logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Włącznik Wi-Fi Tuya - problem z migającymi żarówkami o niskiej mocy

marcintorki7 08 Sty 2025 21:00 1422 7
  • #1 21383967
    marcintorki7
    Poziom 2  
    Inteligentny włącznik ścienny leżący na dywanie.
    Włącznik elektryczny i kondensator leżące na dywanie.

Witam serdecznie. Zakupiłem taki włącznik i nie mogę go podłączyć.
    Czytając fora zauważyłem, że chyba problem jest w tym, że mam za słabe żarówki.
    Podłączałem je do wszystkiego. l przy dwóch żarówkach garażowych 18 W działa OK, nic nie miga, włącznik normalnie działa z aplikacji.
    Gdy podłączyłem go do żarówki 11 W żarówka miga i włącznik sam się wyłącza. Kupiłem również nową żarówkę do kinkietu zewnętrznego G9 4 W. Ale już w ogóle włącznik nawet nie reaguje, tylko miga szybko zielona lampka i żarówka też miga słabym światłem.
    Za bardzo nie ogarniam wszystkiego, dlatego proszę o radę.
    Męczę się z tym już 3 dni.
  • #2 21384096
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6655
    Możesz to napisać jeszcze raz, ale po polsku?

Ale próbując przeczytać ten bełkot, można zauważyć pewną zależność.
    Łącznik zapewne nie ma podłączonej żyły N.
    Bez N pracuje szeregowo z obciążeniem, które wymusza odpowiedni prąd i spadek napięcia, z którego ten łącznik bierze zasilanie.
    Gdy obciążenie jest zbyt małe, to łącznik nie ma wystarczającej energii do poprawnego działania.
    I zazwyczaj nie działa w ogóle, albo włącza się i wyłącza cyklicznie, czyli źródło światła mruga.
  • Pomocny post
    #3 21384165
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2032
    @marcintorki7 Równolegle z żarówkami musisz podłączyć odpowiedni kondensator, co spowoduje przepływ prądu wymagany do zasilania włącznika. Takie kondensatory są sprzedawane pod nazwą np. "eliminator rozbłysków".
  • Pomocny post
    #4 21384175
    zbich70
    Poziom 43  
    freebsd napisał:
    musisz podłączyć odpowiedni kondensator
    Jakiś kondensator nawet jest na fotkach w zestawie, możliwe, że pomoże.
  • #5 21384617
    marcintorki7
    Poziom 2  
    Podłączałem przewód N. Ten czerwony kondensator jest w zamian, gdy nie ma przewodu N, próbowałem z nim i bez niego. Czyli muszę dokupić kondensator, czy ten czerwony podłączyć z lampą? Bo podłączałem go tylko do włącznika w miejsce N i L.
  • #6 21384649
    zbich70
    Poziom 43  
    marcintorki7 napisał:
    Podłączałem przewód N.
    Na pewno to jest N?
    Czy żyła w niebieskiej izolacji?
  • Pomocny post
    #7 21385885
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2032
    @marcintorki7
    Schemat podłączenia oświetlenia LED z filtrem kondensatora.
  • #8 21387573
    marcintorki7
    Poziom 2  
    Kupiłem ten kondensator i jest OK. Jednak to nie był przewód N. Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z włącznikiem Wi-Fi Tuya, który powoduje miganie żarówek o niskiej mocy. Po podłączeniu do żarówek 18 W włącznik działał poprawnie, natomiast przy żarówkach 11 W i 4 W występowały problemy z migotaniem oraz wyłączaniem się włącznika. Użytkownicy zasugerowali, że problem może wynikać z braku podłączenia żyły N, co uniemożliwia prawidłowe zasilanie włącznika. Rekomendowano również podłączenie kondensatora, aby zapewnić odpowiedni przepływ prądu. Po zakupie kondensatora problem został rozwiązany, a użytkownik potwierdził, że nie był to przewód N.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA