logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć sterownik Salus CB500 do kotła MPX 28/33 BIC?

krzysiekwankowski 14 Sty 2025 14:14 357 11
REKLAMA
  • #1 21392436
    krzysiekwankowski
    Poziom 3  
    Witam serdecznie,
    Potrzebuję pomocy przy podłączeniu sterownika Salus CB500 do kotła MPX 28/33 BIC.
    Obecnie do kotła podłączony jest sterownik iSense (przewodowy). Chciałbym z niego zrezygnować na rzecz sterowania strefowego.
    W instrukcji kotła znalazłem taką informację:

Schemat podłączenia elektrycznego kotła z listwą zaciskową.

Instrukcja Salus.
    Instrukcja..._SALUS.pdf (4.24 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Czy ktoś jest mi w stanie pomóc?
    AI: Czy mógłbyś opisać, jak obecnie podłączony jest sterownik iSense do kotła? Szczegóły dotyczące okablowania byłyby bardzo pomocne.
    Sterownik iSense podłączony jest wg instrukcji.
    AI: Czy napotkałeś jakieś konkretne problemy lub błędy podczas próby podłączenia sterownika Salus CB500?
    Podczas podłączenia pod wyjście boiler piec pokazuje błąd 83.
  • REKLAMA
  • #2 21392691
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1257
    Witam. A w czym tu pomagać? Schemat płyty kotła posiadasz, wszystko jest czytelnie i ładnie opisane tak samo jak w centralce salusa. Wypinasz termostat przewodowy z płyty kotła, podłączasz na to konto styk bezpotencjałowy listwy salus w te styki i gotowe.
    Pozdrawiam.
  • #3 21392958
    krzysiekwankowski
    Poziom 3  
    Czyli jeżeli dobrze rozumiem, powinienem usunąć zworkę z listwy M1? (W tej chwili nie mam zainstalowanego żadnego termostatu pokojowego)
  • #4 21393193
    W0jtek92
    Poziom 39  
    krzysiekwankowski napisał:
    Obecnie do kotła podłączony jest sterownik iSense (przewodowy).

Jak to nie masz termostatu pokojowego jak sam o tym pisałeś na wstępie.?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 21393206
    krzysiekwankowski
    Poziom 3  
    Pisałem też, że po podłączeniu w miejsce isense kocioł wyrzuca błąd 83 - zwarcie w instalacji.
  • #6 21393213
    W0jtek92
    Poziom 39  
    No więc usuwasz całkowicie sterownik isense a na styku M1 1 i 2 wpinasz centralkę z salusa i po temacie.
  • #7 21393236
    krzysiekwankowski
    Poziom 3  
    W0jtek92 napisał:
    No więc usuwasz całkowicie sterownik isense a na styku M1 1 i 2 wpinasz centralkę z salusa i po temacie.

Pod które dokładnie wejscia w Salusie.
    Udało mi się już zjadać jedną płytę główną i nie chciałbym spalić kolejnej.
    Na listwie M1 i stykach 1 i 2 we instrukcji jest 230v
  • Pomocny post
    #8 21393356
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    W0jtek92 napisał:
    Schemat płyty kotła posiadasz, wszystko jest czytelnie i ładnie opisane tak samo jak w centralce salusa. Wypinasz termostat przewodowy z płyty kotła, podłączasz na to konto styk bezpotencjałowy listwy salus w te styki i gotowe.

Tu akurat się pomyliłeś i źle doradzasz.
    Wg instrukcji jak ja ją zrozumiałem to sterownik iSense (OpenTherm) podłącza się w kotle pod listwę M2 i styki 1-2 (biegunowość nie ma znaczenia).
    Z tego powodu Salus nie może być podłączony w zamian iSense pod listwę M2, bo jest to błąd.

Salus może być jako Termostat pokojowy pod listwę M1 i styki 1-2 (biegunowość nie ma znaczenia)

Pisałem też, że po podłączeniu w miejsce isense kocioł wyrzuca błąd 83- zwarcie w instalacji

I to jest prawidłowe zachowanie, bo jak wyżej pisałem instrukcja kotła podaje, że są osobne styki na listwie M2 do OpenTherm (iSense) i osobne styki na listwie M1 do Termostatu Pokojowego (sterowanie ON/OFF np. Salus).

Pod które dokładnie wejscia w Salusie.

Nie czytałem instrukcji Salusa ale widziałem schemat na stronie jakiegoś sklepu to masz styki Boiler do sterowania kotłem.
    Te styki muszą być bezpotencjałowe, więc nie ma to znaczenia, że w kotle masz tam 230V, po prostu jak jest potrzeba grzania to Salus zamyka obwód elektryczny sumulując obecność fabrycznej zworki na stykach 1-2 listwy M1, a jak Salus będzie chciał wyłączyć kocioł to otworzy obwód elektryczny.

Udało mi się już zjadać jedną płytę główną i nie chciałbym spalić kolejnej.

Jak się nie wie co się robi to tak bywa. Człowiek na błędach się uczy.
    Dlatego lepiej najpierw czytać instrukcje, a jak się jej nie rozumie to pytać innych albo zlecić montaż komuś kto się zna.

Tylko jeśli masz podłogówkę i chcesz sterować ON/OFF zaworami to nie wiem czy to najlepszy pomysł, bo podłogówka ma dużą bezwładność cieplną, więc raczej nie ma opcji typu, że w dzień 21, a w nocy 19. Raczej jest to przewidziane do utrzymywania mniej więcej stałej temperatury całą dobę.
    Z założenia dla podłogówki najlepsze jest sterowanie pogodowe i dobrana odpowiednia krzywa grzewcza.

A jeśli masz grzejniki i chcesz sterowanie strefowe to musisz wziąć pod uwagę, że kocioł ma minimalnie 5,1kW dla wody 50/30, więc jeśli np. w danej chwili tylko jeden pokój będzie się domagał grzania i tylko jeden grzejnik będzie miał otwarty zawór to kocioł nie zejdzie z mocą dopasowaną do tego jednego grzejnika. Kocioł będzie grzał co najmniej z mocą 5,1kW, więc taktowanie kotła będzie normą. Musisz sam przetestować na swojej instalacji.
  • REKLAMA
  • #9 21393449
    W0jtek92
    Poziom 39  
    W0jtek92 napisał:

Witam. Kolego BUCKS, przecież ja nie odniosłem się bezpośrednio w wcześniejszych postach do listwy M2, używałem słowa "termostat" bo tak opisane jest jego wpięcie w listwie M1 na styku bezpotencjałowym.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #10 21394486
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    W0jtek92 ja się odnosiłem tylko i wyłączenie do postu #2, a Ty cytujesz post #6.

Wracając do #2:
    W0jtek92 napisał:
    Witam. A w czym tu pomagać? Schemat płyty kotła posiadasz, wszystko jest czytelnie i ładnie opisane tak samo jak w centralce salusa. Wypinasz termostat przewodowy z płyty kotła, podłączasz na to konto styk bezpotencjałowy listwy salus w te styki i gotowe.
    Pozdrawiam.

Użycie zwrotu, że wypinasz termostat pokojowy - w domyśle z postu #4 21393193 (14 Sty 2025 21:48) wiemy, że masz na myśli iSense i podłączasz na to konto styk bezpotencjałowy Salusa to ja interpretuję, że chcesz w miejsce iSense podłączyć Salusa.

W takim przypadku napisałem, że to jest błąd, bo iSense i Salus nie są wymienne 1:1, bo są podłączane do zupełnie różnych listew w kotle, co wynika ze schematu obrazkowego z instrukcji kotła.

Biorąc pod uwagę, że te posty są bazą wiedzy to napisałem sprostowanie, by ktoś przypadkiem nie sugerował się postem #2 21392691 (14 Sty 2025 17:03) w tym wątku.
    Za to post #6 21393213 (14 Sty 2025 21:56) jest jak najbardziej prawidłowy i do niego nie mam uwag i go też wcześniej nie cytowałem.
  • REKLAMA
  • #11 21402796
    krzysiekwankowski
    Poziom 3  
    Witam po krótkiej przerwie.
    Sterownik udało się podłączyć dzięki Waszym sugestiom - dziękuję.
  • #12 21402800
    krzysiekwankowski
    Poziom 3  
    Sterownik podłączony dzięki sugestiom innych użytkowników.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu sterownika Salus CB500 do kotła MPX 28/33 BIC, z zamiarem rezygnacji z dotychczasowego sterownika iSense na rzecz sterowania strefowego. W trakcie dyskusji wyjaśniono, że sterownik iSense powinien być odłączony, a Salus CB500 podłączony do listwy M1 na stykach 1-2, które są bezpotencjałowe. Użytkownik napotkał błąd 83, co wskazywało na zwarcie w instalacji. Po wymianie informacji i wskazówek, udało mu się pomyślnie podłączyć nowy sterownik.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA