logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża SONY RXD7 - samoczynne otwieranie kieszeni CD, brak odczytu płyt

slawekkapi1 13 Gru 2005 10:05 1437 1
REKLAMA
  • #1 2079252
    slawekkapi1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Wiem że podobne tematy juz były na forum jednak nie udzielają do końca odpowiedzi w tej sprawie.
    Problem polega na tym iz po włączeniu urządzenia kieszeń na CD jest samoczynnie otwierana. Naciśnięcie zamknięcia (bez płyty) raz powoduje zamknięcie a po kilku sekundach ponowne otwarcie a czasami obrót talerza w zmieniarce. Po włożeniu płyty na talerz i zamknięciu płyta ta jest pobierana do czytnika a talerz bez płyty jest znowu otwierany i pisze na wyświetlaczu No DISC. Ponowne wykonanie zamknięcia powoduje iż płyta jest zwracana do zmieniarki, która ponownie automatycznie się otwiera.
    Proszę o pomoc - jaki element może być uszkodzony, jak szukać usterki
    Z góry dziękuje za wszelka pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2119522
    slawekkapi1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich ponownie - niestety wymiana lasera nie przyniosła pozytywnego rezultatu - z tego względu prosze o dalsze porady - Jaki układ odpowiada za sterowanie CD - zbiera sygnały z sensorów i na tej podstawie steruje urządzeniem.

Co to jest dokładniej sensor o symbolu RP1-1391(symbol na schemacie) , 910N (symbil na "układzie" - sensorze - w urządzeniu) bo na internecie niewiele można o nim odszukać - to znaczy wiem za co on odpowiada tyle że nie wiem czego szukac w sklepie.

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc
REKLAMA