logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo ideapad gaming 3 - temperatury procesora/grafiki

DragonPTG 27 Lis 2022 14:49 4413 20
REKLAMA
  • #1 20305852
    DragonPTG
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Hej, mam pytania odnoście laptopa Lenovo ideapad gaming 3 odnośnie temperatur. Laptop pod obciążeniem pokazuje mi temperatury w programie HWiNFO.

Procesor AMD Ryzen 7 4800H- temperatury od 85 do 100 stopni (od 90 stopni program zaznacza na czerwono liczbę, powyżej 90 stopni to są takie skoki temperatury).
    Grafika Nvidia GeForce GTX 1650Ti temperatury od 70 do 85 (nie podkreśla się na czerwono).

Moje pytanie brzmi, czy temperatury, które podałem one mieszczą się w normach temperatur, czy procesor podchodzi już pod stan krytyczny? Nie mogłem w sieci znaleźć żadnego info o max temperatury procesora, przy 100 stopniach nie ma żadnych objawów, ale jako jestem lajk z podzespołów pytam was. :) Laptopa mam już rok czasu, czyściłem niedawno wentylator i cały ten kurz jaki był, planowałem zmienić pastę termoprzewodzącą, ale laptop ma gwarancję, o ile nie przepadła gdy odkręcałem obudowę aby też dodać dysk. :) Graficznie laptop nie jest niby mocno eksploatowany, ponieważ średnie wymagania mam w normie i nawet na max pokazuje, że dana gra powinna działać. Też staram się nie odpalać każdej jednej gry na max/ultra, bo nie chce go strasznie żyłować, ale jakoś martwię się temperaturami.

Nazwa urządzenia - DESKTOP-EA07NRO
    Procesor - AMD Ryzen 7 4800H with Radeon Graphics, 2.90 GHz
    Zainstalowana pamięć RAM 8,00 GB (dostępne: 7,37 GB)
  • REKLAMA
  • #2 20305858
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 778
    Trochę spore temperatury, chyba konieczna będzie wymiana pasty termoprzewodzącej, aby zweryfikować czy tutaj leży problem. Oczywiście drożność układu chłodzenia obowiązkowa, ale z tego co piszesz było czyszczone. Warto jeszcze zaktualizować BIOS do najnowszej wersji, chyba że taki już jest.
  • #3 20305876
    DragonPTG
    Poziom 4  
    Każda pasta może być czy musi być z górnej półki jakaś, mam pastę Natec NPT-1324. Czyściłem sam wentylator bez rozkręcania tej całej złotej rurki i czyszczenia ich kanałów :) BIOS może mieć tutaj znaczenie?
  • #4 20305889
    ArturJK
    Poziom 39  
    Czasem BIOS koryguje wskazania czujnika temperatur, jeśli były nie poprawne. Pasta minimum Arctic MX-2, ten Natec to bardzo niska półka. Czyszczenie polega na wyczyszczeniu wentylatora i żeberek od radiatora, ''złotej rurki'' nie wyczyścisz w środku, tam jest specjalny gaz przenoszący ciepło, stąd też nazwa ciepłowody :)
  • REKLAMA
  • #5 20305903
    DragonPTG
    Poziom 4  
    BIOS sobie zaktualizowałem, co do pasty, to najwyżej kupię i nałożę, procesor bardzo odbiega od norm waszym zdaniem? Co jeśli po nałożeniu nowej pasty temperatury za bardzo nie ulegną zmianie? Po samym nałożeniu pasty trzeba jakiś czas odczekać, czy komputer można od razu uruchamiać? :)
  • #6 20305910
    ArturJK
    Poziom 39  
    Jeśli poprawnie jest nałożona i dobrze przykręcony układ chłodzenia, to od razu uruchamiamy komputer. Pasta potrzebuje kilkudziesięciu godzin aby się wygrzać. Temperatury moim zdaniem są troszkę za wysokie, jeśli po zmianie past nic się zmieni, to można sprzęt reklamować, ale serwis może stwierdzić, że wszystko jest OK i ten typ tak ma.
  • #7 20305920
    DragonPTG
    Poziom 4  
    No a jak wygląda kwestia reklamacji gdy laptop był otwierany i montowany sam dysk dodatkowy zadnej tam plomby gwarancyjnej nie widziałem niby jest taka na stronach ze jest lekko klejoną jakoś?. Wole czasem utracić gwarancje i zadbać o sprzęt niż miałby się zaraz popsuć po gwarancji jedynie taka naklejka jest na śrubce od baterii :)
  • REKLAMA
  • #8 20305925
    ArturJK
    Poziom 39  
    W Lenovo plomby są na wkrętach mocujących płytę główną do obudowy, czasem na mocowaniu dysku, właśnie baterii i/lub układu chłodzenia. Jeśli żadnej nie uszkodzisz, to reklamacja jak najbardziej jest możliwa. Nie ma zakazu zdejmowania obudowy w celu rozbudowy podzespołów, pod warunkiem że nie uszkodzimy plomb lub mechanicznie sprzętu.
  • Pomocny post
    #9 20306024
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6896
    Tutaj masz bdb. opis laptopa z tej serii Gaming-3-15ARH.
    Link
    Co prawda na Ryzen 7 5800H ( 6C, 3.3 - 4.5 GHz, 68 W PL2/48 W PL1), ale ma ten sam TDP=45 W/ 105 °C jak kolegi Ryzen 7 4800H (8C, 2.9-4.2 GHz, i max. Temp.=105 °C).

Pod koniec opisu pokazano temp. w Idle, test pod obciążeniem - są znacznie niższe niż autora tematu. :?:
    Jak nie na Gwarancji > zmień pastę.
    p.s
    Firma zaleca podkładkę chłodzącą. :cry:
  • REKLAMA
  • #10 20306538
    DragonPTG
    Poziom 4  
    Jutro ogarnę temat z pastą i jak coś dam znać czy jest zmiana, laptop rok czasu i pasta fabryczna mogła już stracić swoje właściwości?

Tutaj kolega wyżej wspomina o plombach na układzie chłodzenia to jak by faktycznie była śruba klejona to jak ją odkręcić nie uszkadzając :)?
  • Pomocny post
    #11 20306544
    ArturJK
    Poziom 39  
    Mogła, szczególnie przy intensywnym użytkowaniu laptopa. Producenci nakładają pastę dość średniej jakości.

Dodano po 1 [minuty]:

DragonPTG napisał:
    Tutaj kolega wyżej wspomina o plombach na układzie chłodzenia to jak by faktycznie była śruba klejona to jak ją odkręcić nie uszkadzając ?

W tym wypadku pozostaje tylko reklamacja, jeśli uszkodzisz plombę to już po zawodach :) Na pocieszenie dodam, że w małej ilości modeli plombowane są układy chłodzenia. Najczęściej są to dyski i płyty główne oraz baterie.
  • #12 20306559
    DragonPTG
    Poziom 4  
    @ArturJK Wspominałeś o tej paście Arctic MX-2 ona będzie ok czy znajdzie się lepsza a bedzie kosztowac 5-10 zł więcej :)? I tak dopytam jak najlepiej kłaść te paste bo ja zazwyczaj robiłem taką kule jak groszek i się to fajnie rozchodziło.
  • Pomocny post
    #13 20306574
    ArturJK
    Poziom 39  
    DragonPTG napisał:
    Wspominałeś o tej paście Arctic MX-2 ona będzie ok czy znajdzie się lepsza a bedzie kosztowac 5-10 zł więcej ? I tak dopytam jak najlepiej kłaść te paste bo ja zazwyczaj robiłem taką kule jak groszek i się to fajnie rozchodziło.

Metoda nakładania bardzo dobra, nie dużą ilość na ziarnko grochu i po poprawnym założeniu chłodzenia, idealnie się rozchodzi. MX-2 wystarczy, jeśli chcesz coś naprawdę porządnego, to kup Thermal Grizzly Kryonaut.
  • Pomocny post
    #14 20306722
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 829
    Gwarancja lenovo pozwala na otwarcie laptopa, nie pamiętam czy na demontaż chłodzenia też. Jak laptop na gwarancji to bym nie ruszał, jeżeli jest w miarę nowy to wymiana pasty dużo nie da, ewentualnie przeczyszczenia chłodzenie z kurzu. Laptop na podkładkę ale bez wentylatorów, taką z siatki np. Krux, albo unieść dupę aby zapewnić lepsza cyrkulację. Najwięcej zyskasz wyłączając tryb turbo procesora około 15-20 stopni na procku i z 10 stopni na karcie. W grach z wyłączeniem CSGO, LOL itp. różnicy w wydajności nie zauważysz bo GTX1650 do demonów prędkości nie należy. I znów będziesz mógł grać na ultra, przy max 80 stopniach, no i nastanie cisza podczas przeglądania internetu, bo z trybem turbo wentylatory startują nawet po otwarciu notatnika 🤣

Link
  • #15 20306756
    DragonPTG
    Poziom 4  
    @ciuqu Tryb turbo? Chodzi ci w opcjach zasilania aby zmienić wartość procesora z 100% na 98%? Jak pisałem laptop ma rok i szkoda mi go żeby padł zaraz po gwarancji bo zazwyczaj tak jest bo sie przegrzeje, plus jest może taki że nie piłuje go cały dzień i we wszystkimi detalami na max, teraz nie jestem w stanie dokładnie wam powiedzieć ale jak był nowy to się tak nie gotował :D
  • Pomocny post
    #16 20306762
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 829
    Podałem Ci link jak dodać dodatkową opcję w ustawieniach zasilania, ale jak nie chcesz grzebać w rejestrze to ustaw 99%.
    A pastę wymienisz za rok jak skończy się gwarancja.
  • Pomocny post
    #18 20306800
    ArturJK
    Poziom 39  
    ArturJK napisał:
    pod warunkiem że nie uszkodzimy plomb lub mechanicznie sprzętu

To napisałem wcześniej, nie zabraniają tego. Nawet można w wyjątkowych przypadkach zerwać plomby, pod warunkiem że mamy pisemną zgodę serwisu producenta na taką czynność.
  • #19 20306878
    DragonPTG
    Poziom 4  
    Dobra, pobawiłem się w rejestrze faktycznie temperatury spadły, wentylator chodzi mocno ale mi to nie przeszkadza. Ustawiłem wydajność procka na 98% i w trybie zwiększania wydajności wył obie opcje. Wszystko testowane było na jednej grze w tym samym miejscu itd. Dlaczego wydajność nie spada lub niezauważalnie i temperatury faktycznie spadły?
    Może ja źle coś rozumie, ale to nie jest tak że skoro na obniżonych wartościach gra działa normalnie i jest wszystko ok, a bez tych całych ,,blokad,, procek jakby bez potrzeby wbijał sie na maksymalne obroty bez potrzeby bo jak wcześniej ta sama gra działa tak samo. Tak na chłopski rozum jak potrzeba np 60% możliwości to po co to działa na 90-100 i się nagrzewa?

PS: Nie sprawdzałem ale jak bym dał wszystko na max to by się gotowało to wszystko bez potrzeby znowu, procek sam się nie dostosuje do potrzeb czy jak to działa?

Mała dodatkowa informacja po ustawieniu takim jak wyżej napisałem odpaliłem grę na maksymalnych detalach i jedynie spadło pare klatek na sekundę gra działa płynnie i co najważniejsze temperatura nie przekracza 65-75 stopni :O jak i inne parametry typu taktowanie itp nie podświetlają się na czerwono by myślałem że to będzie kosztem czegoś innego. Bądź ktoś mądry i spróbuj mi to wytłumaczyć :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Lenovo Ideapad Gaming 3 z procesorem AMD Ryzen 7 4800H i kartą graficzną Nvidia GeForce GTX 1650Ti zgłasza wysokie temperatury pod obciążeniem, osiągające 85-100°C dla CPU i 70-85°C dla GPU. Forumowicze sugerują wymianę pasty termoprzewodzącej oraz aktualizację BIOS-u, aby poprawić odczyty temperatur. Użytkownik rozważa wymianę pasty, obawiając się utraty gwarancji, jednak informują, że otwarcie laptopa w celu konserwacji nie powinno jej unieważniać, o ile nie uszkodzi plomb. Po wymianie pasty temperatury spadły do 60°C, co potwierdza skuteczność podjętych działań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA