logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Arduino Nano: Błąd połączenia COM3 i mrugający czerwony LED po lutowaniu

Digital Patryk 04 Cze 2018 18:10 2055 7
REKLAMA
  • #1 17258119
    Digital Patryk
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Pomóżcie proszę!
    Dziś odebrałem Arduino Nano ze sklepu. Przyszedłem do domu i zacząłem lutować wszystkie piny. Po lutowaniu podłączyłem arduino do komputera.
    Zaczęła mrugać szybko czerwony LED podpisana L. Więc pomyślałem ''ok wszystko działa więc teraz program''. Wziąłem prosty czyli BLINK,
    i wyskoczył błąd:(: Arduino:1.8.5 (Windows Store 1.8.10.0) (Windows 10), Płytka:"Arduino Nano, ATmega328"

Szkic używa 1150 bajtów (3%) pamięci programu. Maksimum to 30720 bajtów.
    Zmienne globalne używają 13 bajtów (0%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 2035 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2048 bajtów.
    avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM3": Nie można odnaleźć określonego pliku.
    .

Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w
    File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
    szczegółowe informacje podczas kompilacji"
    Nie wiem co to znaczy ale po wetkięciu diody nie mrugała.
    Za każdą pomoc dzięki. PS: DOPIERO ZACZYNAM ZABAWĘ Z ARDUINO MAM 13 LAT.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17258143
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    Kolego, kompilator napisał Ci, że nie widzi urządzenia na porcie COM3. Sprawdź w menedżerze urządzeń, czy płytka znajduje się fizycznie na porcie o takim numerze - bo może nie mieć sterowników, może mieć innym numer (i wiele innych możliwości).
  • REKLAMA
  • #3 17258147
    Digital Patryk
    Poziom 6  
    tak tylko że komputer nie widzi arduino ponieważ nie mogę wejść w zakładkę porty
    Arduino Nano: Błąd połączenia COM3 i mrugający czerwony LED po lutowaniu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17258167
    qavr
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    A w menadżerze urządzeni co masz?
  • #5 17258175
    Digital Patryk
    Poziom 6  
    a podałbyś przykład
  • REKLAMA
  • #7 17260117
    Digital Patryk
    Poziom 6  
    Trzeba było pobrać sterownik! :D Więc wszystko już działa.! Baaaaaaaaaardzo wam dziękuję i zamykam temat. Może komu innemu się to przyda. POZDRO
    [/b]
  • #8 17260142
    Digital Patryk
    Poziom 6  
    Trzeba było pobrać sterownik! :D Więc wszystko już działa.! Baaaaaaaaaardzo wam dziękuję i zamykam temat. Może komu innemu się to przyda. POZDRO
    [/b]

Dodano po 7 [minuty]:

Wpisałem w wyszukiwaniu ''menadżer urządzeń'' i wszedłem w zakładkę i pobrałem sterownik. Nic trudniejszego, a chciałem wyrzucać już całą elektronikę z domu. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z Arduino Nano po lutowaniu pinów, gdyż komputer nie rozpoznawał urządzenia na porcie COM3, co skutkowało błędem podczas próby wgrania programu BLINK. Po kilku wskazówkach od innych uczestników dyskusji, użytkownik sprawdził menedżer urządzeń i zainstalował brakujące sterowniki, co rozwiązało problem i umożliwiło prawidłowe działanie Arduino.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA