logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie rur miedzianych z PEX ALUPEX w instalacji CWU – czy to bezpieczne?

superjachu 13 Maj 2025 22:27 792 3
  • #1 21548538
    superjachu
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Czy można łączyć instalację CWU wykonaną z rur miedzianych z instalacją w innym systemie, np. PEX, ALUPEX? Czy nie jest to nieprawidłowe, nie spowoduje korozji lub innych problemów?

W domu mam instalację CWU wykonaną z miedzianych rur. Piec gazowy połączony jest z zasobnikiem CWU również miedzią. Obecnie będę zmieniał zasobnik na nierdzewny z dodatkową grzałką elektryczną (będzie używana w okresie letnim, gdy będę miał fotowoltaikę). Dodatkowo zasobnik zmieni lokalizację, będzie na poddaszu, w zasadzie nad piecem (chcę zrobić trochę miejsca do majsterkowania w kotłowni).

Pytanie, czy mogę użyć inny system niż miedź, wynika z tego, że zbiornik będzie zamontowany w niewygodnym miejscu, trzeba się wczołgać przy ścianie kolankowej, jest tam niewiele miejsca i łatwiej i wygodniej byłoby to wykonać bez lutowania.

Pozdrawiam, Jan
  • #2 21548966
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Można. Tylko unikaj kształtek ocynkowanych i czarnych.
  • #3 21549086
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 481
    pamiętaj że do nierdzewki specjalna grzałka
  • #4 21549930
    superjachu
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Grzałkę miałem w zestawie producenta z zasobnikiem, więc chyba jest ok.

Dodano po 22 [minuty]:

Zapytam jeszcze o przekroje. Obecną instalację mam na miedzi 22 mm ciepła i zimna woda, cyrkulacja 15 mm. Doprowadzenie do wężownicy było "dedykowane" razem z piecem, na oko też z 22–25 mm.
    Jakie przekroje rur powinienem teraz zastosować? Myślałem o systemie Alupex skręcanym, bo nie wymaga dodatkowych zaciskarek itd. Czy rura Alupex 25 mm będzie odpowiednia? Dopytuję, bo złączniki mają wyraźne przewężenia (ale chyba producent to przeliczył). Czy powinienem zastosować większą średnicę? Wejścia do bojlera to 1" zimna i ciepła woda, 3/4" wężownica, cyrkulacja?

Dodano po 4 [minuty]:

>>21549930
    Bojler Joule Model: TCPMHI-0150LFC
    Schemat bojlera poziomego Joule TCPMHI-0150LFC z opisanymi króćcami i podłączeniami instalacyjnymi.

Dodano po 7 [minuty]:

>>21548966 Będę się trzymał jednego systemu, chyba Alupex, bo jest skręcany, więc nie wymaga dodatkowego sprzętu. Wszystko muszę kupić, więc nie będę korzystał z pozostałości z przeszłości.
REKLAMA