logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ryzen 5 5600X i B550 Gaming X V2 - dlaczego widzi tylko 4 GB z 16 GB RAM?

lisekeloziomelo 03 Sty 2025 19:27 1152 13
REKLAMA
  • #1 21375430
    lisekeloziomelo
    Poziom 2  
    Witam, dzisiaj wymieniłem procesor na Ryzen 5 5600X i płytę główną B550 Gaming X V2, dokupiłem 2x8 GB RAM-u z Viper'a i wszystko byłoby w porządku, gdyby nie to, że wyświetla mi tylko 4 GB obsługiwanego RAM-u, wcześniej było to 8 GB. Zmieniłem kości na slotach, wsadzając je w inne, i teraz mi pokazuje, że mam obsługiwane tylko 4 GB. Ktoś zna przyczynę?
  • REKLAMA
  • #2 21375486
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21375497
    lisekeloziomelo
    Poziom 2  
    >>21375486 x64, zmieniłem teraz sloty ponownie i znowu pokazuje mi tylko 8 GB zainstalowanej pamięci RAM.
  • #4 21375500
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    Jakub_XD napisał:
    System x64? Czy x32?

lisekeloziomelo napisał:
    wcześniej było to 8 GB

Wygląda na 64bit, skoro wcześniej była taka wartość.
    @lisekeloziomelo w BIOS-ie ile pamięci jest widoczne? W jakiej kolejności wkładasz w banki i jakie pamięci?
  • #5 21375538
    lisekeloziomelo
    Poziom 2  
    >>21375500
    ArturJK napisał:
    w BIOS-ie ile pamięci jest widoczne?

Tak samo, też 8 GB...
    Kości to Patriot Viper Steel DDR4 3200 MHz.
    Wkładam je w kolejności jedna po drugiej, próbowałem już na trzy sposoby je włożyć, inne sloty, inna kolejność... Raz wyświetla tylko 4 GB, a raz 8 GB zainstalowanej pamięci RAM.
  • #6 21375547
    ArturJK
    Poziom 39  
    lisekeloziomelo napisał:
    Kości to Patriot Viper Steel DDR4 3200 MHz.

Jeśli wszystkie są identyczne, to raczej nie ma znaczenia jak je włożysz, jeśli są różne, to należy wkładać kompletami dual w banki 2,4 oraz 1,3.
    Jaką dokładnie masz rewizję płyty głównej (były od 1.0 do 1.4) i jaką wersję BIOS?
  • REKLAMA
  • #7 21375565
    lisekeloziomelo
    Poziom 2  
    ArturJK napisał:
    Jaką dokładnie masz rewizję płyty głównej (były od 1.0 do 1.4) i jaką wersję BIOS?

Gdzie mogę to sprawdzić?

Dodano po 3 [minuty]:

>>21375547

Ogólnie mam też problem od momentu zainstalowania nowej płyty i procesora, że podczas włączania systemu pokazuje mi się takie coś:

Version 2.20.1271. Copyright (C) American Megatrends, Inc.
    BIOS Date: 03/22/2024
    Press <DEL> to enter setup.

New CPU installed, fTPM/PSP NV corrupted or fTPM/PSP NV structure changed.

Press Y to reset fTPM, if you have BitLocker or encryption enabled,
    the system will not boot without a recovery key.

Press N to keep previous fTPM record and continue system boot, fTPM will NOT
    enable in new CPU, you can swap back to the old CPU to recover TPM related
    keys and data.

Zazwyczaj klikam N i się to wyłącza, ale nie mam pojęcia, czy to też może mieć na to wpływ.
  • #8 21375598
    ArturJK
    Poziom 39  
    lisekeloziomelo napisał:
    Gdzie mogę to sprawdzić?

Najczęściej dolny lewy róg płyty, lub jeśli masz opakowanie, to na nalepce ze specyfikacją.
    lisekeloziomelo napisał:
    New CPU installed, fTPM/PSP NV corrupted or fTPM/PSP NV structure changed

Komunikat o zainstalowaniu nowego procesora i zmianie w związku z tym struktury fTPM. Należy zresetować fTPM wciskając "Y".
    lisekeloziomelo napisał:
    Press Y to reset fTPM, if you have BitLocker or encryption enabled,
    the system will not boot without a recovery key

Naciśnij "Y" aby zresetować fTPM, jeśli masz włączoną funkcję BitLocker lub szyfrowanie, system nie uruchomi się bez klucza odzyskiwania.
    lisekeloziomelo napisał:
    Press N to keep previous fTPM record and continue system boot, fTPM will NOT
    enable in new CPY, you can swap back to the old CPY to recover TPM related
    Keys and data.

Naciśnij "N", aby zachować poprzedni rekord fTPM i kontynuować uruchamianie systemu, fTPM nie będzie
    włączone dla nowego CPU, możesz zamienić go z powrotem na stary CPU, aby odzyskać klucze i dane związane z fTPM.
  • #9 21375626
    lisekeloziomelo
    Poziom 2  
    ArturJK napisał:
    Najczęściej dolny lewy róg płyty, lub jeśli masz opakowanie, to na nalepce ze specyfikacją.

jest to REV. 1.3

ArturJK napisał:
    Komunikat o zainstalowaniu nowego procesora i zmianie w związku z tym struktury fTPM. Należy zresetować fTPM wciskając "Y".

Okej, zrobiłem to... Bez zmian, nadal 8 GB.

ArturJK napisał:
    i jaką wersję BIOS?

Mam coś takiego w CPU-Z.

Zrzut ekranu z programu CPU-Z pokazujący informacje o BIOS-ie.
  • #10 21375664
    ArturJK
    Poziom 39  
    lisekeloziomelo napisał:
    Okej, zrobiłem to.. bez zmian, nadal 8GB.

Celem resetu jest aktualizacja oprogramowania układowego i konfiguracji BIOS-u, aby dostosować je do nowego procesora, dlatego nic nie zmieniło się jeśli chodzi o pamięci.
    lisekeloziomelo napisał:
    mam coś takiego w CPU-Z

Posiadasz wersję BIOS-u FE, najnowsza to FFc:
    https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B550-GAMING-X-V2-rev-13/support#support-dl
    Na początek sprawdź czy każda z pamięci startuje i pokazuje poprawną pojemność w tej płycie. Wkładaj każdą jako jedną w ostatni bank i włączaj komputer sprawdzając jaką widzi pojemność.
  • #11 21375742
    lisekeloziomelo
    Poziom 2  
    ArturJK napisał:
    Na początek sprawdź czy każda z pamięci startuje i pokazuje poprawną pojemność w tej płycie. Wkładaj każdą jako jedną w ostatni bank i włączaj komputer sprawdzając jaką widzi pojemność.

Wsadziłem jedną to pokazywała 4 GB, wsadziłem drugą, to komputer włączył się, wentylatory chodziły, ale obrazu wcale nie było.
    Wsadziłem dwie na raz, to się włączył komputer nagle, ale nadal pokazuje 8 GB.
  • #12 21375758
    ArturJK
    Poziom 39  
    lisekeloziomelo napisał:
    wsadziłem drugą to komputer włączył się, wentylatory chodziły ale obrazu wcale nie było.

Tu może być jakiś problem. Napisz jakie masz dokładnie pamięci, modele i pojemności z nalepek na nich z każdej sztuki.
  • REKLAMA
  • #14 21375890
    ArturJK
    Poziom 39  
    lisekeloziomelo napisał:
    są to te kości

Rozumiem, że masz tylko te dwie kości w dualu i nic poza tym? Kości montujesz w banki 2 i 4?
    Na liście kompatybilności z Twoją płytą nie ma dokładnie takiego modelu pamięci. Z firmy Patriot jest 5 modeli:
    3200 PATRIOT 8GB 1Rx8 PV48G320C6K, 3200 PATRIOT 8GB 1Rx8 PV416G320C6K, 3200 PATRIOT 8GB 1Rx8 PVR416G320C6K, 3200 PATRIOT 8GB 1Rx8, PVR416G320C6KW, 3200 PATRIOT 16GB 2Rx8 PV432G320C6K.
    Lista kompatybilności, strona 6:
    https://download.gigabyte.com/FileList/Memory/mb_memory_am4_4L4D_vermeer.pdf
    Może być problem w braku kompatybilności, lub uszkodzeniu któregoś z modułów. Masz możliwość sprawdzenia tych kości w innym komputerze?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił procesor na Ryzen 5 5600X oraz płytę główną B550 Gaming X V2, a także dodał 16 GB RAM (2x8 GB) od Patriot Viper Steel. Mimo to system wykrywa tylko 4 GB lub 8 GB pamięci RAM. Użytkownik próbował różnych slotów i kolejności instalacji pamięci, ale problem nadal występuje. W trakcie uruchamiania systemu pojawia się komunikat o nowym procesorze oraz problemie z fTPM. Użytkownicy sugerują sprawdzenie wersji BIOS oraz kompatybilności pamięci RAM, a także testowanie modułów pamięci w różnych konfiguracjach. Istnieje możliwość, że problem wynika z niekompatybilności pamięci lub uszkodzenia jednego z modułów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA