logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Złączka skręcana do rury PERT 20x2.0 w kotłowni - czy alupexa pasuje?

Janek088 01 Sty 2025 15:40 693 7
  • #1 21371963
    Janek088
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Witam mam za zadanie przerobić ciepłą wodę użytkową. Nie mam praski do rur, zwykle robiłem wszystko skręcając. Jestem trochę taka złota rączka i samemu sobie majstruje godzinami. Mam już przygotowane przyjście wody i odejscie do bojlera a rura to pert. Nie alu. Rura to 20x2.0. I teraz czy ja mogę po prostu kupić byle złączkę skręcaną do alupexa 20mm tylko muszę znać grubość czyli 2.0? Czy muszę szukać dedykowanej do rury pert?
    Wymieniam bojler z wiszącego 80l na stojący 150l i muszę trochę przerobić, a że bojlery są w innych miejscach to podjąłem decyzje aby wykonać to rurą giętką, by nie stosować co chwile kolanek. I pomyślałem po prostu aby kupić śrubunki i skręcić a potem już podłączyć się do istniejącej instalacji. Czy moje myślenie ma tutaj sens? Obecnie wszystko jest na stalowych rurach na sztywno i po prostu rurą pert chcę wykonać jakby przedłużenie przyjścia i odejścia. [/tr]
    AI: Czy wiesz, czy złączki skręcane do Alupex są kompatybilne z rurami PERT, czy może potrzebujesz dedykowanych złączek do PERT?
    Nie wiem bo pierwszy raz mam rure pert
    AI: Czy masz na myśli jakieś konkretne marki lub typy złączek, które planujesz użyć?
    Obojętne byle działało na lata.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #2 21371966
    Janek088
    Poziom 11  
    W ogóle co sądzicie o połączeniu dwóch bojlerów gdzie jeden będzie zimą grzany z pieca a drugi latem z paneli solarnych do wody? Idzie to jakoś sensownie połączyć czy bez sensu?
  • #3 21372133
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 594
    A dlaczego dwa osobne ? W zimie nie ma słonecznych dni ?
  • #4 21372607
    Janek088
    Poziom 11  
    @Lisek64 bo jedna wężownica będzie zalana glikolem, a druga wodą kotłową. Nie mam za dużo pieniędzy i na dzień dzisiejszy palę drewnem w bezklasowym śmieciuchu i nie zamierzam go zmieniać, a że mieszkam na zadupiu, to nikt nawet od 20 lat nie interesował się, co z moim szambem itp. I nawet zimą to woda szybko się potrafi w bojlerze nagrzać do 80 stopni, ale raz w tygodniu nalewam do wanny i wspomagam się czajnikiem elektrycznym, a tak to obiegówka przepompowałaby do dwóch bojlerów. Wiem, że są bojlery z podwójną wężownicą, ale jestem szczery, nie stać mnie na to.
  • #5 21372716
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 480
    to co pokazałeś za zdjęciu to złączka euroconus, tym się przykręca rury np. do rozdzielacza podłogówki, czy do grzejnika. najlepsze wyjscie podwójna wężownica, inne? wymiennik, ale po co? to juz bym wolal w podwójna wezownice zainwestować, mozesz sledzic OLX, moze ktos bedzie cos sprzedawal, polroczne, roczne, po wymianach w kotlowni, czasem sie trafia okazja. albo inaczej, moze sie trafi zwykly bojler od weglowego, prawie nówke i z niego bedziesz mial zimą, a latem drugi bojler będzie na solary, jak lubisz tak rzeźbić to myśl moze co wymyslisz, a jak malo korzystasz to szkoda w to kase pakowac i lepiej pieniadze wydac na opał lub rachunki
  • #6 21372735
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 594
    Rozumiem , że może brakować pieniędzy ale jednak rozważyłbym poczynić jakiś plan oszczędzania i za jakiś czas zakupić odpowiedni bojler , zwłaszcza , że teraz i tak czekają cię wydatki by zrealizować swój projekt
  • #7 21372884
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Przy takiego typu projektach należy rozważyć koszt.
    Złączki skręcane do rur pex/pert nie należą do najtańszych.
    Czy system zgrzewany PP + zakup najtańszej zgrzewarki nie będzie tańszy?
    Złączki skręcane są uniwersalne.
  • #8 21372916
    Janek088
    Poziom 11  
    Ale złączek to ja potrzebuję jedynie 4 sztuki, bo jak już będę miał perta zakończonego gwintem, to wtedy idę stalą, mosiądzem itp.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje przerobić instalację ciepłej wody użytkowej, zamieniając bojler wiszący 80l na stojący 150l, używając rury PERT 20x2.0. Zastanawia się, czy złączki skręcane do Alupex 20mm będą kompatybilne z rurą PERT, czy powinien szukać dedykowanych złączek. W dyskusji poruszono również kwestie związane z połączeniem dwóch bojlerów, jeden z pieca, a drugi z paneli solarnych, oraz koszty związane z złączkami skręcanymi i alternatywami, takimi jak system zgrzewany PP. Użytkownik planuje użyć złączek skręcanych tylko w początkowej fazie, a następnie przejść na stalowe lub mosiężne połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA