logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Ideapad Gaming 3 - Ryzen 5 5600H osiąga 99°C po wymianie pasty, co robić?

luki901270 10 Sty 2025 16:57 822 21
REKLAMA
  • #1 21386801
    luki901270
    Poziom 2  
    Witam,

Posiadam laptopa Lenovo Ideapad Gaming 3 z Ryzenem 5 5600H i RTX 3050. Niedawno zauważyłem, że HWInfo pokazuje 99 stopni Celsjusza na procesorze. Pomyślałem, że trzeba wymienić pastę termoprzewodzącą, bo laptop już ma 3 lata. Więc zawiozłem go do serwisu, powiedziałem i powiedziałem, jaki jest problem. Dziś odebrałem go z serwisu, z już wymienioną pastą termoprzewodzącą i wewnętrznym przeczyszczeniem. Wszedłem na takiego chociażby Robloxa i widzę 99 stopni na procesorze. Ustawiłem ustawienia na najniższe i problem się nie rozwiązał. Dlatego mam pytanie, co może być przyczyną tego?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
    AI: Czy mógłbyś podać, jaka jest temperatura otoczenia w miejscu, gdzie używasz laptopa?
    25 stopni.
    AI: Czy zauważyłeś, czy wentylatory działają poprawnie i czy system chłodzenia jest w pełni sprawny?
    Wentylatory działają dość głośno.
  • REKLAMA
  • #2 21386817
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21386935
    luki901270
    Poziom 2  
    W sumie, patrząc z punktu widzenia dzisiaj, wybrałbym, kupując ten komputer 3 lata temu, ale wtedy był szał na bitcoiny i taki RTX 3060 kosztował 5 tys. +, a dodatkowo potrzebowałem przenośnego sprzętu.

Niby te temperatury mi nie przeszkadzają, bo w wydajności nie widzę żadnych spadków, ale boję się, że mogę uszkodzić CPU, bo jednak pod wpływem takich wysokich temperatur może stać się dla niego krzywda.
  • REKLAMA
  • #4 21387049
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21387055
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    Zapewne z takim zestawem : Ryzen 5 5600H (Cezanne) , RTX 3050 ,
    - masz Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ACH6
    - plyta opisana jako LA-L171P
    * czyli Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ACH6 - Compal LA-K971P

O tym dziwnei "działającym" laptopie napisano
    Cytat:
    Fraza: Gaming 3 15ACH6 Szukaj na wybranych forach Znaleziono 48 wyników

Temp. cpu powinna być nie wieksza jak 90st.C

p.s
    Skoro go "potrzebowałeś" pod bitcoiny > taka Temp. obecnie to nic dziwnego.
    W Bios niewiele zdziałąsz > bo firma go "skastrowała"
  • #6 21387157
    luki901270
    Poziom 2  
    Źle mnie zrozumiałeś, ja go nie używałem pod bitcoiny, tylko z racji, że karty graficzne były strasznie drogie z powodu tego, że wiele ludzi kopało bitcoiny, wybrałem laptopa zamiast komputera :D

Też słyszałem, że podobno Max to 105 stopni, dzisiaj miałem 99,9 i wyżej nie podchodziło.
  • #7 21387163
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 21388164
    lisek
    Serwisant RTV
    Oba wentylatory sa NA MAX. obrotach ?

Spróbuj odinstalować Lenovo Vantage , potem zainstaluj nowsza ver.

p.s
    Czasem... , wszystko na własne ryzyko, nie wszystkie funkcje mogą działać lub będą działać poprawnie..
    Instrukcje, jak przejść do zaawansowanego Bios-u:
    Spoiler:
    1. Wyłącz laptopa
    2. przejdź do BIOS-u w dowolny wygodny sposób (F2 lub przycisk z boku)
    3. Wybierz sekcję: Configuration
    4. W powyższej sekcji Naciśnij jednocześnie klawisze Fn + R + N
    (Możesz kilka razy dla wierności, prawdopodobnie będzie jeszcze lepiej)
    5. WYJDŹ z zapisaniem ustawień BIOS i podczas ponownego uruchamiania wejdź do niego przez F2.
    6. Pojawią się wszystkie ukryte menu, ale przy następnym ponownym uruchomieniu w tym Menu zniknie, za każdym razem musisz wykonać nowe operacje , jak pkt.1-4.
    * pokażą sie możliwości : Taktowanie pamięci RAM, zniesienie ograniczenie pamięci do 16 MB) zarządzanie temperaturami, wyłączanie ,OC cpu i jego ograniczenie jako całości. (Moc , ograniczenie Boost ,temperatury,liczba rdzeni)regulacja obrotów wentylatora we wszystkich 3 trybach, .... pozostałe

.... nie wszystkie funkcje mogą działać lub będą działać poprawnie

Strona producenta deapad Gaming 3-15ACH6 Laptop - Type 82K2 Link

update drivera chipsetu w Ryzen Link
    Program Ryzen controller Link
    - opis Link
  • #9 21388219
    luki901270
    Poziom 2  
    Wentylatory nie są na max obrotach.

Zaktualizowałem sterowniki chipsetu i pozostałe, ale nic to nie dało :/
  • #10 21388813
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8300
    W skrócie napiszę jak funkcjonuje układ chłodzenia w laptopie.

Generalnie chłodzenie to, niezależnie od modelu laptopa (dotyczy również, a nawet w szczególności modeli tzw. gamingowych), jest za słabe. Ma nieodpowiednią wydajność względem mocy cieplnej elementów, które są zastosowane w laptopie. Sprawdza to się jakoś przy zastosowaniach, gdzie sprzęt nie jest obciążany. Nie sprawdza się w ogóle w zastosowaniach, gdzie sprzęt jest obciążany mocno i długotrwale. Czyli również w grach.

Producent programuje pracę chłodzenia mniej więcej w taki sposób:
    - w zakresie niskich temperatur (czyli poniżej ustawionej temperatury krytycznej) komponenty działają z maksimum swoich możliwości, szybkość wentylatora jest regulowana w zależności od temperatury.
    - po osiągnięciu progu zaprogramowanej temperatury maksymalnej - jako że wentylator już działa z maksymalną prędkością, a temperatura dalej rośnie, tnie się wydajność komponentów. Zmniejszane są ich zegary, co powoduje zmniejszony pobór energii i zmniejszoną emisję ciepła. Temperatury mają szansę zlecieć kilka stopni w dół, kosztem niższej wydajności.

Dochodząc do sedna - jeśli wyczyścisz chłodzenie i zastosujesz lepszą pastę termoprzewodzącą, przy pełnym obciążeniu osiągniesz wciąż wysokie temperatury, tylko osiągniesz je później. W mniejszym stopniu odczujesz throttling, bo sprawne chłodzenie szybciej pozbędzie się ciepła. Przy zapchanym kurzem chłodzeniu temperatury dużo szybciej pójdą w górę, zegary znacznie bardziej drastycznie spadną i na dłużej, bądź zapchane chłodzenie wcale nie będzie w stanie się pozbywać nawet ograniczonych ilości ciepła, wtedy wydajność będzie stale niska pod obciążeniem.

Tak więc - czyste chłodzenie działa lepiej niż zapchane, nadal jednak jest za słabe i nadal temperatury są pod obciążeniem utrzymywane na wysokim poziomie. Na jakim? Zależy od modelu.

Dlatego żartem jest kupowanie laptopa do gier czy innych zastosowań generujących długie i duże obciążenia. Kupując laptopa do gier trzeba mieć świadomość, że kupuje się sprzęt, który się do tego nie nadaje (i jedyną wymówką może tu być konieczność posiadania urządzenia przenośnego, ale wtedy trzeba znać konsekwencje takiej decyzji).
  • #11 21389549
    luki901270
    Poziom 2  
    Zauważyłem, że lewy wentylator się nie kręci, nawet na najwyższym obciążeniu. Tylko prawy wentylator wpuszcza i wypuszcza powietrze.

Może to jest problem?

Dodano po 1 [minuty]:

Ciepło z tego niekręcącego się wentylatora jest duże, aż tak, że biurko się nagrzewa.
  • #12 21389641
    dt1
    Admin grupy komputery
    W przypadku gdy nie jest używana karta graficzna dedykowana jeden wentylator może być w spoczynku. Jeśli po obciążeniu procesora i dodatkowej karty graficznej dalej stoi - to rzeczywiście może to być problem.
  • #13 21390660
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21390716
    lisek
    Serwisant RTV
    Lewa strona - wentylator to grafika RTX3050 4GB

Lenovo Ideapad Gaming 3 - Ryzen 5 5600H osiąga 99°C po wymianie pasty, co robić?

za Link, filmik z rozbiórki (widok od spodu obudowy)
  • #15 21390764
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    hp79 napisał:
    A może pora pomyśleć nad nowymi wentylatorami choćby Arctic oraz do tego chłodzenie wodne?

Zapewne xD
  • #16 21391044
    luki901270
    Poziom 2  
    Wydaje mi się, że nawet jeżeli jest ten drugi wentylator od dedykowanej karty graficznej, to i tak powinien coś chłodzić, biorąc pod uwagę, że obudowa w tym miejscu jest bardzo gorąca.
  • REKLAMA
  • #17 21391114
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21391357
    dt1
    Admin grupy komputery
    hp79 napisał:
    Moim zdaniem, to ma tylko trzymać procesory przy życiu, ciągle utrzymywać dopuszczalny MAX. To nie ma nic wspólnego ze schładzaniem. Acer ... z jakością Kiano.
    Bubel i tyle.

Masz rację co do chłodzenia w laptopach, jest raczej słabe, ale żeby było sprawiedliwie Acer wcale nie odstaje jakościowo od reszty producentów, wszystkie konstrukcje działają dość podobnie.

Zrób zdjęcia swojej modyfikacji, zapowiada się fajnie w teorii, ciekawy jestem jak będzie i działać, i wyglądać :)
  • #19 21391538
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21931994
    barqgarnel09
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    >>21389549 Cześć, mam tego samego laptopa, ale oba wentyle się kręcą nawet na spoczynku. Zauważyłem, że laptop ma wgnieciony wspólny heat pipe. Możesz spojrzeć u siebie, czy też tak nie masz? Obecnie PTM 7950 i w spoczynku ok. 40°, a pod obciążeniem CPU 92° max, GPU spoczynku 35° max 82°, też RTX 3050. Ogółem zobacz sobie na otwory na wentylatory, a na same otwory wlotowe w obudowie - praktycznie 1/3 wentylatorów jest zakryta plastikiem od dolnej obudowy. Rozważam nawiercenie większej ilości otworów, aby miały większą ilość powietrza do zasysania. A w BIOS-ie możesz wejść do ukrytych funkcji i włączyć kontrolę wentylatorów przez temp., szybciej się wkręcają. Włącz lapka, F2 do BIOS-u i 5 razy klikaj kombinację Fn+R+N.
    F10 i znowu F2. Gdy wejdziesz do BIOS-u, zjedź do zakładki Power i pierwszą od góry opcją w tej zakładce będzie Thermal fan control, jeżeli dobrze pamiętam, i ustaw na auto z disabled.
    Możesz również podbić taktowania GPU i VRAM z 6000 MHz do 6500 MHz i bez artefaktów lata, ja GPU podbiłem o 215 MHz w MSI After Burner.
  • #21 21932041
    lisek
    Serwisant RTV
    Modele Lenovo ideapad Gaming 3-15ACH6 Laptop - Type 82K2
    nawet bez obciązenia lub z małym pracują dalej na wysokich F : (2.2-3.1 GHz)
    - jedynie ustawienie w w systemei zasilania > "Ekonomiczne tryb ..".> wtedy F cpu spadnie to 1.08Ghz

Także wpływ matrycy (120 / 165 Hz) to wieksze obciązenei na gpu.

p.s
    Z nimi nie ma problemu jak pracują pod Linux: Manjaro / Mint / ZorinOS (b.podobny pod Win11)
    Problem z niektórymi grami ..

Generalnie przesiadka na laptopy miał usprawnic pracę biurową : mniej miejsca zajmowały, mozliwośc zabrania pracy do domu, na konferencję,...

Gry na laptopach to wymysł producentów > pogoń za $
    * reszta jak pisał kol.dt1

Lenovo ideapad Gaming 3-15ACH6 Laptop - Type 82K2 -
    Ryzen5-5600H, RTX 3050 4GB
    Opis modelu z testami Temp. Link

^xCore Ryzen 5 5600h utrzymuje częstotliwość około 3,9 GHz, zużywając nieco więcej niż 46-47 watów. Średnia temperatura PROCESORA waha się między 89 A 90 stopni Celsjusza.

Zrzut ekranu z AIDA64 i HWMonitor pokazujący temperatury i taktowanie CPU podczas testu stabilności

W stres -test , podłącz kartę graficzną RTX3060 , zużycie energii przez procesor spadnie do 35 W, częstotliwość do 3,6 GHz, a temperatura wzrośnie o 6 stopni. Sama karta graficzna działa z częstotliwością około 1700 MHz i nagrzewa się do 78 stopni.

Zrzut ekranu z testu AIDA64 i HWMonitor z wykresami taktowań CPU oraz obciążeniem GPU
  • #22 21932121
    barqgarnel09
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    >>21932041 Oo nieźle, ja na podbitych zegarach GPU osiągam max 79 przy 85 W w booscie cały czas i zegarze 2165 MHz, ale niestety z baterii leci OK. 40-70 W zależnie od obciążenia CPU, jak robiłem stress testa CPU w hawinfo, wypluł 65 W, więc te 45 W to tak ciekawie, bo nawet do 20 W więcej bierze bez innych programów, jak utu itd.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy Lenovo IdeaPad Gaming 3 z Ryzen 5 5600H i RTX 3050, w którym po wymianie pasty termicznej i czyszczeniu nadal występują temperatury CPU dochodzące do 99–99,9°C przy umiarkowanym obciążeniu i temperaturze otoczenia 25°C. Uczestnicy wskazują, że w tym modelu układ chłodzenia jest fabrycznie słaby i BIOS ma ograniczone możliwości regulacji, a dla Ryzen 5 5600H dopuszczalne są wysokie temperatury graniczne. Pojawiają się sugestie aktualizacji sterowników chipsetu, przeinstalowania Lenovo Vantage, sprawdzenia ukrytych opcji BIOS oraz użycia Ryzen Controller. Kluczową obserwacją okazuje się jednak brak pracy lewego wentylatora, który w tym modelu odpowiada za chłodzenie sekcji GPU RTX 3050; mimo to obudowa w tej strefie mocno się nagrzewa. W dalszej części rozmowy potwierdzono, że konstrukcja ma wspólny heat pipe, ograniczony przepływ powietrza przez wloty oraz typowe dla laptopów gamingowych ograniczenia chłodzenia, a część uczestników rozważa modyfikacje radiatora, wentylatorów lub dodatkowe otwory wentylacyjne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA