logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino Nano V4.0 - problem z wgrywaniem programu, jak to naprawić?

prucnaljakub5 01 Sty 2025 20:15 447 4
REKLAMA
  • #1 21372434
    prucnaljakub5
    Poziom 2  
    Cześć, kupiłem zamiennik Arduino Nano V4.0 i nie chce mi się wgrać program. Wyskakuje mi taki komunikat. Mógłby ktoś dać wskazówkę, jak to zniwelować?
    AI: Jaki dokładnie komunikat błędu pojawia się podczas próby wgrania programu?
    Szkic używa 1108 bajtów (7%) pamięci programu. Maksimum to 14336 bajtów.
    Zmienne globalne używają 9 bajtów (0%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 1015 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 1024 bajtów.
    avrdude: ser_open(): can't open device "\.COM3": Nie można odnaleźć określonego pliku.

Failed uploading: uploading error: exit status 1
    AI: Jakiej wersji Arduino IDE używasz i jakie masz ustawienia dla płytki oraz portu?
    Nie wiem, ostatnio aktualizowałem
  • REKLAMA
  • #2 21372566
    biallko12
    Poziom 3  
    są dwie przyczyny
    1. albo źle podłączyłeś Arduino,
    np. port COM3, a Arduino jest na COM4
    2. czyli masz zepsuty kabel
  • REKLAMA
  • #3 21374291
    prucnaljakub5
    Poziom 2  
    Zmieniłem USB 5 razy i żaden kabel nie chce skomunikować się z kompem. Wyskakuje komunikat: COM 3 not connected. Zmieniłem porty USB na COM 4 i 5, nawet to nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 21374425
    namok
    Poziom 25  
    Ocena: 73
    Nie możesz zmieniać portu com dowolnie. Musisz wybrać port com taki który widnieje w "menedżerze urządzeń".
  • #5 21374998
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    prucnaljakub5 napisał:
    Cześć, kupiłem zamiennik Arduino Nano V4.0 i nie chce mi się wgrać program. Wyskakuje mi taki komunikat. Mógłby ktoś dać wskazówkę, jak to zniwelować?
    AI: Jaki dokładnie komunikat błędu pojawia się podczas próby wgrania programu?
    Szkic używa 1108 bajtów (7%) pamięci programu. Maksimum to 14336 bajtów. (1*)
    zmienne globalne używają 9 bajtów (0%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 1015 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 1024 bajtów.
    avrdude: ser_open(): can't open device "\.COM3": Nie można odnaleźć określonego pliku.

Failed uploading: uploading error: exit status 1

Odpowiedź na twój problem masz już zawartą w pierwszym komunikacie błędów! (1*)
    Te podane liczby nie stanowią jakichś przypadkowych wartości, lecz wskazują na błędy w konfiguracji edytora Arduino IDE.
    Kompilator nie ma problemu aby skompilować twój program/szkic pod dowolnie (!) wybraną konfigurację , ale gdy w następnej kolejności dojdzie do komunikacji z fizycznym (aktualnie podłączonym do portu) urządzeniem, podczas próby wpisania wygenerowanego pliku "HEX" ta komunikacja się "urywa", a właściwie nawet nie inicjuje/nie kommunikuje się!.
    Klikanie w edytorze na "poziomą strzałke" (druga icon od lewej ) wydaje podwójne polecenie do edytora: kompiluj (1) i wpisz(2).
    Przeanalizuj uważnie te liczby! To one wskazują na błędną konfigurację NIE pasującą (nie zgodną) z tym co napisałeś wyżej o swoim sprzecie.

Jeżeli oczekujesz dalszych wskazówek, to podaj dokładnie jaki masz microcontroller na tej płytce , oraz jaki chip służy jako 'pomost' USB->UART
    (najlepiej będzie pokazać foto obydwu stron tej płytki "NANO v4").
    Ponadto pokaż twoją konfigurację Arduino IDE w tym projekcie;
    na przykład :

Okno edytora Arduino IDE z otwartym projektem i wyborem procesora ATmega328P.

e marcus
REKLAMA