Hej, mam pytania odnoście laptopa Lenovo ideapad gaming 3 odnośnie temperatur. Laptop pod obciążeniem pokazuje mi temperatury w programie HWiNFO.
Procesor AMD Ryzen 7 4800H- temperatury od 85 do 100 stopni (od 90 stopni program zaznacza na czerwono liczbę, powyżej 90 stopni to są takie skoki temperatury).
Grafika Nvidia GeForce GTX 1650Ti temperatury od 70 do 85 (nie podkreśla się na czerwono).
Moje pytanie brzmi, czy temperatury, które podałem one mieszczą się w normach temperatur, czy procesor podchodzi już pod stan krytyczny? Nie mogłem w sieci znaleźć żadnego info o max temperatury procesora, przy 100 stopniach nie ma żadnych objawów, ale jako jestem lajk z podzespołów pytam was.
Laptopa mam już rok czasu, czyściłem niedawno wentylator i cały ten kurz jaki był, planowałem zmienić pastę termoprzewodzącą, ale laptop ma gwarancję, o ile nie przepadła gdy odkręcałem obudowę aby też dodać dysk.
Graficznie laptop nie jest niby mocno eksploatowany, ponieważ średnie wymagania mam w normie i nawet na max pokazuje, że dana gra powinna działać. Też staram się nie odpalać każdej jednej gry na max/ultra, bo nie chce go strasznie żyłować, ale jakoś martwię się temperaturami.
Nazwa urządzenia - DESKTOP-EA07NRO
Procesor - AMD Ryzen 7 4800H with Radeon Graphics, 2.90 GHz
Zainstalowana pamięć RAM 8,00 GB (dostępne: 7,37 GB)
Procesor AMD Ryzen 7 4800H- temperatury od 85 do 100 stopni (od 90 stopni program zaznacza na czerwono liczbę, powyżej 90 stopni to są takie skoki temperatury).
Grafika Nvidia GeForce GTX 1650Ti temperatury od 70 do 85 (nie podkreśla się na czerwono).
Moje pytanie brzmi, czy temperatury, które podałem one mieszczą się w normach temperatur, czy procesor podchodzi już pod stan krytyczny? Nie mogłem w sieci znaleźć żadnego info o max temperatury procesora, przy 100 stopniach nie ma żadnych objawów, ale jako jestem lajk z podzespołów pytam was.
Nazwa urządzenia - DESKTOP-EA07NRO
Procesor - AMD Ryzen 7 4800H with Radeon Graphics, 2.90 GHz
Zainstalowana pamięć RAM 8,00 GB (dostępne: 7,37 GB)