logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dławienie się silnika 1.8 122 KM 2005 po rozgrzaniu - możliwy problem z filtrem paliwa?

huskesor43 31 Gru 2024 17:02 264 4
REKLAMA
  • #1 21370909
    huskesor43
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z dławiącym się silnikiem po rozgrzaniu pomiędzy 1000-2000 obrotów. Od początku (przed wizytą u mechanika) silnik po rozgrzaniu chodził w otwartej pętli z powodu awarii systemu. Pojechałem do znajomego mechanika, wyczyścił przepustnicę, sprawdził sondę, wymieniłem świece, cewkę, sprawdził, twierdzi, że jest OK. Po przeczyszczeniu przepustnicy zaczął chodzić już w zamkniętej pętli (mowa cały czas na rozgrzanym), lecz jak puszczę pedał gazu, wyświetla się komunikat: otwarta pętla z powodu obciążenia silnika lub przerwania dopływu paliwa. Podczas jazdy też pokazuje niski procent położenia przepustnicy. Znajomy mówił, żeby wymienić filtr paliwa (myślicie, że może dawać takie objawy?), zrobię to po nowym roku. Opel Vectra C. Silnik 1.8 122 KM, 2005 po lifcie.
    AI: Kiedy ostatnio wymieniałeś filtr paliwa i w jakim jest obecnie stanie?
    Luty 2023.
    AI: Czy pojawiły się jakieś kody błędów lub wyniki diagnostyczne z komputera pokładowego samochodu?
    Brak błędów.
  • REKLAMA
  • #2 21371041
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21371048
    huskesor43
    Poziom 2  
    Poprawione.
  • REKLAMA
  • #4 21371077
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21371255
    huskesor43
    Poziom 2  
    Tak jak wspomniałem, jest to zakres pomiędzy 1000 a 2000 obrotów, potem już wszystko gra, czyli normalnie się ruszam, wrzucam dwójkę i po dodawaniu gazu dławi się silnik, i dzieje się to na rozgrzanym (odczuwam lekką utratę mocy). Na zimnych śmiga aż miło. EGR nie posiada, mam filmiki nagrane z Elma, jak zachowuje się sonda i przepustnica, nie wiem, czy można tu taki dodać, to mój pierwszy post.
REKLAMA