasilający jest dwu żyłowy reszta trzy. jak to podłączyć?

Kolego, najpierw napisz czy będą układane nowe przewody, czy chcesz to zrobić na już istniejących? Jeśli tak to ilu żyłowy jest przewód komunikacyjny(pomiędzy wyłącznikami)?
  • #14 14296210
    Bonius
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Temat podwójnego łącznika schodowego już był poruszany na forum.

Przytoczę schemat:
    https://obrazki.elektroda.pl/2934200700_1370667668.jpg

Jeśli dobrze zrozumiałem, to w Twoim przypadku nie da się tego zrobić. Masz za mało żył między łącznikiem 1 i 2 (nawet jeśli wykorzystana byłaby niedozwolona zielono-żółta)

Pzdr.
  • #15 14296241
    Arnoldo23
    Poziom 11  
    Jeśli dobrze zrozumiałem, to w Twoim przypadku nie da się tego zrobić. Masz za mało żył między łącznikiem 1 i 2 (nawet jeśli wykorzystana byłaby niedozwolona zielono-żółta)

Również mam takie wrażenie. Gdyby ilość żył pomiędzy łącznikami była odpowiednia to schemat kolegi stonefree mówi wszystko czego Ci potrzeba(jeśli poprawić kolory żył). Pozdrawiam!
  • #16 14296655
    lawa82
    Poziom 10  
    A można podłączyć, że z dworu (2) włączam dwa zewnętrzne (3) i w domu (1) je gaszę a na ganku włączam i wyłączam tylko w domu (1) ?
  • Pomocny post
    #17 14296871
    Bonius
    Poziom 12  
    Tak da radę zrobić, 3 żyły między łącznikami wystarczą.
    Należałoby wtedy na zewnątrz zastosować zwykły łącznik schodowy,
    natomiast w domu podwójny schodowy.
  • #18 14296918
    lawa82
    Poziom 10  
    A mógłbym prosić o schemat podłączenia
  • #19 14297138
    Bonius
    Poziom 12  
    Proszę oto przerobiony schemat.

Moderowany przez kkas12:

A żyła ochronna gdzie???

• #20 14297159
    lawa82
    Poziom 10  
    Dziękuje bardzo na pewno się przyda. :D
  • #21 14297249
    Bonius
    Poziom 12  
    Z tego co wiem łączniki nie mają zacisku na żyłę ochronną, żarówki też nie. Schemat jak widać tak właśnie został narysowany (łączniki i żarówki), co wystarczy moim zdaniem do zrozumienia jak połączyć instalację.

Jeśli lampa (a ściśle jej obudowa) ma taki zacisk to należy go połączyć.
    jeśli żyły zielono-żółte są przerywane w puszkach rozgałęźnych, czy to górnych czy pod łącznikami także bezwzględnie należy je ze sobą połączyć.

Pzdr.
  • #22 14297289
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    Bonius napisał:
    Z tego co wiem łączniki nie mają zacisku na żyłę ochronną, żarówki też nie. Schemat jak widać tak właśnie został narysowany (łączniki i żarówki), co wystarczy moim zdaniem do zrozumienia jak połączyć instalację.
    Pzdr.
    Niektóre łączniki posiadają zaciski ochronne, i o tym też należy pamiętać.
  • #23 14297303
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Bonius napisał:

Zrozumieć schemat i podłączyć to jedno, drugie to zrobić i wykonać zgodnie z przepisami.

Bonius napisał:
    Jeśli lampa (a ściśle jej obudowa) ma taki zacisk to należy go połączyć.
    jeśli żyły zielono-żółte są przerywane w puszkach rozgałęźnych, czy to górnych czy pod łącznikami także bezwzględnie należy je ze sobą połączyć.

Pzdr.

Kolega nie wie o czym w ogóle pisze, a udziela porad. Kto tu mówi o przerywaniu PE?

Osprzętu wykonanego w I klasie oczywiście kolega nie spotkał.
  • #24 14297488
    Bonius
    Poziom 12  
    Oczywiście że słyszałem o osprzecie 1 klasy ochronnosci. A przewód PE myślę, że nie będzie miał ciągłości od listwy zaciskowej PE do osprzętu jeśli go nie połączymy w puszce rozgałęźnej - co miałem na myśli pisząc o przerwie.

Tak czy siak, przepraszam za te nieścisłości.
    Postaram się poprawić następnym razem
  • #25 14297500
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Bonius napisał:
    A przewód PE myślę, że nie będzie miał ciągłości od listwy zaciskowej PE do osprzętu jeśli go nie połączymy w puszce rozgałęźnej

Myślenie zostaw elektrykom, oni będą wiedzieć co zrobić aby nowy PE miał ciągłość.
  • #26 14297567
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    Jak jest mało żył na zawsze można zastosować podwójny przekaźnik bistabilny i podwójne przyciski monostabilne tzw. roletowe.
    Są miniaturowe sterowniki z radiem w środku - możliwość sterowania z pilota . np elmes STM2K.
  • #27 14320295
    lawa82
    Poziom 10  
    W samym łączniku podłączenie pinów trochę inaczej ale działa jak powinno. Kolega Bonius podpowiedział mi konkretnie. Dziękuje.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia trzech lamp za pomocą podwójnego włącznika schodowego. Użytkownik potrzebował informacji na temat podłączenia, aby dwie lampy mogły załączać się razem, a jedna osobno. Uczestnicy forum sugerowali użycie łącznika schodowego szczelnego o stopniu ochrony IP44 na zewnątrz oraz podwójnego włącznika schodowego w domu. Podkreślono znaczenie odpowiedniego doboru kolorów przewodów, zwracając uwagę na zasady dotyczące przewodów ochronnych. Wskazano również na możliwość zastosowania podwójnego przekaźnika bistabilnego w przypadku braku wystarczającej liczby żył. Użytkownik otrzymał również schemat podłączenia, co ułatwiło realizację projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA