logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć starą głowicę termostatu Danfoss bez śrubki? Zablokowana iglica

merlyn 08 Sty 2025 19:27 810 2
REKLAMA
  • #1 21383784
    merlyn
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Zimny grzejnik, żadnego przepływu mimo kręcenia regulatorem, więc podejrzewam, że zablokowała się iglica. Mam problem ze zdjęciem głowicy termostatu. Przejrzałem wiele postów, obejrzałem kilka filmów na YouTube i na stronie serwisu Danfoss. Wszystko wygląda prosto, łatwo i przyjemnie, ale głowicy zdjąć nie mogę.
    1. Termostat jest stary, ma ok. 20 lat (fot1). Nie ma tam żadnej śrubki czy wejścia na imbus.
    2. Ustawiam termostat na max (fot2). Między plastikowym pierścieniem a głowicą tworzy się przestrzeń.
    3. Odkręcam do oporu plastikowy pierścień (fot3).
    Wszystko luźno się telepie, próbuję ściągnąć głowicę, ale bezskutecznie, mimo dość dużej siły. Boję się ciągnąć mocniej, żeby czegoś nie uszkodzić.
    Proszę o radę, jak sobie z tym poradzić.
    AI: Czy możesz podać dokładny model termostatu Danfoss, który próbujesz zdjąć?
    Modelu nie znam. Załączyłem zdjęcia.
    AI: Czy były przeprowadzane jakieś wcześniejsze naprawy lub modyfikacje tego termostatu lub systemu grzewczego?
    Nie.
    Załączniki:
    • Jak zdjąć starą głowicę termostatu Danfoss bez śrubki? Zablokowana iglica fot3.JPG (38.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zdjąć starą głowicę termostatu Danfoss bez śrubki? Zablokowana iglica fot2.JPG (37.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zdjąć starą głowicę termostatu Danfoss bez śrubki? Zablokowana iglica fot1.JPG (38.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21383845
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1402
    Przy ściąganiu przechylaj głowicę na boki, powinno pomóc.
  • #3 21385252
    merlyn
    Poziom 2  
    Wreszcie sobie poradziłem. Iglica odblokowana. Dziękuję. Temat zamknięty.
REKLAMA