logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak odzyskać dane z zaszyfrowanego dysku po instalacji Windows 11?

Mr_Curious 04 Sty 2025 20:24 669 5
REKLAMA
  • #1 21377210
    Mr_Curious
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Koledzy, bo nie wiem w czym rzecz.
    Właśnie dzisiaj postawiłem nowego kompa w którym mam dwa dyski.
    Dysk 2 to dysk na którym posiadałem "posiadam" swoje rzeczy, ale ku mojemu zaskoczeniu wyszło po czystej instalacji Windows 11, że drugi dysk stał się zakodowany i jak daję, aby go odblokowało to mi wylatuje o podanie klucza.

W czym rzecz?
    Dlaczego tak się stało?
    Jak to naprawić, aby odzyskać dysk jak i dane jakie na nim miałem?

EDIT:
    Ok udało mi się wyszukać na koncie Microsoft i pasował klucz jedynie koledzy nich mi ktoś wytłumaczy skąd się takie coś wzięło? Czy jest jakieś ustawienie w BIOS o takim zabezpieczeniu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21377292
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1406
    Czy dysk dwa był dyskiem systemowym z Windows? Pierwotnie Partycja C? Jeśli tak to miałeś zaszyfrowane bitlockerem a o klucz nie pytał gdyż były zapisane w tpmie. Po wymianie płyty kluczy nie było i zablokował i poprosił o klucz recovery.
  • REKLAMA
  • #3 21377299
    Mr_Curious
    Poziom 4  
    Dysk nie był systemowy tylko na dane - ręczna kopia zapasowa ważnych plików.
    Widzę, że da się z podstawy Windows wyłączyć takie zabezpieczenie na dysku to od razu daję, aby za jakiś czas podobny problem się nie pojawił.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21377320
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1406
    Skoro tak klucze nie były w tpm, do odblokowania dostępu do danych wpisywałeś hasło lub pin użyty podczas szyfrowania bitlockerem. W tpmie są tylko dla partycji systemowej.
  • REKLAMA
  • #5 21377337
    Mr_Curious
    Poziom 4  
    cysiekw napisał:
    Skoro tak klucze nie były w tpm, do odblokowania dostępu do danych wpisywałeś hasło lub pin użyty podczas szyfrowania bitlockerem. W tpmie są tylko dla partycji systemowej.

Udało się właśnie poglądnąć klucz do dysku na koncie Microsoft - Klucze odzyskiwania funkcji BitLocker
  • #6 21377347
    Mr_Curious
    Poziom 4  
    Rozwiązanie wyżej napisane :)
REKLAMA