logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Nokia 6030] Nokia 6030 nie jest wykrywana poprawnie przez Nokia Suite i MobiMB 3.2

GooRyL 13 Gru 2005 10:59 4201 12
REKLAMA
  • #1 2079363
    GooRyL
    Poziom 2  
    Witam wszystkich serdecznie... :)

Moj problem polega na tym ze po podlaczeniu Noki 6030 do komputera w programie Nokia suite ( zainstalowany sp1 na sp2 tezprobwalem) niewykrywami telefonu... natomiast w programie MobiMB Mobile Media Browser 3.2 wykrywa telefon z tym ze... wykrywa go jako Nokia RM-74 :| i nic nie da sie wrzucic na niego ani nic zrobic... poprostu widzi tylko cos takiego...moglby mi ktos pomuc co mam z tym zrobic..? z gory dziekuje :)
  • REKLAMA
  • #2 2079407
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Witam,
    nie wiem jakiego kabla używasz, ale pewnie usb. Jeżeli kabelek poprawnie jest zainstalowany, we właściwościach systemu sprawdź który port com "udaje" i ten sam ustaw w programie. MMB 3.2 obsługuje starsze modele i dlatego tak Ci wykrywa fona.
    Pozdrawiam
  • #3 2079532
    GooRyL
    Poziom 2  
    MAm to ustawione ... w programie Oxygen cos tam tez mi zaczelo wykrywac fona.. tylko jak tam sie cos wogle wrzuca...? nie mam pojecia :) w programie MobiMB Mobile Media Browser mam ustawione na COM 3 choc jest to usb kabelek :) i kurde dalej mi go wykrywa jako telefon RM-74...
  • REKLAMA
  • #4 2079601
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Musisz poszukać najnowszą wersje MMB. Jak Ci wykrywa w OPM?
  • #5 2079649
    GooRyL
    Poziom 2  
    w OPM wykrywa normalnie jako nokie 6030 tylko nie mam pojecia jaktam cos wrzucic albo cos..:/ wiec jakim programem moge wrzucic cos na tego fona...:/ ?? help !!

Dodano po 4 [godziny] 22 [minuty]:

heh ludzie...!! coscie poumierali ? :P
  • #6 2085614
    klina
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam.

Kupiłem na Allegro kabelek do Nokia 6030, taki z podkładką pod baterię, podłączany do USB (prawdopodobnie CA-42). Do zestawu była dołączona płytka z driverami, tylko że żaden Windows tych driverów nie chce. Zatem w Device Menager mam ikonkę ze znakiem zapytania przy USB-UART Controller. Ma ktoś pomysł skąd wziąć dobre sterowniki, ewentualnie jakiś programik który sobie z tym poradzi?? (Nokia Suite już próbowałem - jakieś tam drivery niby instaluje ale menedżer urządzeń jest niewzruszony i koniec końców komunikacji nie ma).
  • REKLAMA
  • #7 2120482
    Wojtastcz
    Poziom 1  
    witam... też mam problem jak pozostali użytkownicy... ale opisze to osobno... bo pare rzeczy więcej mi nie gra... otóż... kupiłem sobie kabel USB foof! za 30zł. miałem na początku problemy z podłączeniem, nie wiedziałem jak ustawić... wkońcu odkryłem to że przez wejście serwisowe. no i sobie tak to próbowałem coś zrobić... oprogramowanie miałem wgrane to co było na płytce, ale żadne nie działało. zacząłem ściągać programy takie jak Oxygen, Cell Phone Manager, MobiMB Mobile Media Browser, MobTime Mobile Connection, no i w końcu Nokia PC suite. i żaden z tych programów mi telefonu nie wykrywa... mam już całe łącze serwisowe porysowane, a telefon pare dni zaledwie... co zrobić żeby zaszło połączenie?
  • REKLAMA
  • #8 2161409
    hiniu
    Poziom 12  
    GooRyL napisał:
    w OPM wykrywa normalnie jako nokie 6030 tylko nie mam pojecia jaktam cos wrzucic albo cos..:/ wiec jakim programem moge wrzucic cos na tego fona...:/ ?? help !!

heh ludzie...!! coscie poumierali ? :P

Mam pytanko jaką wersje masz oxygena i czy posiadasz cracka do niego czy to tylko trial ?
  • #9 2171857
    orest
    Poziom 11  
    witam
    Walczę juz od kilku dni z podłączeniem mojej, kurde, nowej Noki 6030 do kompa i kicha. Chyba się poddam.
    Mam zasadnicze pytanie:
    CZY WOGÓLE KOMUŚ UDAŁO SIĘ PODŁĄCZYĆ TEN APARACIK DO KOMPA ?! tak aby współdziałał prawidłowo ?!
    Mi nawet nie udało się podłączyć przez MobiMB tak aby co kolwiek wykrył...:cry:
    :?::?::?:

Dodano po 9 [minuty]:

GooRyL napisał:

Hej koledzy!
    Czy może ktoś mi uprzejmie i bez nerw wyjaśnić co to jest OPM i oxygen???
    I jakie ma znaczenie czy to nielegalny dodatek czy trial?
    PS.
    W firmowym salonie Nokii powiedzieli mi, że 6030 wogóle nie da się podłączyć do kompa :?:
    A w servisie, że da się ale jakoś nikt sie nie kwapił do pomocy.
    A ja chcę tylko killka aplikacji wgrać (np. minutnik, stoper i może jeszcze coś, najbardziej potrzebuję minutnika.
    A może ktoś wie czy można taki minutnik ściągnąć jakoś przez sms lub wap???
    pozdro

-------------------------------------------------------------------------------
    No wreszcie się udało:
    dla zainteresowanych
    http://forum.pclab.pl/index.php?s=21a61f70e91466961925052ce52db9d7&showtopic=130322
    polecam gorąco
    NO PROBLEM!!!
    orest

scaliłem bony78
  • #10 2623669
    endrju_p
    Poziom 12  
    Kabelek mini usb z allegro + MobiMB v3.1 i hula aż miło
  • #11 2675996
    zymnos
    Poziom 10  
    Czy prawidłowe podłączenie Nokii 6030 do komputera oznacza, że można na nią wgrywać z niego pliki .jpg i .bmp (na tapety) oraz .wmv (na dzwonki) ??
  • #12 2843824
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    endrju_p napisał:
    Kabelek mini usb z allegro + MobiMB v3.1 i hula aż miło

witam a moze podasz link z kat go mozna zassac bo szukam i szukam i nie moge znalesc ;/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują o problemach z wykrywaniem telefonu Nokia 6030 przez programy Nokia Suite oraz MobiMB Mobile Media Browser 3.2. Telefon jest wykrywany jako model RM-74, co uniemożliwia przesyłanie plików. Problemy wynikają głównie z nieprawidłowej instalacji sterowników do kabla USB (prawdopodobnie CA-42) oraz niezgodności oprogramowania z modelem telefonu. Zalecane jest sprawdzenie ustawień portu COM w systemie i programach, poszukiwanie najnowszych wersji MobiMB oraz używanie alternatywnych programów takich jak Oxygen, OPM (Oxygen Phone Manager) czy Cell Phone Manager. Wiele osób zgłasza trudności z instalacją sterowników USB-UART, co powoduje brak komunikacji z telefonem. Niektórzy użytkownicy potwierdzają, że po zastosowaniu odpowiedniego kabla i wersji MobiMB (np. v3.1) połączenie działa poprawnie. W salonach Nokia pojawiają się sprzeczne informacje na temat możliwości podłączenia modelu 6030 do komputera. Dodatkowo pojawiły się pytania o możliwość wgrywania na telefon plików graficznych (.jpg, .bmp) i dzwonków (.wmv). W dyskusji pojawiły się także linki do programów dedykowanych do Nokia 6030, które mogą ułatwić transfer danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA