logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana ogniw RC na 18650 3.2V - czy większa pojemność 1750mAh zadziała?

lolek2417 31 Gru 2024 12:07 357 1
  • #1 21370446
    lolek2417
    Poziom 14  
    Ocena: 75
    Witam, posiadam taki zestaw ogniw od samochodu zdalnie sterowanego RC

Dwa czerwone ogniwa litowe z przewodami, ułożone równolegle na drewnianym stole. Widok z góry na ogniwo baterii z przewodami.

https://amelectronics.pl/produkt/ogniwo-bateria-super-litowa-li-ion-32v/

Zestaw ma swoje lata, nie trzyma już parametrów po kilku minutach samochód nie nadaje się do jazdy.
    Szukałem takich samych akumulatorów jednak nie są zbytnio dostępne, jest jedno ogłoszenie na aliexpress ale trochę śmierdzi mi to używanymi ogniwami.
    Moje pytanie polega na tym czy mogę tam zastosować dwa ogniwa 18650 o napięciu 3.2V łącząc je na zasadzie plus do plusa, minus do minusa ?
    Oryginalną płytkę sterującą chce zostawić, zastanawia mnie to że te oryginalne ogniwa według info na stronie producenta mają pojemność po 500mAh, a te które chciałbym zastosować po 1750 mAh, czy taki pomysł ma w ogóle rację bytu ?
    Dziękuje z góry za odpowiedzi
  • #2 21370514
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    Masz na obudowach napis LiIon 3,2 V, co jest niejednoznaczne. Obecnie 3,2 V oznacza akumulatory LiFePO4. Jeśli się da, to naładuj akumulatory i zmierz ich napięcie. ponad 4 V oznacza akumulatory litowo jonowe. Kupujesz taki, który się zmieści w obudowę. Większa pojemność oznacza dłuższy czas ładowania. Na zdjęciu masz baterię 2 akumulatorów połączonych równolegle, więc ich pojemność wypadkowa jest sumą pojemności obu akumulatorów. Nowy akumulator lub bateria akumulatorów powinny mieć taką samą lub większą pojemność. Mniejsza będzie wymagała zmniejszenia prądu ładowania. Pytasz o podstawy elektrotechniki, więc nie przerobisz samodzielnie ładowarki.
REKLAMA