logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak połączyć łącznik schodowy podwójny z pojedynczym? Czy to zadziała?

abbarszczu 13 Sty 2025 19:32 573 17
REKLAMA
  • #1 21391348
    abbarszczu
    Poziom 3  
    Dzień dobry. Jestem tu nowy. Chcę wszystkich serdecznie przywitać i od razu zadać pytanie: Chciałem mieć dwa łączniki schodowe podwójne do lampy ale fachowcy chyba coś zawalili bo w jednej puszce jest przewód (+) i 4 żyłowy do lampy, w drugiej przewód 4 żyłowy łączący puszki. Z tego co mi się wydaje to nie będzie to działać tak jak bym chciał. Pomyślałem więc, że może da się przynajmniej połączyć łącznik schodowy podwójny z pojedyńczym żeby to miało sens. Co o tym myślicie?
    AI: Czy mógłbyś opisać dokładnie, jak wygląda obecne okablowanie w puszkach, lub podać schemat połączeń?
    Puszka nr 1:
    Przewód (+) i przewód 4 żyłowy do lampy
    Puszka nr 2:
    Przewód 4 żyłowy pomiędzy puszkami
    AI: Jakie są modele lub typy łączników schodowych, które posiadasz?
    SIMON 54
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21391414
    abbarszczu
    Poziom 3  
    To co wysłałeś to jest oczywiste ale chyba nie czytałeś dokładnie tego co napisałem. Łączniiki schodowe pojedyńcze czy podwójne wiem jak podłączyć jeśli są dobrze przewody poprowadzone. Podłączałem kilka u siebie w domu ale w jednym pomieszczeniu mam problem opisany powyżej.
  • #4 21391463
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 815
    abbarszczu napisał:
    dwa łączniki schodowe podwójne do lampy

Do jednej lampy?
  • #5 21391475
    abbarszczu
    Poziom 3  
    Do jednej ale dzielonej na dwie.
  • #6 21391494
    inot
    Poziom 38  
    abbarszczu napisał:

Jak to zrozumieć? Ten 4-żyłowy prowadzi do tej drugiej puszki?
  • #7 21391711
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1946
    abbarszczu napisał:
    Puszka nr 1:
    Puszka nr 2:
    Przewód 4 żyłowy pomiędzy puszkami

abbarszczu napisał:
    To co wysłałeś to jest oczywiste ale chyba nie czytałeś dokładnie tego co napisałem.

Czytam to już trzeci raz i nie do końca rozumiem jak te przewody są ułożone. Lepiej narysuj to na kartce, zrób zdjęcie i wstaw go tutaj.
    Jeszcze jedno, co to jest "przewód (+)"?
  • #8 21391730
    abbarszczu
    Poziom 3  
    Rysunek schematu elektrycznego pokazujący podłączenie zasilania, puszki i lampy.
    Przewód ( ) to przewód zasilający.
    Sorry za opis. Pierwszy mój post. Muszę się nauczyć. Teraz ze zdjęcia powinno być wiadomo, o co chodzi.
  • REKLAMA
  • #9 21391738
    inot
    Poziom 38  
    Z puszki nr 2 możesz włączać tylko jedno źródło światła (2 przewody korespondencyjne i trzeci prowadzący z powrotem do tego źródła światła).
  • #10 21391740
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Instalacja pozwala na sterowanie, jednej połówki lampy z puszki 1 i 2 oraz drugiej połówki lampy tylko z puszki 1.
    W puszce 1 podwójny schodowy, w puszce 2 pojedynczy schodowy.
    Sterowanie z obu przełączników, tak jak miało być pierwotnie, możliwe jest na sterownikach radiowych.
  • REKLAMA
  • #11 21391749
    abbarszczu
    Poziom 3  
    Czy dobrze rozumiem? Z puszki nr 1 będę mógł włączać na 2, dzieląc lampę, tak jak chciałem, a z puszki nr 2, mając łącznik schodowy pojedynczy, zawsze zgaszę całość, czy nie?
  • #12 21391751
    inot
    Poziom 38  
    Nie. Z puszki nr 2 możesz wyłączyć tylko połówkę, ale nie całość.
  • #13 21391752
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    abbarszczu napisał:
    a z puszki nr 2 mając łącznik schodowy pojedyńczy zawsze zgaszę całość czy nie.

Tylko jedną połówkę.
  • #14 21391769
    abbarszczu
    Poziom 3  
    No właśnie, tak też myślałem, tylko nie byłem pewien. Nie jestem elektrykiem, dlatego pytałem. Myślałem, że może w jakiś inny sposób da się to ogarnąć. Pozostaje więc tylko zrobić w puszce nr 1 łącznik zwykły podwójny, a z puszki nr 2 gniazdo wtykowe albo pojedynczy schodowy w obydwu puszkach bez dzielenia lampy na 2.
  • #15 21391774
    inot
    Poziom 38  
    W puszce nr 1 potrzebujesz także przynajmniej jeden schodowy. Gniazdka nie da się zrobić w puszce nr 2 (jeśli w tym miejscu zainstalujesz włącznik).
  • #16 21391787
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Propozycja ze sterownikami radiowymi.
    ROP-02 w puszce 1, RNP-01 w puszce 2, zamiast przełączników schodowych przyciski zwierne podwójne w obu puszkach i masz sterowanie lampy tak samo jak na dwóch podwójnych schodowych.
  • #17 21391799
    inot
    Poziom 38  
    Albo bez radiowych podwójny przekaźnik bistabilny w puszce nr 1.
    Link
    Zamiast podwójnych schodowych przyciski zwierne podwójne w obu puszkach.
  • #18 21413785
    abbarszczu
    Poziom 3  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia dwóch łączników schodowych (podwójnego i pojedynczego) do lampy, w kontekście problemów z okablowaniem. W puszce nr 1 znajduje się przewód zasilający oraz przewód 4-żyłowy do lampy, a w puszce nr 2 przewód 4-żyłowy łączący obie puszki. Użytkownik chciałby wiedzieć, czy możliwe jest połączenie łącznika schodowego podwójnego z pojedynczym, aby uzyskać funkcjonalność włączania i wyłączania lampy. Odpowiedzi wskazują, że z puszki nr 1 można sterować jedną połówką lampy, a z puszki nr 2 tylko jedną połówkę, co nie pozwala na pełne wyłączenie lampy. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie sterowników radiowych lub przekaźników bistabilnych, co umożliwiłoby pełne sterowanie lampą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA