logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stacja Unitek RAID 1 - Bezpieczeństwo danych i awaryjne odzyskiwanie?

lukasrm93 31 Gru 2024 15:02 348 6
REKLAMA
  • #1 21370750
    lukasrm93
    Poziom 10  
    Witam, przymierzam się do utworzenia macierzy RAID 1 dla zabezpieczenia prywatnych zdjęć, filmów, dokumentów itp., które będą tam kopiowane w razie potrzeby z dysku w PC, gdzie normalnie będą użytkowane.
    Znalazłem stację Unitek z możliwością pracy w RAID 1. https://www.x-kom.pl/p/1291414-obudowa-do-dys...udowa-raid-sata-25-35-4-tryby-40tb-5gb-s.html
    Czy ktoś z Was miał doświadczenie z tym urządzeniem lub podobnym i można uznać je za bezpieczne dla takiego rozwiązania?
    Czy jeżeli stacja wyzionie ducha, to będę w stanie odpalić te dyski poprzez zwykłe podłączenie do PC bez utraty danych?
    Czy dla takich celów powinienem szukać jakiegoś innego rozwiązania?
    Nie tworzyłem i nie korzystałem do tej pory z RAID, stąd może banalne pytania z mojej strony :)
  • REKLAMA
  • #2 21373659
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 294
    Może pomyśl o TRUENAS. Może to i nie wygląda tak ładnie ale w razie awarii nie będzie problemu z odzyskaniem danych a i masz większe możliwości.
    Na upartego wystarczy jakiś komputer z demobilu za 50-100 zł.
  • REKLAMA
  • #3 21374431
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    Może lepsze to niż nic ale to jest szajs po usb i 320 zł bez dysków
    tak jak kolega mówi zrobisz lepiej jakiś stary komputer z może nawet jakiś masz z Pentium, Celeron, etc. byle płyta miała trzy złącza SATA kupujesz dwa nowe dyski najlepiej jednakowe i jeden może być jakiś SSD wielkość 30GB - 120 GB są tanie i ja bym postawił na nim Synology (łatwiejszy w konfiguracji i bardziej przyjazny dla użytkownika, TRUNAS bardzo doby ale tak rozbudowany, że bardziej sprawdza się w dużych firmach gdzie zarządza nim ktoś z wiedzą
  • REKLAMA
  • #4 21395674
    lukasrm93
    Poziom 10  
    Dzięki za porady :) Ostatecznie kupiłem dwa dyski hdd 3,5" i dwie obudowy zewnętrzne 3,5" ugreen.
  • REKLAMA
  • #5 21396369
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Bezsensowne rozwiązanie. USB to proszenie się o utratę danych.
    Ale kto bogatemu zabroni. Jak raz stracisz dane to potem parę zł bez sensu nie będziesz oszczędzał. Oby się to nigdy nie zdarzyło.
  • #6 21396670
    lukasrm93
    Poziom 10  
    Dla mnie, dla takiego użytkowania będzie ok. Nie będą podłączone cały czas, tylko na czas kopiowania danych z PC.
  • #7 21397888
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Będzie ok aż nie utracisz danych i wtedy już skończy się "Dla mnie, dla takiego użytkowania będzie ok.".

Nie rozumiem dlaczego ludzie mając wybór wolą gorsze rozwiązanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje utworzenie macierzy RAID 1 w celu zabezpieczenia danych osobistych, takich jak zdjęcia i dokumenty, przy użyciu stacji Unitek. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące alternatywnych rozwiązań, takich jak wykorzystanie starszego komputera z systemem TRUENAS lub Synology, które oferują lepsze możliwości odzyskiwania danych. Krytyka dotyczy również stacji Unitek, wskazując na potencjalne ryzyko utraty danych przy użyciu interfejsu USB. Użytkownicy podkreślają, że lepszym rozwiązaniem jest inwestycja w bardziej niezawodne systemy, mimo że użytkownik planuje korzystać z urządzenia sporadycznie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA