logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klawiatura bluetooth noname do tabletu nie działa.

maja777 30 Gru 2024 19:32 600 6
REKLAMA
  • #1 21369529
    maja777
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Klawiatura bluetooth do tabletu nie działa.
    Klawiatura noname, ładuje się ale nie uruchamia. Co można sprawdzić w niej na płycie głównej? Po naładowaniu bateria trzyma 4.15V i do większości nóżek dochodzi takie napięcie.
    Załączniki:
    • Klawiatura bluetooth noname do tabletu nie działa. IMG_20241230_190445.jpg (1.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Klawiatura bluetooth noname do tabletu nie działa. IMG_20241230_190424.jpg (1.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21371243
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 145
    Czy ona działa też przez usb? Próbowałeś użyć ją na kablu?
    Tu jedyne chyba co można sprawdzić to włącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21371311
    maja777
    Poziom 12  
    Próbowałem podłączyć kablem do laptopa, USB-C posiada gniazdo. Laptop tylko ładuje klawiaturę, świeci kontrolka ładowania. Klawiatura nie reaguje na włącznik. Na podobnych klawiaturach na YouTube widać, że świeci 1 z 3 diod LED, a tu brak reakcji. Dotykałem woltomierzem do masy lub minusa z baterii i do włącznika i jest plus 4,15 V na włączniku i na przekazywanych odnogach. Dotykałem z miernika do rezystorów i kondensatorów, żeby sprawdzić, czy dochodzi jakieś napięcie do podzespołów i w wielu elementach jest też 4,15 V. Ciekawe, czy któryś element padł, czy jakiś ważniejszy moduł? Odpinałem paski od sterowania klawiatury, touchpada i podświetlenia LED klawiatury, ale nie pomaga.
    Dla Pana, który zgłasza do moderatora, że nie napisałem modelu klawiatury, ta klawiatura nie ma modelu ani specjalnej nazwy. Chyba typowy chińczyk noname. Widziałem podobną na Allegro za 80 zł, ale też bez firmowej nazwy.
    Załączniki:
    • Klawiatura bluetooth noname do tabletu nie działa. Screenshot_2024-12-31-22-10-43-816_com.alibaba.aliexpresshd.jpg (348.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21371327
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Dasz radę zmierzyć napięcie między tymi wyprowadzeniami?

Układ scalony na zielonej płytce drukowanej z zaznaczonymi wyprowadzeniami.

Jeśli napięcie obecne, kolejnym podejrzanym będzie rezonator kwarcowy na płytce.
  • #5 21371417
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    Można sprawdzić włącznik, odłączyć wszystkie tasiemki, zrobić reset przez odłączenie zasilania, przy okazji zmierzyć pobierany prąd i sprawdzić czy jest zmiana przy próbie włączenia. Sprawdzić czy uruchamia się oscylator kwarcowy, czy jest komunikacja z U1. Jakie są oznaczenia na U2 i U6?
  • #6 21371780
    maja777
    Poziom 12  
    >>21371327
    Tak, oczywiście. Ogólnie zostawiłem w pozycji ON i napięcie na akumulatorze spadło do 3.77 V. Na górnej lewej nóżce jest +, a na dolnej prawej - i miernik wskazuje 2.91 V. Zobaczę po naładowaniu, co wskarze.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Klawiatura Bluetooth noname do tabletu nie działa pomimo ładowania. Użytkownik sprawdził napięcie na akumulatorze (4,15 V) oraz na włączniku, ale klawiatura nie reaguje. Próby podłączenia przez USB-C do laptopa również nie przyniosły efektu, ponieważ laptop jedynie ładował urządzenie. Użytkownik odłączył tasiemki i próbował resetu, ale to nie pomogło. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie napięcia między wyprowadzeniami, włącznika, oscylatora kwarcowego oraz komunikacji z układami scalonymi na płytce. Użytkownik zauważył spadek napięcia na akumulatorze do 3,77 V po dłuższym czasie włączonej klawiatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA