logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Envy M6 - Laptop samoczynnie przechodzi z Windowsa do BIOSu, co robić?

corninggorilla2001 30 Gru 2024 00:00 222 4
REKLAMA
  • #1 21368424
    corninggorilla2001
    Poziom 2  
    Cześć, mam problem z laptopem HP Envy M6. Podczas używania go po jakimś czasie wyskakuje z Windowsa do BIOS-u i pokazuje to, co na zdjęciu. Czasami po pół godzinie, a czasami po 4 godzinach albo wcale. Jak myślicie, co jest powodem? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
    AI: Czy możesz podać, jakie komunikaty lub kody błędów pojawiają się w BIOS-ie, gdy laptop przechodzi z Windowsa?
    PXE-E61 oraz PXE-M0F
    AI: Czy w ostatnim czasie dokonywałeś jakichś zmian w systemie, takich jak aktualizacje oprogramowania lub instalacja nowych programów?
    Problem już jest od jakiegoś czasu. W tym czasie było już kilka aktualizacji oraz instalacji.
    Załączniki:
    • HP Envy M6 - Laptop samoczynnie przechodzi z Windowsa do BIOSu, co robić? IMG_20241228_015857.jpg (2.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21368449
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8193
    Cześć. Problemem głównym w tym komunikacie jest "No bootable device". To oznacza, że komputer nie jest w stanie uruchomić systemu, bo nie znalazł dysku, albo nie znalazł na nim systemu.

To jest bardzo dobry moment, jeśli jeszcze nie jest za późno, abyś profilaktycznie zrobił kopię zapasową ważnych danych, jeśli nie robisz jej zbyt regularnie - i nie odkładaj tego na za chwilę.

Jak trafisz na ten komunikat to wejdź do BIOSu (zwykle po restarcie w HP był to klawisz F10, jeśli dobrze pamiętam). Będąc w BIOSie sprawdź, czy wykrywa dysk, czy ten dysk jeśli jest wykryty ma prawidłową nazwę.

Jak już skończysz robić kopię zapasową, to można się poznęcać chwilę nad dyskiem i go potestować, chociaż jeśli pojawia się i znika to wcale nie jest powiedziane, że testy powierzchni wypadną na nim źle.
  • REKLAMA
  • #3 21368472
    corninggorilla2001
    Poziom 2  
    Jak mi wyskakuje ten komunikat, to po zastosowaniu ctl+alt +delete jest to samo. Jak odłączę zasilanie i włączę to normalnie wchodzi do windowsa. Działa kilka godzin i tak w kółko co jakiś czas wyskakuje. Nie ma reguły kiedy. Czasami po pół godzinie, a czasami działa 6 godzin i jest ok. Nie mogę wejść do BIOSa, bo mam uszkodzoną matryce i mam połączone TV przez HDMI. W BIOSie chyba nie będzie nic widać przez HDMI?
  • REKLAMA
  • #4 21368474
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8193
    Nie wiem, jak jest w Twoim laptopie. W moim widać BIOS na zewnętrznym monitorze.
    Jeśli miałbym w ciemno diagnozować, to mogą być to problemy z dyskiem (lub z płytą główną, ale bardziej prawdopodobne byłoby chyba to pierwsze). Jeśli masz możliwość zamontować testowo inny dysk i zainstalować system, to możesz sprawdzić, czy problem będzie również występował na innym dysku.
  • #5 21368546
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Na tym forum napisano
    Cytat:
    Fraza: PXE-E61 Szukaj na wybranych forach Znaleziono 266 wyników

Cytat:
    Fraza: PXE-M0F Szukaj na wybranych forach Znaleziono 93 wyników

np. Link+ , błąd PXE-E61, BIOS A07 - dysk sprawny

p.s
    Może być: dysk, chipset, gpu, płyta

HP ENVY m6 to płyta ( QCL50 Compal LA-8711P rev:1.0 )
REKLAMA