logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Złącze USB 3.0 działa jak 2.0 po uruchomieniu, ale jak 3.0 po restarcie - Win 10 Pro

Kirek 31 Sty 2016 21:13 1239 4
REKLAMA
  • #1 15390519
    Kirek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam w komputerze złącze USB 3.0 (na przednim panelu), które dziwnie się zachowuje (system Win 10 Pro). Po uruchomieniu komputera działa jak 2.0, ale po restarcie już transfery z i do dysku zewnętrznego USB są jak najbardziej jak w 3.0.

Ale tylko po restarcie. Zamknięcie i uruchomienie komputera na nowo - znowu 2.0. Restart - 3.0.

Sterowniki (są te z Win 10)? Coś innego?

Po uwadze moderatora podam konfigurację sprzetu:

System Windows 10 Pro
    Płyta główna Gigabyte GA-B75M-HD3
    BIOS AMI EFI F2
    Procesor DualCore Intel Core i3-3220, 3300 MHz (33 x 100)
    8GB RAM
    Systemowy dysk SSD KINGSTON SV300S37A240G, drugi dysk to Seagate ST1000DM003-1SB10C.
    Grafika: nVIDIA GeForce GT 220

Dysk, który podłączam to Adata HD500 1TB
  • REKLAMA
  • #2 15390756
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Ocena: 150
    Podaj sprzęt
    podaj jakie masz transfery
    podaj jakie urzadzenia podpinasz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15390951
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    http://www.pcworld.pl/artykuly/398272_2/Sztuczki.z.BIOS.em.i.UEFI.optymalne.ustawienia.html

Od tego bym zaczął. Ale ustawienia biosu to mają pomóc obejść problem a nie go rozwiązać. Problemem jest funkcja "szybkie uruchamianie systemu Windows". Normalne włączenie to wybudzenie z hibernacji - wybudzony komputer nie ładuje widocznie sterownika USB3.0. Gdy klikasz "uruchom ponownie" system wstaje bez wymienionej funkcji. Dlatego USB ożywa.

Diagnozy jestem niemal pewien - teraz ktoś lepszy w sofcie może podpowie jak to naprawić.
    Dla potwierdzenia można wyłączyć funkcje szybkiego uruchamiania i sprawdzić czy po wyłączeniu i włączeniu będzie już OK.
    Jak to zrobić np. tu:
    http://www.e-pilas.com/fast-startup-szybki-start-windows/
  • REKLAMA
  • #4 15390971
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Masz PC z UEFI. Sprawdź ustawienia takie jak xHCI Hand-off i dziedziczenie USB.
    Możesz też na próbę wykonać reset CMOS i przywracanie ustawień.
    UEFI watro też zaktualizować do najnowszej wersji.
    Oprócz wspomnianego "konfigu" podaj też SMART ww. dysku.
    Kirek napisał:
    system Win 10 Pro

Też jest ważne w jakim trybie został zainstalowany - UEFI, czy CSM.
    W CSM urządzenia komunikują się z UEFI w trybie emulacji BIOS - to może rzutować.
    Finalnie ...uff.. co się często zdarza - przewody do FP bywają marnej jakości, zbierają zakłócenia i powodują różne problemy.
    Można problem programowy rozwiązać bootując z pendrive linux/ubuntu - nowe wersje obsługują USB 3.0.
    Kirek napisał:
    znowu 2.0. Restart - 3.0.

Czy tylko po transferze to poznajesz, czy w jakimś programie to widzisz?

Dodano po 2 [minuty]:

310artur napisał:
    Diagnozy jestem niemal pewien - teraz ktoś lepszy w sofcie może podpowie jak to naprawić.

He, he użyj jeszcze DriveCleanup:
    http://www.programosy.pl/program,drivecleanup.html
    Usunie zbędne stare urządzenia USB z rejestru.

Dodano po 3 [minuty]:

Cześć @310artur. To co opisujesz to jest zwykły bug, jeśli to to. Pisałem - aktualizacja BIOS, sterowników chipsetu - jeśli komuś się chciało to poprawić - załatwi sprawę.
    ...sie rozpisałem...
  • #5 15393530
    Kirek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    safbot1st napisał:
    Masz PC z UEFI. Sprawdź ustawienia takie jak xHCI Hand-off i dziedziczenie USB.

Sprawdzone, jest OK. Te ustawienia sprawdzałem w pierwszej kolejności.

safbot1st napisał:
    Finalnie ...uff.. co się często zdarza - przewody do FP bywają marnej jakości, zbierają zakłócenia i powodują różne problemy.

Przewód od panelu do płyty wymieniłem na lepszej klasy już chwilę temu. Bez zmian.

safbot1st napisał:
    Czy tylko po transferze to poznajesz, czy w jakimś programie to widzisz?

Transfer swoją drogą, ale korzystam też z Deview i USB Treeview.

safbot1st napisał:
    Pisałem - aktualizacja BIOS, sterowników chipsetu - jeśli komuś się chciało to poprawić - załatwi sprawę.

BIOS aktualny, sterowniki chipsetu również ostatnie z lata ub.r.

Może pomoże raport z Deview... Jest tutaj: https://www.dropbox.com/s/0nq1m93bv9b1i8d/Raport%20USB%203.0%20restart.html?dl=0

Dodano po 12 [minuty]:

310artur napisał:
    http://www.pcworld.pl/artykuly/398272_2/Sztuczki.z.BIOS.em.i.UEFI.optymalne.ustawienia.html

Problemem jest funkcja "szybkie uruchamianie systemu Windows". Normalne włączenie to wybudzenie z hibernacji - wybudzony komputer nie ładuje widocznie sterownika USB3.0. Gdy klikasz "uruchom ponownie" system wstaje bez wymienionej funkcji. Dlatego USB ożywa.

Yessssssssssss!!! Dokladnie o to chodziło i przyznam, że nie przyszłoby mi to do głowy. Wielkie dzięki za dobrą radę.
REKLAMA