logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd AO1 w piecu Beretta Ciao - trudności z odpalaniem po 3 latach użytkowania

Damianex0403 04 Sty 2025 23:42 507 8
REKLAMA
  • #1 21377523
    Damianex0403
    Poziom 2  
    Dzień dobry, mam problem z nowym piecem Beretta Ciao. Ma około 3 lat. Serwis był wykonywany co roku. Ostatnio piec łapie błąd AO1 i coraz ciężej go odpalić. Co radzicie?
    AI: Czy błąd AO1 pojawia się w określonych warunkach, na przykład podczas uruchamiania pieca lub w trakcie jego pracy?
    Błąd wyskakuje po dłuższym nieodpaleniu, np. po nocy. Nie wiem, co robić, myślę już o wymianie pieca.
    AI: Czy w ostatnim czasie zaszły jakieś zmiany, które mogłyby wpłynąć na działanie pieca, takie jak skoki napięcia lub zmiany ciśnienia wody?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21377546
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1257
    Witam. A po co wymiana kotła? Może na początek czyszczenie elektrody kontroli płomienia wystarczy.
    Pozdrawiam.
  • #3 21377730
    Damianex0403
    Poziom 2  
    Czy mógłbyś mnie wtajemniczyć, która to dokładnie elektroda? I czym ją wyczyścić? To mój pierwszy piec i jestem w tym temacie zielony.
  • REKLAMA
  • #4 21377810
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. Skoro nie miałeś do czynienia z kotłami gazowymi to lepiej taki zabieg pozostaw serwisantowi. Bez odpowiedniej wiedzy i umiejętności łatwo jest sobie narobić problemów i jeszcze bardziej pogłębić usterkę.
    Pozdrawiam.
  • #5 21389896
    Damianex0403
    Poziom 2  
    >>21377810 Serwisant wszystko przeczyścił, zrobił cały przegląd. Błąd dalej powraca. Chłopaki, poradźcie, co robić?
  • REKLAMA
  • #6 21389902
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. A czy serwisant regulował kocioł? Fakt że kocioł został wyczyszczony to jeszcze nie znaczy że jakiś element nie jest wadliwy, na przykład uszkodzona elektroda bądź zawór gazowy lub płyta główna.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 21390115
    Damianex0403
    Poziom 2  
    >>21389902 Wyczyścił piec, odpalił i tyle. Czy jeśli czasem odpala, a czasem nie, to mogą być wszystkie wymienione przez Ciebie przyczyny? A jak sprawdzić, czy coś nie tak jest z zaworem gazowym?
  • #8 21390127
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. Jeśli Twój kocioł to wersja green czyli kondensat to bez analizatora spalin ani rusz. Jeśli to kocioł atmosferyczny to manometr różnicowy do pomiaru ciśnienia gazu niezbędny. No i to czego nie może w diagnozie zabraknąć to spora wiedza w diagnostyce kotłów.
    Pozdrawiam.
  • #9 21390646
    Damianex0403
    Poziom 2  
    Myślę, że ze względu na taką pogodę przemyślę zmianę kotła na inny. Dziś drugi serwisant rozkłada ręce. Coś polecacie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z piecem Beretta Ciao, który po trzech latach użytkowania generuje błąd AO1 i ma trudności z uruchomieniem. Serwis był regularnie przeprowadzany, jednak błąd nadal występuje, mimo czyszczenia przez serwisanta. Użytkownik zastanawia się nad wymianą pieca, ale poszukuje również porad dotyczących możliwych przyczyn problemu, takich jak uszkodzenia elektrody, zaworu gazowego lub płyty głównej. Wskazano, że do diagnostyki kotła kondensacyjnego potrzebny jest analizator spalin, a do atmosferycznego manometr różnicowy. Użytkownik rozważa zmianę kotła na inny, ponieważ drugi serwisant nie był w stanie zidentyfikować problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA