logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu po zainstalowaniu systemu Windows + inne błędy

muraszkokacper4 10 Sty 2025 11:56 279 6
REKLAMA
  • #1 21386361
    muraszkokacper4
    Poziom 2  
    Cześć, mam problem z komputerem kupionym na OLX i nie wiem, co dalej robić.

Po zakupie wszystko wydawało się w porządku – testy programami nie wykazały problemów. Następnego dnia dodałem kość RAM (identyczną jak w zestawie), ale komputer wywalał błąd (dwa piknięcia). Sprawdziłem obie kości w obu slotach i okazało się, że jeden slot RAM nie działa.

Chciałem wejść do BIOS-u, ale nie mogłem – nawet po wyłączeniu szybkiego uruchamiania systemu i próbach przez ustawienia zaawansowane w Windows. W końcu zdecydowałem się na czystą instalację systemu przez ustawienia Windows (z chmury). Komputer uruchomił się ponownie, ale ekran pozostawał czarny – brak sygnału, mimo że komputer działał. Po 30 minutach ręcznie go zresetowałem. Po ponownym włączeniu czarny ekran i brak sygnału utrzymywały się. Dopiero po odłączeniu i podłączeniu RAM-u, karty graficznej, kabli i dysków komputer uruchomił system, ale pliki na dysku "E" zostały usunięte, a na systemowym "C" pozostały.

Zrobiłem bootowalny pendrive z Media Creation Tool. Próby instalacji z pendrive’a też kończyły się czarnym ekranem i brakiem sygnału przy restarcie, mimo że komputer działał. Próbowałem również wymiany baterii CMOS – bez skutku.

Dziś komputer włącza się, ale na monitorze brak obrazu. Dyski zdają się działać (dioda miga)

Czy można to jakoś naprawić, aby system działał poprawnie?

Specyfikacja:

Procesor: Intel Xeon E3 1240 v2

Karta graficzna: RX 580 SERIES 8GB XFX

RAM: 2x8GB DDR3 SK HYNIX (1600 MHz)

Płyta główna: Dell Inc. 084J0R A00 (Inspiron 660)

Zasilacz: VENUZ V400

(Zaznaczam, że nie mam możliwości przetestowania procesora i karty graficznej na innej konfiguracji, nie mam dostepu do takiej innej).

(Nie dodam żadnych zdjęć bo uważam że no za wiele do pokazania nie mam oprócz czarnego ekranu komputera i działającego komputera)

Bardzo proszę was o pomoc, będę bardzo ale to bardzo wdzięczny za każdą poradę
    AI: Jaka wersja systemu Windows próbujesz zainstalować? Czy jest to Windows 10, 11, czy inna wersja?
    Używam systemu Windows 10 (najnowszej aktualizacji)
    AI: Jakiego monitora używasz i jakiego typu połączenia (HDMI, DisplayPort, DVI, VGA) używasz do podłączenia go do komputera?
    Używam monitora ASUS VW195D z przejściówka z HDMI na VGA
  • REKLAMA
  • #2 21386404
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 431
    Po co używasz przejściówki do grafiki skoro płyta ma wyjście HDMI jak i VGA.
    Może spróbować podłączyć pod telewizor.
  • REKLAMA
  • #3 21386424
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2232
    Na zintegrowanej karcie graficznej, też nie ma obrazu?
  • #4 21389079
    muraszkokacper4
    Poziom 2  
    >>21386424

Na zintegrowanej też nie ma

Dodano po 4 [minuty]:

>>21386404
    Pod telewizorem nie ma też obrazu.
    W karcie graficznej są takie wyjścia,
    a w monitorze mam te niebieskie.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21392354
    icey33
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Nie wiem dlaczego ale już sama nazwa zasilacza jest niepokojąca...

Mówisz, że podejrzewasz że uszkodzone jest gniazdo pamięci RAM bo tylko w jednym slocie pamięć zadziałała.
    A może uszkodzony jest/był kontroler pamięci w procesorze który podczas dłubania i przekładania padł całkowicie?

Jedyna sensowna opcja to była by druga platforma "pewna" i "sprawna" żeby sprawdzić kartę graficzną, pamięci i procesor.

Być może doszło do niefortunnego splotu wydarzeń i posypała się płyta główna albo właśnie procesor.

Skoro miałeś problem z instalacją systemu, można też pomyśleć, czy problem nie leży w dysku twardym - bo w sumie nie napisałeś czy masz HDD czy SSD i jakie...
  • REKLAMA
  • #6 21392395
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10422
    Piny w sockecie procesora sa proste?
  • #7 21401264
    muraszkokacper4
    Poziom 2  
    >>21392395
    Tak są proste

Dodano po 5 [minuty]:

>>21392354
    Kupiłem nowy zasilacz 500 W i nową płytę główną.
    Okazało się, że wszystko jest sprawne (procesor, karta graficzna, kości RAM i dyski).
    Tamten zasilacz wyrzuciłem, naczytałem się trochę i okazało się, że nie jest najlepszej jakości.

Najwyraźniej musiała płyta główna paść.

Wszystko sprawne, sprawdzone programami.

Działa dłużej niż poprzednik.

Dyski mam dwa SSD z ADATA 100 GB i drugi HDD z Seagate 1 TB.

Też są sprawne, tak jak pisałem wcześniej.

Najwyraźniej płyta główna poszła na marne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem po dodaniu dodatkowej kości RAM, co spowodowało błędy i brak sygnału na monitorze. Po próbie czystej instalacji systemu Windows ekran pozostał czarny. Użytkownik sprawdził sloty RAM, zasilacz oraz podłączył komputer do telewizora, ale problem nie ustąpił. Po wymianie zasilacza na nowy (500 W) oraz płyty głównej, komputer zaczął działać poprawnie, a wcześniejsze komponenty (procesor, karta graficzna, dyski SSD i HDD) zostały potwierdzone jako sprawne. Użytkownik zidentyfikował, że problemem była uszkodzona płyta główna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA