logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterowanie wentylatorami Endorfy ARX 700 RGB przez Mystic Light nie działa

oskardyl97 31 Gru 2024 18:54 3621 7
REKLAMA
  • #1 21371090
    oskardyl97
    Poziom 2  
    Witam. Kupiłem obudowę Endorfy ARX 700 RGB, podłączyłem wszystkie wtyczki 3-pin LED i 4-pin wentylatory do HUB-a oraz przewód SATA jako zasilanie, a dwie, które odpowiadają za sterowanie z płyty do płyty (3-pin do JARGB_V2 oraz PWM 4 PIN do SYS FAN). Wentylatory się kręcą i świecą, ale nie da rady sterować nimi z Mystic Light.
    AI: Jaki jest model Twojej płyty głównej? To może pomóc w ustaleniu, czy są jakieś znane problemy z kompatybilnością.
    MSI MAG B650 Tomahawk WIFI
    AI: Jakiej wersji oprogramowania Mystic Light używasz? To może być istotne dla rozwiązania problemu.
    MSI CENTER
  • REKLAMA
  • #2 21371184
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8281
    Cześć.
    Domyślnie kontroler z obudowy jak pamiętam wyświetla swoje animacje. Jeśli przycisk z obudowy jest do niego podłączony, to krótkie przyciśnięcie zmienia wyświetlaną animację.

żeby przejść w tryb splittera i wyświetlać to, co jest na złączu ARGB płyty głównej, trzeba przycisk nacisnąć chwilę dłużej. Długie naciśnięcie przycisku przełącza między trybami:
    animacje kontrolera -> animacje z płyty -> oświetlenie wyłączone.

Próbowałeś przełączyć tryb w taki sposób?
  • REKLAMA
  • #3 21371211
    oskardyl97
    Poziom 2  
    Mam podłączony tak jak z lewej, czyli tylko do płyty 👌
    Schemat połączeń wentylatorów i oświetlenia komputera.
  • REKLAMA
  • #4 21371233
    dt1
    Admin grupy komputery
    No to musisz jeszcze sobie podłączyć przycisk, żeby móc tym podświetleniem sterować. Większość osób wykorzystuje do tego przycisk RESET. Przy normalnie działającym komputerze pożytek z niego jest niewielki.

Schemat podłączenia przycisku do sterowania podświetleniem z wykorzystaniem przycisku RESET w komputerze.
  • #5 21536199
    Micho30
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Mam ten sam problem u siebie. Najlepsze jest to, że kabelek od resetu idzie w wiązce razem z power i hdd. Ja mam Asus Tuf Gaming B650 i je podpina sie u dołu płyty i wtedy reset jest za krótki by go wpiąć w huba który jest u góry obudowy.
  • REKLAMA
  • #6 21536213
    dt1
    Admin grupy komputery
    To sobie tę wiązkę może Kolega rozpleść lub rozkleić - i po dramacie.
  • #7 21536267
    Micho30
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Faktycznie udało się. Myślałem że się przerwie kabelek.
  • #8 21613289
    oskardyl97
    Poziom 2  
    Przytrzymanie przycisku reset.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku możliwości sterowania podświetleniem i prędkością wentylatorów w obudowie Endorfy ARX 700 RGB za pomocą oprogramowania Mystic Light na płycie MSI MAG B650 Tomahawk WIFI. Wentylatory i diody LED działają poprawnie po podłączeniu do HUB-a i zasilania SATA, a sygnały sterujące (3-pin JARGB_V2 i 4-pin PWM do SYS FAN) są podłączone do płyty. Przyczyną braku kontroli jest domyślny tryb kontrolera obudowy, który wyświetla własne animacje i nie odbiera sygnału z płyty. Aby przełączyć kontroler w tryb synchronizacji z ARGB płyty głównej, należy przytrzymać przycisk na obudowie dłużej, co zmienia tryb pracy kontrolera (animacje kontrolera → animacje z płyty → wyłączenie oświetlenia). Jednak do zmiany trybu konieczne jest podłączenie przycisku (np. przycisku RESET) do kontrolera, co umożliwia ręczne przełączanie trybów oświetlenia. W przypadku problemów z dostępem do przycisku RESET na płycie (np. Asus TUF Gaming B650), można rozdzielić wiązkę przewodów, aby podłączyć przycisk do kontrolera. Po podłączeniu i przytrzymaniu przycisku RESET możliwe jest sterowanie podświetleniem i wentylatorami przez Mystic Light.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA