logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyjaśnienie wzoru R20 = k20 * Rs dla ucznia technikum elektrycznego

amachalica4 09 Sty 2025 21:43 789 1
REKLAMA
  • #1 21385674
    amachalica4
    Poziom 1  
    Witam jestem uczniem szkoły technicznej na kierunku elektryk; nie znam jeszcze wszystkich oznaczeń i mam wzór R20 = k20 * Rs, i czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć te symbole, bo nauczyciele średnio chcą pomóc.
    AI: Czy możesz podać kontekst, w jakim ten wzór R20 = k20 * Rs został użyty? Na przykład, czy dotyczy to konkretnego zadania lub projektu?
    Korzystając z podanego wzoru i tabeli wyznacz wartość rezystancji izolacji uzwojeń silnika w temperaturze 20 °C, jeżeli rezystancja izolacji uzwojeń tego silnika zmierzona w temperaturze 17 °C wyniosła 7,3 MΩ.

AI: Czy masz jakieś wstępne informacje lub przypuszczenia na temat tego, co mogą oznaczać symbole R20, k20 i Rs?
    nie
  • REKLAMA
  • #2 21385851
    Droppss
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    >>21385674 Nie chodziłem do technikum, ale poznałem trochę fizyki, więc spróbuję pomóc. Wygląda na to, że chodzi o obliczanie rezystancji izolacji R20 w temperaturze 20 °C. Nie jest pewny, o jaką skalę chodzi, ale zakładam, że stopnie Celsjusza, chociaż w fizyce raczej są używane kelwiny. k20 to stała, którą należy odczytać z tabeli dla danego materiału, którego opór był badany, oraz dla temperatury, przy której został zmierzony opór Rs. Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
REKLAMA