logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG LCD 47 - Przerywający dźwięk po włączeniu, poprawa po 15 minutach

tomivw 08 Sty 2025 17:40 477 8
REKLAMA
  • #1 21383565
    tomivw
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    Mam problem z tv LG Lcd 47cali, otóz po włączeniu przerywa w nim głos, dźwięk. Tv idzie z dekodera dvbt po zmianie dekodera kabla HDMI dalej to samo. Więc coś podejrzewam w tv. Ale jak już się zagrzeje to po 15 minutach idzie normalnie. dźwięk nie trzeszczy i nie przerywa. Obraz elegancki z anteny. Macie jakieś pomysły czy rozbierać obudowę tv, może zimne luty na głośnikach????
  • REKLAMA
  • #2 21383789
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 444
    tomivw napisał:
    Mam problem z tv LG Lcd 47cali,

Podaj jaki to model telewizora i jeśli to nie problem, to oznaczenia poszczególnych płyt.
  • REKLAMA
  • #3 21394609
    tomivw
    Poziom 10  
    Jeszcze nie miałem czasu go rozkręcić, TV to LG 37LC41. Włączę TV, głośniki przerywają, a jak się zagrzeje, to idą normalnie i dźwięk jest, a gdy zimny, to mu coś się dzieje.
  • #4 21394739
    borg77
    Poziom 31  
    Wpisz w wyszukiwarce na elektrodzie 37LC41 lub LP78 i powinieneś znaleźć odpowiedź na swój problem. Było co najmniej kilka tematów na podobne problemy z fonią. Wystarczy poczytać.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21402307
    tomivw
    Poziom 10  
    Właśnie rozkręciłem tv obudowę oglądałem wszystko nic spalonego nie zauważyłem kondensatory całe...nie spuchniete..ma ktoś jakis pomysł za co sie zabrac. U mnie obraz od właczenia idzie od razu pięknie czysto tylko jest brak dźwięków, po 5 min przerywający dźwięk, a po 15 min wszystko ok...
  • Pomocny post
    #7 21402506
    borg77
    Poziom 31  
    tomivw napisał:
    Właśnie rozkręciłem tv obudowę oglądałem wszystko nic spalonego nie zauważyłem kondensatory całe...nie spuchniete

Jeśli już przeczytałeś wszystkie posty dotyczące twojego telewizora i chassis, to wiesz jakie kondensatory są do wymiany. Jakieś tam schematy też znajdziesz od płyty głównej. Niestety, te kondensatory raczej nie będą spuchnięte.
  • #8 21449044
    tomivw
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany i działa jak należy zrobione. Kondensator smd c832 100uf 16V był winny. Wymieniłem i głos działa jak należy elegancko, dziękuje za pomoc i wskazówki.
    Ten kondensator odpowiadał za głos na hdmi prawdopodobnie.
  • #9 21449180
    borg77
    Poziom 31  
    Najlepiej wymień wszystkie 7 szt. o których ci pisałem na PW, bo awaria wkrótce może się ponownie pojawić.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora LG LCD 37 cali (model 37LC41), w którym po włączeniu dźwięk był przerywany i trzeszczał, a po około 15 minutach pracy dźwięk stabilizował się i działał prawidłowo. Sygnał audio pochodził z dekodera DVB-T podłączonego przez HDMI, a zmiana dekodera nie rozwiązała problemu, co wskazywało na usterkę w samym telewizorze. Po rozkręceniu obudowy i wizualnej kontroli kondensatorów nie stwierdzono uszkodzeń ani spuchnięć. Wskazówki z forum sugerowały wymianę kondensatorów elektrolitycznych, które często nie są wizualnie uszkodzone, ale mogą powodować takie objawy. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana kondensatora SMD oznaczonego jako C832 o pojemności 100µF i napięciu 16V, który odpowiadał za poprawne działanie dźwięku na HDMI. Zalecano również wymianę wszystkich siedmiu kondensatorów wskazanych w schematach, aby zapobiec ponownym awariom.
REKLAMA