logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool TDLR 70111 Błąd F06 w pralce - bardzo głośnie pozycjonowanie bębna.

FloydPink 10 Sty 2025 09:35 1335 28
REKLAMA
  • #1 21386157
    FloydPink
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Cześć,

Problem dotyczy pralki Whirlpool TDLR 70111 (model ładowany od góry). Pralka ma ok. 8 lat. Podczas prania coś koło etapu "zasadnicze/płukanie" wyrzuca błąd F06. Załadowana pralka na etapie "zasadnicze" raz obraca bęben, kilka razy próbuje i tak w kółko do wyrzucenia błędu (film). Słychać przy tym troszkę dziwnych dźwięków.
    Przy pustym bębnie pralka przechodzi cały cykl. Ciekawe i inne od pozostałych problemów jest to, że na końcu przy szukaniu/pozycjonowaniu bębna (funkcja drum up? w pralkach ładowanych od góry) słychać bardzo głośne uderzenia, inne od zwykłych (film). I taki objaw zauważyłem już kilka dni wcześniej, gdy jeszcze pranie się finalizowało.

Dodam, że jestem bardzo zielony w tych sprawach i mało wierzę, że coś uda mi się zdziałać. Przeczytałem większość tematów z tym błędem i wiem, że oznaczony jest jako błąd tacho, komunikacji silnika z tachogeneratorem? Ale sprawdzenie tego w taki profesjonalny sposób mnie trochę przerasta. Prośba do was o podpowiedź, czy mam szansę coś z tym podziałać, czy jest szansa na naprawienie tego w sensownych kosztach, czy jak to często ostatnio bywa, trzeba kupić nową pralkę.

Co sprawdziłem:
    - Pralka w środku wygląda całkiem całkiem, silnik przy obracaniu ręcznym wydaje delikatne odgłosy (leciutkie tarcie, jakby "drapanie").
    - Szczotki wydają się dobre, mają z 2,5 cm i sprężynują, przylegały do silnika mocno, aczkolwiek było tam trochę tego węglowego pyłu (ale to chyba normalne po 8 latach).
    - Na kole pasowym jest magnes i płytka metalowa odpowiadająca za to pozycjonowanie bębna, muszą się stykać, aby to zadziałało, i ta płytka na kole pasowym jest dość luźna, więc można ją przesuwać po tym kole bardzo łatwo, nie wiem, czy to może mieć znaczenie.
    - Kable i połączenia też wydają się w porządku, nie widać, żeby coś było "zaśniedziałe".
    - Ruszając bębnem etc., nie słychać niepokojących dźwięków.
    - Tego elementu, co jest na silniku (to chyba to całe tacho), nie rozbierałem, nie wiem, czy umiałbym to ocenić.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek poradę. Jeśli ktoś ma cokolwiek do podpowiedzenia, jak powinien w takiej sytuacji zachować się taki laik jak ja, to będę wdzięczny.

AI: Czy zauważyłeś, że błąd F06 pojawia się przy konkretnym rodzaju lub wielkości załadunku prania?
    Tak, błąd pojawia się przy załadowanym normalnym praniu, ciężki bęben "męczy się". Na pusto przechodzi cykl, ale głośno pozycjonuje bęben.
    AI: Czy w ostatnim czasie były przeprowadzane jakieś naprawy lub zmiany w pralce, które mogłyby wpłynąć na jej działanie?
    Nie.
  • REKLAMA
  • #3 21387047
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 872
    Jeśli otwór odpowietrznika jest patrząc od tyłu po lewej stronie, to zdemontuj lewą blachę boczną (patrząc od przodu), a jeśli jest owalny z prawej strony, to zdemontuj prawą boczną (patrząc od przodu) i zyskasz dostęp do koła pasowego, a obracając bębnem, zyskasz nowe informacje.

Wykręć wszystkie wkręty T20 i chyba 10 mm mocujące daną płytę, którą masz zdemontować! Łącznie z tym od frontu na samym dole i ostrożnie zdemontuj blachę, aby nie urwać plastikowych zaczepów w górnej płycie! Może jednak zdemontuj obie boczne blachy, bo tam może kryć się odpowiedź.
    Obracając bębnem, obserwuj, co się dzieje, bo może bęben wymagać będzie naprawy? Zajrzyj do bębna, czy nie ma urwanych nitów!
  • #4 21387245
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Ocena: 338
    Witam, Whirlpool podobno stan umysłu.
    Pierwszy film, nie udało się ustawić bębna powolnym kręceniem, to zaczęła szarpać silnikiem, może w ten sposób chce przerzucić pranie, jak jej się nie uda, to daj sobie spokój i zostawia nieustawiony. Hałas mogą powodować drzwiczki przy takim szarpnięciu.
    Może pasek jest już luźniejszy, dlatego nie może ustawić bębna 🤔.
    Drugi film, jak dla mnie silnik nie ma siły obrócić bębnem.
    F06 brak wykrycia ruchów silnika, może być uszkodzone tacho, ale raczej coś z silnikiem.
    Sprawdź dokładnie wtyczkę silnika i czy każdy przewód dobrze się trzyma tej wtyczki, wyczyść komutator i przedmuchać silnik. Daj znać, czy się coś zmieniło.
  • #5 21387633
    FloydPink
    Poziom 3  
    Panowie ale ja ją rozebrałem, sprawdzałem bęben itp, sprawdzałem szczotki, piszę o tym przecież napisałem co sprawdziłem.

"- Pralka w środku wygląda całkiem całkiem, silnik przy obracaniu ręcznym wydaje delikatne odgłosy (leciutkie tarcie, jakby "drapanie").
    - Szczotki wydają się dobre, mają z 2,5 cm i sprężynują, przylegały do silnika mocno, aczkolwiek było tam trochę tego węglowego pyłu (ale to chyba normalne po 8 latach).
    - Na kole pasowym jest magnes i płytka metalowa odpowiadająca za to pozycjonowanie bębna, muszą się stykać, aby to zadziałało, i ta płytka na kole pasowym jest dość luźna, więc można ją przesuwać po tym kole bardzo łatwo, nie wiem, czy to może mieć znaczenie.
    - Kable i połączenia też wydają się w porządku, nie widać, żeby coś było "zaśniedziałe".
    - Ruszając bębnem etc., nie słychać niepokojących dźwięków.
    - Tego elementu, co jest na silniku (to chyba to całe tacho), nie rozbierałem, nie wiem, czy umiałbym to ocenić."
  • #6 21387672
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Tacho raczej nie, ponieważ na pusto działa ok. Czy przy wirowaniu na pusto wchodzi na wysokie obroty? Te drapanie to pewnie szczotki ocierają o komutator.
    Nie edytujesz przypadkiem pierwszego postu?
  • #7 21387723
    FloydPink
    Poziom 3  
    MarcinRKl napisał:

Sprawdzałem wtyczki itp., wyglądają wg. mnie całkiem dobrze. Były dobrze podpięte, nic nie było zaśniedziałe czy luźne.

"Pierwszy film, nie udało się ustawić bębna powolnym kręceniem, to zaczęła szarpać silnikiem, może w ten sposób chce przerzucić pranie, jak jej się nie uda, to daj sobie spokój i zostawia nieustawiony."

To w tej pralce działa niby tak, że jest to losowe "uderzenie", które obraca bęben i próbuje trafić w ten magnesik. I przy załadowanym bębnie bardzo rzadko się to udaje. Nie mogę tego skrócić ani wyłączyć. Po prostu od kilku prań i aktualnie dźwięk tego uderzenia jest bardzo głośny, ostry i inny niż wcześniej. Nie wiem też, czy ma znaczenie, że magnes na tym kole pasowym się przesuwa, ale to jest chyba tylko kwestia tego poziomowania, więc nie wiem, czy ma coś wspólnego z błędem F06. Aczkolwiek występuje właśnie teraz.
    MarcinRKl napisał:
    No niekoniecznie, bo to przy wypiętych szczotkach.
    Odgłos to takie cykanie, lekkie drapanie jakby, może to po prostu dźwięk kręcącego silnika. No nie jest to bezgłośne po prostu. Mikrofon tego nie wyłapie. Tak to wygląda, mam nadzieję, że coś słychać.

• REKLAMA
  • #8 21387812
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Mogą to być łożyska, czasami na wirnik zakładają folie, która potrafi się oderwać, jednak nie pamiętam, czy takie coś spotkałem w Whirlpool. Niemniej nic więcej nie przychodzi mi do głowy niż to, co wcześniej pisałem. Jeśli to nie pomoże, to do wymiany silnik. Niemniej weź poprawkę, że jest to pomoc online, a diagnoza jest tylko na podstawie dostarczonych przez ciebie informacji.

Dodano po 5 [minuty]:

Jeśli czujesz, że dasz radę, skorzystaj z postu #16
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4078886.html
  • #9 21387824
    FloydPink
    Poziom 3  
    MarcinRKl napisał:
    Mogą to być łożyska, czasami na wirnik zakładają folie, która potrafi się oderwać, jednak nie pamiętam, czy takie coś spotkałem w Whirlpool. Niemniej nic więcej nie przychodzi mi do głowy niż to, co wcześniej pisałem. Jeśli to nie pomoże, to do wymiany silnik. Niemniej weź poprawkę, że jest to pomoc online, a diagnoza jest tylko na podstawie dostarczonych przez ciebie informacji.

Jasne, dziękuję Ci bardzo za zaangażowanie i odpowiedzi.
  • #10 21387872
    kecajk49
    Poziom 38  
    Komisja maciory w wersji mini szuka dowodów że to silnik jest sprawcą, !!!!!
    Pralka podobno 8-o letnia i bez wymiany tarcz bęben to przeżył !
    Cud, po prostu cud!
    Zalecałem demontaż blach bocznych i oględziny ale to zainteresowało użytkownika.
    Proste zaglądnięcie do wnętrza bębna i w przypadku oberwanych nitów spawa jest jasna !
    Jeśli chodzi o rewersyjne ruchy na zakończenie prania to info o położeniu bębna jest Punktowe i kombinowanie przez pralkę może trwać bardzo długo , taki pomysł miał whirpool. więc dajcie temu "problemowi" spokój gdyż inaczej nie będzie, taki toto-lotek.
    Wracając do oględzin sprawne oko przy obracającym się bębnie zauważy przeginanie się ścian bocznych zbiornika pralki i konieczna jest naprawa bębna pralki!
    W silnikach W-la nie ma osłon z termokurczliwej , transparentnej folii jak w Amicach czy Beko.
  • REKLAMA
  • #11 21387886
    FloydPink
    Poziom 3  
    Panowie przy próbie złożenia i paru szybszych obrotach kołem pasowym, bęben przestał się trzymać koła go na sztywno, tzn jakby się poluzowało czy zerwało to koło i nie obraca już bębna, przynajmniej nie tak na sztywno. Czy to może mieć coś wspólnego z usterką czy ja to uszkodziłem tymi ręcznymi obrotami?
    I finalnie czy to się da naprawić, dokręcić?
  • #12 21387893
    kecajk49
    Poziom 38  
    A słowo ciałem się stało.
    Amen.
  • #13 21387902
    FloydPink
    Poziom 3  
    kecajk49 napisał:

Hej, dzięki, rzuć okiem na moją powyższą wiadomość.
    Wygląda na to, że masz rację i efekt tego szybko się urzeczywistnił. Koło, czy bęben, się trochę przechyla i przy obrotach, teraz to koło się zerwało po paru szybszych ruchach. Napisz proszę, jak możesz w prostych, łopatologicznych słowach, czy ktoś nieprawiony to naprawi, czy nie, czy oddać to do naprawy, czy się nie opłaci. dzięki.
  • #14 21387938
    kecajk49
    Poziom 38  
    Zależy czy masz narzędzi i potrafisz z nich korzystać, bo jak masz potrzebne części, narzędzia i silikon oraz trochę smaru to tylko kilka godzin roboty.
  • REKLAMA
  • #16 21393814
    FloydPink
    Poziom 3  
    Hej, ale z tego, co czytam, to pralki Whirlpool mają rozkręcany zbiornik, czyli ta praca nie byłaby tak trudna jak na tym filmie, bo tam jest klejony... Czy źle mówię? Ma ktoś doświadczenie z czymś takim, stricte?
  • #17 21393826
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    Jest zgrzewany po bokach by utrudnić pracę armatorowi. Trzeba rozcinać boki by odkręcić pokrywę.
  • #18 21393882
    kecajk49
    Poziom 38  
    Spokojnie, ściernica trzpieniowa fi 30mm , wiertarka i ...myślenie !!! wystarczy by rozłączyć.
  • #19 21394523
    FloydPink
    Poziom 3  
    Drodzy Panowie, udało się to rozkręcić dosyć łatwo (@Kenworth - no właśnie nie był zgrzewany, wystarczyło rozkręcić i porozpinać) i wygląda to tak. Jak dla mnie, po oczyszczeniu i pozbyciu się tych nitów (rozwiercać to czy jak?), może i dałoby się to naprawić. Podpowiedzcie, po tych fotach, co potrzeba wymienić, czy łatwo to dostać i czy nie tylko mi się wydaje to naprawialne. Te skamieniałe elementy trzymające bęben, to są te całe krzyżaki z ośką? Zbiornik nie wygląda na pęknięty, ten bęben się nada? No, nie znam się...

Zdjęcie skorodowanego elementu metalowego z osiowym trzpieniem, trzymanego w dłoniach. Osoba trzyma uszkodzony, zardzewiały element w dłoni, nad bębnem pralki. Widok wnętrza bębna pralki z łożyskiem. Widok wnętrza bębna pralki z uszkodzonymi elementami mocującymi. Dwa zbliżenia na elementy metalowe bębna pralki z widocznymi śladami korozji i brudu.
  • #20 21394548
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3362
    Wpisz "oś bębna whirlpool" i wybieraj.
  • #22 21394940
    FloydPink
    Poziom 3  
    No właśnie widzę tylko zestawy, ale do pralek serii AWE itd. Dodatkowo większość opinii, że zestaw średnio pasuje i wymaga szlifowania. Dzięki @kenworth, właśnie jakiegoś polecenia szukałem. Super, dzięki za linka!
  • #23 21397584
    FloydPink
    Poziom 3  
    Panowie, wiem, że kolega na filmiku rozwierca te nity jak chrust, ale u mnie to nie za bardzo idzie... mam tylko wkrętarkę i nie wiem, czy to wystarczy, ale jednego rozwiercić nie mogę. Może jakiś inny sposób? U mnie po krzyżakach nie ma już śladu, tylko te nity siedzą jak nowe.
  • #24 21397602
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Albo zakup dobrych wierteł albo szlifierką kątową delikatnie zeszlifować nity.
  • #25 21397681
    kecajk49
    Poziom 38  
    Tylko szlifierka kątowa , wiertłem narobić możesz szkód.
    Oczywiście ostrożnie szlifując.
  • #26 21397834
    FloydPink
    Poziom 3  
    Wiertło kobaltowe za 2 dychy pomogło.

Kolejne pytanie, w zestawie mam też łożyska z tym całym plastikiem, ale to siedzi twardo, wiecie jak to wyciągnąć i wymienić? W sensie, czy to się na siłę wyciąga, wypycha? Czy przekręca? Podsyłam foto, o co chodzi.
    Widok łożyska zamocowanego w plastikowej obudowie.
  • #27 21398051
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Łożyska będziesz miał na zapas a zostaw te bo nie puścił uszczelniacz tylko poszły osie. Oczywiście daj nowe uszelnienia czyli V ringi i nie zapomnij zeszlifować śrubek aż do nakrętki bo inaczej bęben będzie ocierał o zbiornik.
  • #28 21398064
    kecajk49
    Poziom 38  
    "Do nakrętki" to niestety jest zbyt malo, mam na myśli normalne sprzedawane w zestawach , sam używam niskich i też muszę je obniżać!
  • #29 21405961
    FloydPink
    Poziom 3  
    Panowie, zapomniałem podsumować. Pralka działa od ok. tygodnia. Dziękuję wszystkim zaangażowanym, to wartościowe, że komuś chce się tu udzielać.

Krótkie podsumowanie, może komuś to ułatwi.

Pacjent - pralka górnowsadowa Whirlpool TDLR 70111, wiek - ok. 9 lat.
    Objawy - głośna praca bębna, w następstwie błąd F06.
    Diagnoza - obrażenia wewnętrzne, "wyżarte" krzyżaki z osiami, zerwany bęben z osi. Znak czasu...
    Leczenie - operacyjne, przeszczep wyżartych części, zakupionych z polecenia, marki Ebi. Tak, nakrętki trzeba było solidnie zeszlifować.
    Rokowania - dobre, aczkolwiek trochę chyba ogólnie ucierpiała, pracując dłuższy czas z tymi uszkodzeniami. Więc zobaczymy. W zapasie z zestawu mam jeszcze łożyska, także może jeszcze podziała.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Whirlpool TDLR 70111, która wyświetla błąd F06 podczas cyklu prania, szczególnie w fazie "zasadniczej/płukania". Pralka wydaje głośne dźwięki przy pozycjonowaniu bębna, co sugeruje problemy z silnikiem lub tacho. Użytkownik sprawdził szczotki silnika, stan bębna oraz połączenia, ale bęben przestał się trzymać koła pasowego. Po demontażu i inspekcji stwierdzono uszkodzenia krzyżaków bębna. Użytkownik zdecydował się na wymianę uszkodzonych części, korzystając z części marki Ebi. Po naprawie pralka działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA