logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mercedes 230 TE 1987 2.3L - gaśnie na gazie i benzynie, co sprawdzić?

krzys13131 06 Sty 2025 18:38 237 8
REKLAMA
  • #1 21380472
    krzys13131
    Poziom 3  
    Witam, problem z Mercedesem kombi model 230 TE, pojemność 2,3 l, rok 1987, ma instalację gazową i za chiny, ani na gazie, ani na benzynie, gaśnie i odpali, ale gaśnie. Wymieniłem świece, kable, kopułkę, palec i dalej to samo. Nie wiem, gdzie szukać usterki, uszczelki dolotu wymienione. Proszę o pomoc, może ktoś miał taki przypadek.
  • REKLAMA
  • #2 21380851
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    Witam.
    Na wstępie zakręć gaz na butli. I pal na samej benzynie. Może parownik się skończył i go zalewa gazem w niekontrolowany sposób.
    Warto by było opisać co to za instalacja LPG i ile ma przejechane od ostatnich jakiś napraw/podmian osprzętu LPG.
    Obstawiam że ma swoje lata i może to być 1 lub 2 generacja. Z racji wieku samego auta.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21380935
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3662
    Jak wykluczysz zalewanie gazem, to skup się jednak na układzie zapłonowym. Jaka iskra, czy w odpowiednim momencie itd.
  • #4 21381421
    krzys13131
    Poziom 3  
    Ostatnio mechanik sprawdził kompresję, wymienił uszczelki kolektora ssącego, iskra ok, powiedział, że ok, silnik ma swoje lata, ale silnik zdrowy, palił, odpalał na paliwie i miał ręczne przełączanie na LPG, a teraz ani na benzynie nie odpali i nie trzyma obrotów, i gaśnie. Mi się wydaje i sprawdzę w weekend, czy czasami przepustnica nie padła, albo czujnik. Muszę szukać samemu, bo kiedyś miałem podobny problem z innym autem i to samo było. Mechanik rozkładał ręce, a ja znalazłem kabel od sterownika, był urwany. Mechanik śmiał się, taka głupota, a ja mu, bo oni tylko komputer podepną, kasę chcą, a jak głupi po mechanikach, pokaże zero błędu i jest ok, a gdzie myślenie? To już stare samochody na złom, masakra jakaś.
  • REKLAMA
  • #5 21381459
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3662
    Jaki jest kąt przyśpieszenia zapłonu?
  • #6 21381727
    krzys13131
    Poziom 3  
    Jak ma się zapłon przestawić, jak nigdy tam nic nie było rozkręcane? Jest taką farbą zaznaczone od oryginału. Jeżeli auto dzisiaj chodzi, odpala, a jutro już gaśnie, to zaraz zapłon się przestawi? Jakim cudem? Auto było zawsze zadbane: oleje, filtry, świece, rozrząd i rano zawsze pyk i równo chodziło. To musi być jakaś mała pierdoła, która zakłóca pracę i obroty silnika. Zaraz brak jest obrotów na postoju i na benzynie, i na gazie. Zwracam się, może ktoś miał podobny problem. Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • #7 21382180
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    krzys13131 napisał:
    Jak ma się zapłon przestawić, jak nigdy tam nic nie było rozkręcane

Aparat zapłonowy mógł się po prostu zużyć.
    Miałeś podać dane instalacji LPG. Przełącznik ręczny czyli 1 generacja - tam filozofii nie ma.
    Coś najnormalniej się zużyło i robi psikusa.
  • #8 21382525
    ttoip
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    mercedes 230 te rok 1987 , wtrysk KE Jetronik , tam jest mechaniczna tarcza przepływomierza , nie "prychnął" Ci czasem na gazie, mogła sie przestawić tarcza przepływomierza wtedy nie pójdzie ani na benzynie ani na gazie.
    Proponuje odezwaćsię do użytkownika Gerri ew poczekać aż sam się odezwie.
    PZDR
  • #9 21395915
    krzys13131
    Poziom 3  
    Witam, wiecie co trzeba myśleć, a nie wymyślać. Była cewka uszkodzona. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z Mercedesem 230 TE z 1987 roku, wyposażonym w instalację gazową, polega na gaśnięciu silnika zarówno na gazie, jak i na benzynie. Użytkownik wymienił świece, kable, kopułkę i palec zapłonowy, jednak problem nadal występuje. Sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie parownika gazu, układu zapłonowego oraz przepływomierza. Użytkownik zauważył, że cewka zapłonowa była uszkodzona, co mogło być przyczyną problemu. Wskazano również na możliwość zużycia aparatu zapłonowego oraz konieczność sprawdzenia kąta przyśpieszenia zapłonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA