logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki nowoczesny domofon pasuje do instalacji po Tesli?

askod7 04 Sty 2025 13:44 600 9
REKLAMA
  • #1 21376529
    askod7
    Poziom 10  
    Witam wszystkich. Po wielu latach chciałbym wymienić swój zabytkowy domofon czechosłowackiej marki Tesla. Na zdjęciach poniżej przedstawiam schemat tego domofonu oraz centralę w budynku. Na jaki domofon (marka oraz model) mogę wymienić swój stary domofon? bardzo proszę o porady. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

Stary domofon marki Tesla w kolorze beżowym z czarną słuchawką na tle szarej ściany.
    Zbliżenie na stary domofon marki Tesla z otwartą obudową, ukazujące wewnętrzne okablowanie.
    Płyta drukowana z przewodami i elementami elektronicznymi w starym domofonie.
    Zabytkowy domofon czechosłowackiej marki Tesla w niebieskiej obudowie zamontowany na ścianie.
    AI: Czy mógłby Pan podać, jaki typ instalacji jest obecnie używany (np. 2-przewodowa, 4-przewodowa) oraz czy są jakieś specyficzne wymagania lub ograniczenia?
    Obecnie używana jest instalacja 5-żyłowa.
    AI: Jakie funkcje chciałby Pan, aby nowy domofon posiadał (np. możliwość wideo, integracja ze smartfonem)?
    Chciałbym aby nowy domofon posiadał podstawowe funkcje czyli otwieranie drzwi klatki, oraz możliwość rozmowy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21376595
    askod7
    Poziom 10  
    >>21376532
    Ircys, dziękuję za odpowiedź! Jadę właśnie do Leroy Merlin zakupić taki domofon. Jeśli będę miał kłopoty z podłączeniem, to dam znać!

Dodano po 3 [godziny] 57 [minuty]:

Wzorowałem się na podstawie schematu:

Wnętrze tradycyjnego domofonu z widocznymi podłączeniami przewodów.

1) wywołanie
    2) zwora
    3) masa
    4) mikrofon
    5) głośnik

Podłączyłem wszystko w następujący sposób:

Wnętrze panelu domofonu z widocznymi przewodami i elektronika.

Niestety nie domofon całkowicie nie działa. Co zrobiłem źle?:D

Dodano po 29 [minuty]:

Ok. Zmieniłem układ zworków i odłączyłem zieloną żyłkę (SW2). Wszystko działa jednak dzwonek jest zdecydowanie zbyt cichy.. możecie powiedzieć co powinienem zrobić aby było go lepiej słychać?

Zbliżenie na zamontowany domofon z widoczną płytką drukowaną i podłączonymi przewodami.
  • #4 21377154
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2075
    Powinieneś przełączyć nowy unifon według zasady:
    stary (Twoje oznaczenia)--> nowy
    1 --> RING
    2 --> SW1
    3 --> MASA
    4 --> MIC
    5 --> SPK
    a zworki ustawić tak:
    ZW1 i ZW2 - wyjęte
    ZW3 - założona

Czy takie masz ustawienia/podłączenia?
  • REKLAMA
  • #5 21377529
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3484
    Wnętrze tradycyjnego domofonu z widocznymi podłączeniami przewodów.

W tym domofonie dzwonkiem mógł być ten brzęczyk.(prawy dolny róg)
    Taki brzęczyk pracuje na 12V 50Hz i bywa sterowany nie względem masy - ale względem przewodu otwarcia elektrozaczepu.

Jeżeli tak jest ,to trzeba kupić domofon URMET 1131(1132) i przełożyć ten brzęczyk.

Wezwij fachowca - niech sprawdzi jaki to system.
  • REKLAMA
  • #6 21377598
    askod7
    Poziom 10  
    >>21377154
    Tak, dokładnie tak samo podłączyłem. Wszystko działa, jedynie ten dzwonek jest zbyt cichy :(

Dodano po 1 [minuty]:

>>21377529
    Cześć. Zgadza się. Ten brzęczek w dolnym prawym rogu to dzwonek. Czy jest jakaś opcja, aby przełożyć go do Cyfral Smart 5P?
  • #7 21380993
    Ircys
    Specjalista Domofony
    askod7 napisał:
    >>21377154
    Tak, dokładnie tak samo podłączyłem. Wszystko działa, jedynie ten dzwonek jest zbyt cichy :(

Ojojoj...mój błąd, przepraszam, nie zauważyłem, że masz jeszcze starą terkotkę w tej Tesli i poleciłem Ci zły unifon. Powinieneś kupić Cyfral Smart 5pg, który ma wbudowany buzzer.
    Przełożenie tej terkotki do nowego unifonu jest raczej niewykonalne, bo nie ma w nim na nią miejsca.
  • #8 21381512
    askod7
    Poziom 10  
    >>21380993
    No nic... trudno. Słuchaj... a gdzie mogę znaleźć model Smart PG? Na internecie nie widzę nigdzie opcji zakupu tego modelu :(
    Czy masz może jakiś alternatywny model z buzzerem?
  • Pomocny post
    #9 21381525
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3484
    askod7 napisał:
    >>21380993
    No nic.. trudno. Słuchaj.. a gdzie mogę znaleźć model Smart PG? na internecie nie widzę nigdzie opcji zakupu tego modelu :(
    Ten buzzer jest zasiany z AC - nie z DC.
    Pisałem - kup unifon Urmet 1132 lub 1131 i przełóż brzęczyk ze starego unifonu.
  • Pomocny post
    #10 21381837
    Ircys
    Specjalista Domofony
    askod7 napisał:
    >>21380993
    No nic... trudno. Słuchaj... a gdzie mogę znaleźć model Smart PG? Na internecie nie widzę nigdzie opcji zakupu tego modelu :(

Co do Cyfrala Smart 5pg, to trzeba pytać bezpośrednio w Cyfralu, bo oni upierają się, że ten model jest na zagranicę :)
    Inne modele z buzzerem to: Fermax ref. 3431, Urmet 1130/16, ale chyba najłatwiej będzie Ci, tak jak sugeruje kol Cyrus2, kupić unifon Urmet 1132 i przełożyć tą terkotkę do niego, bo tam jest faktycznie dość dużo miejsca w środku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nowoczesnego domofonu do wymiany starego urządzenia marki Tesla, które działa w systemie 5-żyłowym. W odpowiedziach polecano kilka modeli, w tym Cyfral Smart 5P oraz Urmet 1131 i 1132, z uwagi na ich funkcje i kompatybilność. Użytkownik napotkał problemy z cichym dzwonkiem po podłączeniu nowego unifonu, co skłoniło do dyskusji na temat możliwości przełożenia brzęczyka ze starego domofonu. Ostatecznie zasugerowano, że najlepszym rozwiązaniem będzie zakup unifonu Urmet 1132 i przełożenie brzęczyka, ponieważ inne modele mogą nie mieć wystarczającej przestrzeni na jego umieszczenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA