logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dostawca Internetu oferuje mały modem FTTH lub pozwala na własny sprzęt?

jamo11jamo 31 Gru 2024 12:20 642 8
REKLAMA
  • #1 21370468
    jamo11jamo
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Szanowni,
    Czy możecie polecić dostawcę Internetu, który oferuje bardzo małe urządzenie jako mały modem FTTH / nano router lub godzi się na zainstalowanie własnego? Ktoś ma takie pozytywne doświadczenia?

Moje nowe mieszkanie ma podprowadzany światłowód do skrzynki w przedsionku – skrzynka energetyczna bardzo płytka i mała i prawie nic tam nie wejdzie poza małym nano routerem/modemem. Nowej skrzynki nie da się tam dobudować, bo takie nietypowe miejsce vis a vis drzwi wejściowych.
    Ponieważ przedsionek jest za daleko od centralnej części mieszkania, to nawet nie zakładam, że z tamtąd zagra WiFi. Jest też antresola – mini sypialnia (kompletnie daleko od przedsionka).

Mój pomysł jest włożyć do skrzynki energetycznej jakiś nano router FTTH (najlepiej zasilany POE), a zanim mały switch POE - a z tamtąd roznieść po kablu ethernetowym (w ścianach) do 2 access pointów (salon i antresola).
    Mój problem jest taki, że dostawcy (T Mobile, Plus, Orange…) dostarczają router taką cegłówkę, z którym w moim przypadku nie ma co zrobić, bo jest za duża do szafki i stałaby (pewnie na podłodze) za daleko od centralnej części mieszkania.

Czy ktoś może miał podobny problem i jakoś fajnie go rozwiązał w porozumieniu z dostawcami Internetu?

Z góry dziękuję!

AI: W jakim mieście lub regionie znajduje się Twoje mieszkanie? To pomoże w określeniu dostępnych dostawców Internetu.
    Gdynia
    AI: Czy masz na myśli konkretny model nano routera lub switcha, który chciałbyś użyć? To pomoże w ocenie kompatybilności z dostawcami.
    Fiber Loco - Ubiquiti
  • REKLAMA
  • #2 21370482
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    Chyba najlepiej szukać operatora który zagwarantuje ONT i wtedy co dalej to już Twoja broszka.
    Z tych co wymieniłeś to chyba tylko Orange? Ja po sąsiedzku na świetle od nich (Światłowód Inwestycje) od T-mobile dostałem router. Liczyłem na ONT, handlowiec mówił, że będzie, ale ofc monterzy nic nie wiedzieli i nie mieli, machnąłem ręką.
  • REKLAMA
  • #3 21370507
    jamo11jamo
    Poziom 9  
    >>21370482 Dzieki za podpowiedz tym Orang'em.
    Ja tez mam teraz od T Mobile. I dali mi ceglowke.
    Z tym nic sie nie daje zrobic - zakladaja ze swiatlowod podprowadzony jest do telewizora :)
    Nie mowie juz nawet o jakies konfiguracji - wszystko schowane w ich apce.
  • #4 21370528
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21370549
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    Tak, zdaję sobie sprawę, pewnie tak pokręcę nosem jak (jeśli?) będę zmieniać operatora po 2 latach. Póki co z tego co oferują magentowi jestem zadowolony, nie ma problemów ze stabilnością które miałem wcześniej u operatora kablowego, a do tego jest dużo szybciej i taniej. Ale u mnie faktycznie z miejscem nie ma problemu, więc mnie to nie męczy jak autora.
  • REKLAMA
  • #6 21372295
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    @jamo11jamo
    Własny ONT, zapomnij.

Jesteś skazany tylko i wyłącznie na to, co udostępnia dany operator.
    Gabarytowo wszystko podobne, a dodatkowo jako klient nie decydujesz, co, jakiej firmy dostaniesz.
  • #7 21372967
    jamo11jamo
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!
    Na koniec dobrze, że jest taka opcja ORANGE.
    To w jakimś zakresie rozwiązuje mi problem, jak ułożyć kable w mieszkaniu, żeby było dobrze.
    Po prostu tylko ONT będzie w szafce (ten się na pewno zmieści), a router sobie gdzieś przeniosę w dogodne miejsce (ukryte) i porobię z tego miejsca kable w ścianie do APs.
    Będzie schludnie.
  • #8 21373444
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    jamo11jamo napisał:
    porobię z tego miejsca kable w ścianie do APs.

Nie rob tak!
    Wszystkie przewody do szafki krosowej a nie gdzieś w pokoju. Ze szafki minimum dwa przewody kat 6A do każdej lokalizacji (Np IPTV, internet, uplink łącza muszą mieć osobne połączenia). Do salonu minimum cztery przewody.
    Potem któreś rozwiązanie:
    1. ONT i router przewodowy w szafce. W pokojach AP wg potrzeb.
    2. ONT w szafce. Jednym przewodem uplink do routera w pokoju. Drugim powrót od routera do switcha w szafce. Potem ze switcha znowu na pokoje.

W szafce bezwzględnie zakończyć przewody patchpanelem z keystonami a w pokojach gniazda z keystonami. Jak zaszyjesz tylko wtyczki 8P8C, to potem możesz żałować jak tutaj ktoś wczoraj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4096754.html#21373256

Dodano po 5 [minuty]:

jamo11jamo napisał:
    że jest taka opcja ORANGE

Do tego router się oddaje, powołując na prawo europejskie odnośnie neutralności sieci i wyboru urządzeń końcowych. Koniecznie trzeba podać podstawę prawną, bo wg. pani w salonie "nie da się oddać, nie można oddać".
    Dzięki temu nie płacisz haraczu za dzierżawę.
    Po miesiącu, jak przyjdzie pierwszy rachunek, to jeszcze pisze się reklamację i podaję tą sama podstawę prawną, bo zawsze "w systemie nie zmienili". Potem wracają niesłusznie pobraną kasę za dzierżawę a dalej już płacisz mniejszy rachunek.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21393240
    jamo11jamo
    Poziom 9  
    >>21373444 Bardzo pomocne uwagi. Tak zrobię. Wielkie dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat dostawców Internetu, którzy oferują małe modemy FTTH lub pozwalają na użycie własnego sprzętu. Wskazują, że Orange jest jednym z operatorów, który może dostarczyć osobny ONT, co jest korzystne dla osób z ograniczoną przestrzenią na sprzęt. Użytkownicy sugerują, aby przy montażu ONT wymusić jego dostarczenie, a także dzielą się doświadczeniami z T-Mobile, który dostarcza większe routery. Wskazówki dotyczące instalacji obejmują umieszczanie ONT w szafce oraz rozprowadzanie sygnału do access pointów przez kable Ethernetowe. Podkreślają również znaczenie odpowiedniego okablowania w celu zapewnienia stabilności połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA