logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dźwigienka w zespole napędowym M7011 - czy to oryginalna część?

andrzejf37 08 Sty 2025 20:28 327 12
REKLAMA
  • #1 21383906
    andrzejf37
    Poziom 3  
    dot: zespołu napędowego M7011
    Pytanie: Co to za dźwigienka zaznaczona w kółku. Tak to powinno być?
    Wnętrze mechanizmu magnetofonu z zaznaczoną dźwigienką w czerwonym kółku.
    Decka dostałem w "spadku". Ogólnie działa. Poza wyszukiwaniem początku utworu. I jest tam taka dźwigienka jak na zdjęciu. Jak dla mnie wygląda jak dosztukowana. Mam inne decki jak 7008,9008,9115 i czegoś takiego tam nie ma. Co to?

Dodano po 5 [minuty]:

A tak wygląda w środku

Wnętrze urządzenia elektronicznego z widocznymi obwodami i komponentami.
  • REKLAMA
  • #2 21383931
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 715
    Słabo pamiętam te czasy, ale chyba było coś takiego, że jak wyłamało się kawałek plastiku w kasecie, to magnetofon nie pozwalał na kasowanie/nadpisanie.
    I było coś jeszcze w zależności od typu kasety - magnetofon mógł rozpoznać rodzaj taśmy i przełączyć charakterystykę.
    Potem trzeba było otwór w kasecie zakleić taśmą...
    Tak mi się skojarzyła ta dźwigienka :)
  • #3 21383950
    andrzejf37
    Poziom 3  
    >>21383931 >>21383931
    Dobrze Ci się kojarzy. Ale ta dźwigienka jest dokładnie po drugiej stronie (to czarne w lewym górnym rogu). Selektor rodzaju taśmy zaś jest na panelu głównym magnetofonu i można było zmieniać manualnie FE, CR lub FE/CR
  • REKLAMA
  • #4 21384766
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1142
    gklub napisał:
    Słabo pamiętam te czasy, ale chyba było coś takiego, że jak wyłamało się kawałek plastiku w kasecie, to magnetofon nie pozwalał na kasowanie/nadpisanie.
    Ja doskonale pamiętam te czasy. W każdym magnetofonie była taka dźwigienka. Może z wyjątkiem takich gdzie nie było opcji nagrywania.
    gklub napisał:
    było coś jeszcze w zależności od typu kasety - magnetofon mógł rozpoznać rodzaj taśmy i przełączyć charakterystykę.
    Być może w jakiś wysokiej klasy magnetofonach. Ja z tym się nie spotkałem.
  • #5 21396316
    andrzejf37
    Poziom 3  
    Zapytam inaczej. Czy ta dźwigienka ma coś wspólnego z mechanizmem wyszukiwania początku utworu? Pytam, gdyż wyszukiwanie mi nie działa.
  • #6 21397057
    prazol
    Poziom 25  
    Ocena: 59
    andrzejf37 napisał:
    Zapytam inaczej. Czy ta dźwigienka ma coś wspólnego z mechanizmem wyszukiwania początku utworu?

Jeśli współpracuje z elektromagnesem, to tak.
    andrzejf37 napisał:
    Pytam, gdyż wyszukiwanie mi nie działa.

Jak "dźwigienka" nie jest zakleszczona, a elektromagnes sprawny i przełączniki w mechanizmie kasety sprawne, to przyczyny nie działania szukaj w elektronice, która steruje tym elektromagnesem.
  • #7 21449537
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    A świeci kontrolka RSD gdy wciśniesz w odpowiedniej kolejności najpierw przewijanie, a potem odtwarzanie?
  • REKLAMA
  • #8 21449649
    andrzejf37
    Poziom 3  
    Wczoraj kupiłem drugi egzemplarz 7011. I jest tam taka dźwigienka, choć inaczej zamontowana.
    Wnętrze i mechanizm magnetofonu z widocznymi elementami metalowymi i plastikowymi.
    W decku, o którym mowa w poście, nie ma kontrolki RSD, gdyż chassis i wskaźniki są od 7008.
    W drugim zaś (oryginał 7011) kontrolka zapala się na chwilę i gaśnie, a początek utworu nie jest wyszukiwany.

Tak więc w zakresie samej dźwigienki temat można zamknąć, bo ta z drugiego decka wygląda na montowaną fabrycznie. Otwartą kwestią jest nadal samo działanie systemu RSD (który nie działa).
  • #9 21449713
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Kontrolka ma świecić aż do wyszukania przerwy między utworami. Pierwsze to trzeba sprawdzić, wyczyścić zespół styków na płytce nad klawiszami. Dostać się można do niej po zdjęciu silnika i koła zamachowego. .

andrzejf37 napisał:
    W decku, o którym mowa w poście, nie ma kontrolki RSD, gdyż chassis i wskaźniki są od 7008.

Na zdjęciu widać, że jest kontrolka. Płytę główną też masz od M7008?
  • REKLAMA
  • #10 21449717
    andrzejf37
    Poziom 3  
    A jaką rolę pełni elektromagnes? Przytrzymuje klawisze FF i REV?
  • #11 21449727
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    andrzejf37 napisał:
    Przytrzymuje klawisze ff i rev?

Nie. Przytrzymujesz FF lub rev i wciskasz play.
    andrzejf37 napisał:
    A jaką rolę pełni elektromagnes?

Do uruchamiania play lub STOP gdy zadziała system RSD.
    W internecie masz wszystko na ten temat. Wystarczy wpisać M7011 lub 7020.
  • #12 21449793
    andrzejf37
    Poziom 3  
    Spróbowałem jeszcze raz. Ciekawa sprawa. W "starym" po włączeniu przewijania i play zapala się CNRS (bo nie ma kontrolki RSD) i wyszukuje początki utworu. Muszę tylko przytrzymać ze 3 sekundy. I co ciekawe, nie ma znaczenia, który klawisz wcisnę pierwszy. W drugim zapala się właściwa lampka i rozpoczyna wyszukiwanie, ale tylko przy kombinacji przewijanie play. Odwrotnie nie. Problem polega tu na tym, że wyszukiwanie odbywa się niemal z prędkością play, chociaż samo przewijanie w obie strony działa ok, i w efekcie nie zwalnia się przycisk przewijania po zakończeniu utworu. Ale to może słaby pasek napędowy?
  • #13 21469946
    andrzejf37
    Poziom 3  
    Dźwigienka okazała się być oryginalna i nawet na miejscu. Tylko nieco w innym położeniu :). Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dźwigienki w zespole napędowym magnetofonu M7011, której oryginalność i funkcja budziły wątpliwości. Użytkownik zauważył, że dźwigienka wygląda na dosztukowaną i nie występuje w innych modelach (7008, 9008, 9115). Okazało się, że dźwigienka jest oryginalna, choć może być zamontowana w nieco innym położeniu. Wspomniano, że w magnetofonach z tamtych lat dźwigienka mogła służyć do blokady kasowania lub rozpoznawania rodzaju taśmy, jednak selektor taśmy był zwykle na panelu głównym. Dźwigienka współpracuje z elektromagnesem, który uruchamia mechanizm wyszukiwania początku utworu (system RSD). Problemy z wyszukiwaniem mogą wynikać z uszkodzeń elektroniki sterującej elektromagnesem lub zużycia paska napędowego. W jednym egzemplarzu M7011 kontrolka RSD zapala się na chwilę, ale wyszukiwanie działa nieprawidłowo, co może być związane z mechaniką lub elektroniką. Wskazano konieczność czyszczenia zespołu styków i sprawdzenia paska napędowego. Ostatecznie potwierdzono, że dźwigienka jest fabryczna i nie jest przyczyną problemów z wyszukiwaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA