Kupiłem na Ali wyłącznik światła na wifi, w systemie tuya.
Problem w tym, że po załączeniu światła, wyłącznik ten piszczy.
A może raczej trzeszczy, bo jakiś taki dziwny ten dźwięk.
Co to może być? Da się to wyciszyć?
Jeżeli to piszczenie na górnej granicy pasma słyszalnego to może któryś z elementów indukcyjnych. Bywa też tak, że grają kondensatory a nawet tranzystory przy większych impulsach prądowych.
Swiadczyć to może o niskiej jakości zastosowanych elementów albo błedach w projekcie (wysokie tętnienia, wzbudzanie, dzwonienie).
Trzeszczenie to, jest inne niż piszczenie cewki. Wlutuję inne kondensatory. Pomiędzy płytką z przyciskiem, a płytką podającą napięcie włożyłem kawałek szmaty i przestało trzeszczeć. Ale niestety na chwilę. Po ponownym rozłożeniu i złożeniu, szmaty już nie pomagają.
Też. Człowiek lubi być wygodny.
Robię dom inteligenty
*automatyczny
Miałem podobne przejścia z piszczeniem. Coś mi na to pomogło - albo zamiana przewodów fazy i 0, albo odłączanie pralki z gniazdka dzięki której na uziemieniu miałem 40V.
Właśnie przed chwilą montowałem tego typu włącznik co masz na zdjęciu. Dwa problemy:
-jak nie jest są włączone przyciski to piski wysokiej częstotliwości (znika po włączeniu obu włączników,
-włacznik przestaje działać po kliknięciu przy wpiętych żarówkach energooszczędych/ledach - nie da się skonfigurować.
Problem drugi rozwiązałem tak: wpiąłem jedną klasyczną żarówkę - przestało wywalać włącznik. Skonfigurowałem
zgodnie z instrukcją (aplikacja, 5 sek, wyszukanie, itd). Włącznik działał (tylko dalej piszczy przy wyłączeniu).
Podmieniłem z powrotem żarówkę na energooszczędne i działa (nie wywala włącznika). Niestety dalej piszczy sam włącznik przy wyłączeniu.
Żeby było śmieszniej jak wyłączę inteligentne żarówki z apki (przy włączonych włącznikach na ścianie) to nie piszczy.
Jakiś pomysł na rozwiązanie piszczenia?
Problemem jest chyba zbyt duże napięcie (230) przy energooszczędnych. Na włączniku sugerowane 100W przy ledach i energooszczędnych.
✨ Użytkownik zgłosił problem z wyłącznikiem światła WiFi w systemie Tuya, który wydaje dziwne dźwięki (piszczenie lub trzeszczenie) po załączeniu. W odpowiedziach zasugerowano, że dźwięki mogą być spowodowane niską jakością elementów elektronicznych, takich jak kondensatory lub tranzystory, a także problemami z uziemieniem. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, w tym próbami wymiany kondensatorów oraz zastosowaniem materiałów tłumiących, co przyniosło jedynie chwilową poprawę. Zauważono również, że dźwięki mogą być związane z używaniem energooszczędnych żarówek, które mogą generować zbyt wysokie napięcie. Wskazano na konieczność sprawdzenia uziemienia dla bezpieczeństwa domowników. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.