logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego USB 3.0 przestaje działać podczas bezczynności komputera?

muriasszymon20 05 Sty 2025 22:56 405 12
REKLAMA
  • #1 21379235
    muriasszymon20
    Poziom 4  
    Mam problem, od jakiegoś czasu mam tak, że gdy oglądam np. YouTube i nie używam myszki lub klawiatury, to nagle się odłączają (USB 3.0). Gdy odpinam i podpinam, nic to nie zmienia, ale gdy podłączę do innego portu, już nie 3.0, to działa i nie ma takich problemów, lecz pojawiają się nowe. Gdy gram, to klawiatura ma dziwne ścinki, opóźnienia, lub gdy idę w lewo i chcę od razu w prawo, to nagle się zacina i nie idę w żadną stronę.

Drugi problem jest taki, że też gdy gram, działa komputer super, nic się nie dzieje, ale gdy jest odciążony, w nic nie gram, komputer nagle lubi się zaciąć, zetnie obraz, odłączy myszkę i klawiaturę, a dźwięk zatnie się. A gdy zatnie się na przykład w momencie, gdy jest wypowiadana np. litera "d", to będzie tak przez cały czas: d d d d d d d i muszę restartować komputer. (Wirusów nie mam, sterowniki, jakie mogłem, i przyszły mi na myśl, to zainstalowałem nowe, nawet wyłączyłem tryb uśpienia energii w portach USB przez menedżer urządzeń). Nie mam już pomysłu.
  • REKLAMA
  • #3 21380714
    muriasszymon20
    Poziom 4  
    Windows 10 Pro
    Teraz też ustawiłem żeby dysk twardy się nigdy nie wyłączał
    Też nie wiem jakie parametry dysku nie chce źle też pisać mogę podać nazwy dysków ale wątpię że to są parametry
    I też nie rozumiem jaki komputer to jest stacjonarny tylko ze jest jakaś chińska płyta główna ram serwerowy z tego co wiem i procesor Intel xeon e5-2650 v2 2.60Ghz 2601 MHz
    O I wersja i data systemu bios to american megatrends inc 4.6.5 17.07 2019
    Wersją systemu smBios 2.7
    Jeszcze mogę napisać że producent plyty glownej to chyba jakiś nie wiadomo bo pisze to be filled by o.e.m
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21381142
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2237
    muriasszymon20 napisał:
    Też nie wiem jakie parametry dysku nie chce źle też pisać mogę podać nazwy dysków ale wątpię że to są parametry

Program cristal disk info, ci pokaże.

muriasszymon20 napisał:
    nie rozumiem jaki komputer

Jego parametry, program Hwinfo ci pokaże.
    Podaj dane techniczne zasilacza.
  • #5 21381603
    muriasszymon20
    Poziom 4  
    Zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo pokazujący stan dysku SSD Kingston SA2000M8500G z 500,1 GB pamięci.
    Zrzut ekranu programu CrystalDiskInfo pokazujący dane dysku SSD Samsung 870 QVO 1TB.

Tu jest z dysków, a z tym zasilaczem to nie wiem, nie mogę znaleźć. Mogę dodać zdjęcie z podsumowania systemu, jeżeli to coś da.
    Zrzut ekranu przedstawiający podsumowanie systemu komputerowego w programie HWiNFO64 z danymi o CPU, GPU, pamięci i dyskach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21381660
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 369
    muriasszymon20 napisał:
    to nagle się odłączają (USB 3.0).

Powyłączane masz tutaj?
    Okno Menedżera urządzeń z ustawieniami urządzenia wejściowego USB.
  • #7 21381832
    muriasszymon20
    Poziom 4  
    Tak tutaj mam pozaznaczane

Dodano po 2 [minuty]:

Ja na początku nie miałem takich problemów, nagle jakoś ogłupiał, albo ja coś naklikałem, ale się bawiłem za bardzo systemem czy ustawieniami, z tego co pamiętam. Ciekawi mnie też, dlaczego nagle mi się cały komputer zwiesza, zatrzymuje się dźwięk, ekran ścina i nie mogę nic zrobić, i wtedy muszę wyłączyć i włączyć, i działa dalej. Nawet żaden błąd nie wyskakuje na płycie głównej.
  • Pomocny post
    #8 21381882
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 369
    ppm na start i wbierz "uruchom" wpisz cmd, i uruchom jako administrator,
    Wklep polecenie:
    DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
    To polecenie skanuje podstawowe pliki systemu operacyjnego, aby sprawdzić, czy nie działają nieprawidłowo i spróbować je naprawić. Następnie uruchom narzędzie sprawdzania plików systemowych
    sfc /scannow
    to polecenie skanuje wszystkie pliki systemowe w systemie Windows, w tym pliki chronione.
    A jeśli znajdzie uszkodzone pliki systemowe w systemie Windows, zastąpi te uszkodzone pliki za pomocą kopii z pamięci podręcznej.
  • #9 21381919
    muriasszymon20
    Poziom 4  
    Dzięki, zobaczę, czy pomogło. Pisze, że z sukcesem naprawiło.
  • REKLAMA
  • #10 21384052
    muriasszymon20
    Poziom 4  
    >>21381882
    Przez dzień działało ale znów przed chwilą dosłownie mi wywaliło kompa nie wiem co już mógłbym zrobić spróbuję jeszcze raz wpisać komendy i zobaczę czy coś się zmieniło możliwe że te pliki dostają jakiegoś glupa
  • Pomocny post
    #11 21384386
    leonov
    Poziom 43  
    muriasszymon20 napisał:
    Tak tutaj mam pozaznaczane

Tutaj ma nie być zaznaczone.
  • #12 21384480
    muriasszymon20
    Poziom 4  
    To odznaczyłem
  • #13 21387624
    leonov
    Poziom 43  
    muriasszymon20 napisał:
    To odznaczyłem

I co, jest zmiana?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z portami USB 3.0, które przestają działać podczas bezczynności komputera, co objawia się odłączeniem myszki i klawiatury. Po podłączeniu urządzeń do innych portów USB (nie 3.0) problemy ustępują, ale pojawiają się nowe, takie jak opóźnienia w działaniu klawiatury podczas gier. Użytkownik korzysta z systemu Windows 10 Pro na komputerze stacjonarnym z procesorem Intel Xeon E5-2650 v2. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, w tym sprawdzenie ustawień zasilania, użycie programów do analizy dysków (CrystalDiskInfo, HWInfo) oraz wykonanie poleceń DISM i SFC w celu naprawy plików systemowych. Użytkownik odnotowuje, że po zastosowaniu tych kroków komputer działał lepiej, ale problemy powróciły.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA