logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Suszarka Electrolux EW7H578SP PerfectCare 700, brak grzania po 4 latach użytkowania

tomasz7c61 14 Sty 2025 14:47 1173 23
REKLAMA
  • #1 21392471
    tomasz7c61
    Poziom 2  
    Czołem,
    przetrzepałem całe internety i w tym wątki na elektrodzie. Identyczną sytuację miałem jak w wątku Link w modelu Electrolux 700 DelicateCare EW7H578SP. Mam ją 4 lata.
    Czyściłem całość od środka aż do lameli, licząc na niedrożność odprowadzania wody. Od tego się zaczęło. Zero błędów, wszystko pracuje jak należy, poza... temperaturą pracy. Sprawdziłem na początku drożność, pompę odprowadzającą wodę. Ostatnią nadzieją był czujnik wilgoci, choć zakładam, że kod błędu by się pojawił przy takich elementach. Ubrania są najwyżej wilgotne, jak po mocnym wirowaniu w pralce.

I teraz do meritum. Jaką suszarkę polecacie, aby uniknąć niskiej żywotności tak istotnych, nieopłacalnych w naprawie elementów? Czy jest jeszcze nadzieja, że któraś firma robi je trochę lepiej? A może jest coś, na co powinienem zwrócić uwagę jeszcze? Coś może sprawdzić?
    AI: Jakie dokładnie kroki podjąłeś podczas czyszczenia suszarki i sprawdzania komponentów? Czy sprawdziłeś również grzałkę lub termostat?
    Rozmontowanie całego środka. Nie sprawdzałem termostatu.
    AI: Jakie są Twoje oczekiwania wobec nowej suszarki? Czy zależy Ci na konkretnych funkcjach lub marce?
    Żywotność
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21393055
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6896
    tomasz7c61 napisał:
    Coś może sprawdzić?

Kwestia sprawdzenia czy ma gaz, jesli jestes pewien ubytku to nic więcej nie zrobisz, jesli nie jesteś pewien to wypada to zweryikować.

tomasz7c61 napisał:
    I teraz do meritum. Jaką suszarkę polecacie,

Najlepiej wypadają sprzęty z stajni Boscha, ewentualnie Samsunga. Ten drugi miewa pewne problemy, ale zwykle do opanowania. W tych markach najrzadziej trafia się nieszczelnosć i utrata czynnika.
  • #3 21394728
    tomasz7c61
    Poziom 2  
    Technik z napraw AGD ma mnie odwiedzić. Zweryfikuje pompę bo nie jestem w stanie tego zrobić. Nie chcę jej wyrzucać i wydawać kasę na nową nim się nie upewnię, że to na pewno to.

Dzięki za pomoc. Za kilka dni będę pewnie szukał Samsunga lub Boscha
  • #4 21394757
    mrice
    Moderator AGD
    tomasz7c61 napisał:
    Za kilka dni będę pewnie szukał Samsunga lub Boscha

Niekoniecznie. W tym tygodniu miałem trzy suszarki Eluxa nie suszące. W jednej rzeczywiście byłą dziura i czynnik poszedł powiekszać dziurę ozonową, ale dwie pozostale były po prostu pozapychane i po ogarnieciu śmigają aż miło.
  • #5 21394796
    tomasz7c61
    Poziom 2  
    >>21394757
    Tak, tyle że rozebrałem ją całkowicie. Przeczyściłem ile się dało. Jednak już wówczas wiedziałem, że wszystko było drożne i to nie wina. Choć oczywiście nie ja jestem specjalistą, więc mogę wiele rzeczy nie wiedzieć ;)
    Wnętrze urządzenia z osadzonym czarnym osadem.
  • #6 21395898
    mrice
    Moderator AGD
    Trzeba zrobić pomiar przyrostu temperatury i macanego rurki od przedniego wymiennika.
  • REKLAMA
  • #7 21395934
    tomasz7c61
    Poziom 2  
    Rurki już mam zabudowane więc nie sprawdzę ich teraz ale właśnie robię pomiar przyrostu temperatury. Tj termometr w środku. Zobaczę ile urośnie. Ale z tego co kojarzę winno być niespełna 60°C. Namacalnie poprzednio raczej tyle nie było. Zobaczę ile termometr pokaże
  • REKLAMA
  • #8 21396181
    mrice
    Moderator AGD
    w zależnosci od długości trwania cyklu , po około godzinie jak pamietam powinno być coś +/- 40 stopni. Bez gazu zwykle utyka na czymś w okolicy 22, rurki można przemacać za sprężarką.
  • #9 21396200
    tomasz7c61
    Poziom 2  
    No to mam teraz rozkminę. Bo rozbujało mi temp do 48 stopni. Zatem czynnik jest ok. Drożność ok. Czujnik wilgoci coś tam działa, temperatury również coś tam. Nie wiem, jaki zakres oporu jest prawidłowy. Ubrania wrzucałem na program i nie dosuszało, teraz na pusto na czas i temperatura taka, jak wspomniałem. Meh. Technik przyjdzie i zweryfikuje. Przy mojej wiedzy więcej pomysłów nie mam. Dzięki za patent, by sprawdzić w bębnie temperaturę. Niby łopatologiczne, a tego nie zrobiłem. Jeszcze raz spróbuję jakieś pranie wrzucić na próbę. Może na czas spróbuję.
  • Pomocny post
    #10 21396221
    mrice
    Moderator AGD
    FFiltr pod drzwiami pojedyńczy czy podwójny ? Pokaż jego oto jak jest rozłożóny.
  • #11 21396263
    tomasz7c61
    Poziom 2  
    Wygląda na podwójny
    Filtr do suszarki bębnowej trzymany nad zielonym ręcznikiem.
  • #12 21396362
    mrice
    Moderator AGD
    Wydłub ten szary z wewnatrz, jak podważysz z boczku to się wyczepi bolec i włóż tylko zewnetrzny i wrzuć ciuchy na suszenie.
  • #13 21396383
    tomasz7c61
    Poziom 2  
    >>21396362
    Ok. Jutro spróbuję tak. Myślisz, że to może blokować dopływ powietrza z dołu? W sumie z ubraniami nie mierzyłem temperatury, jak był ten filtr, a bez niego na pusto było jak wyżej, tj. 48 stopni Celsjusza.
  • Pomocny post
    #14 21396421
    mrice
    Moderator AGD
    Wymiennik miałeś wyjęty więc go wyczyściłeś, podstawe pewnie też, mam nadzieje, ze ten podłużny plastik zdjąłeś i kanał prowadzący do pompy kondensatu też wyczyszczony ?
  • #15 21396431
    tomasz7c61
    Poziom 2  
    >>21396421 Tak. Tam jest czysto. Ale podczas rozbierania dostrzegłem, że tam drożność była mimo syfu. Wtedy już wiedziałem, że będzie tylko ciekawiej.
  • #16 21396928
    tomasz7c61
    Poziom 2  
    Puściłem suszenie jak wskazałeś: wyjąłem łopatki filtra pod drzwiami. Puściłem suszenie na czas, czyli tak jak bez załadunku nagrzało do 48°C. Efekt ten sam co wcześniej - jakby temperatura niższa a nadal mokre ciuchy :(
  • Pomocny post
    #17 21396983
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 432
    tomasz7c61 napisał:
    a nadal mokre ciuchy

Nic z tym nie zrobisz, końcówka czynnika. Trzeba było 4 lata temu w electroluxie kupić gwarancję 5 lat bo była w śmiesznej cenie 200-250zł, teraz to już koło 800, przyjechali by i wymienili kpl. zespół pompy za darmo.
  • #18 21397018
    tomasz7c61
    Poziom 2  
    >>21396983 oh, widzisz, gdyby wiedział tylko o niej, to bym wziął. Sklep, gdzie brałem, proponował taką cenę, że założyłem, iż tyle może kosztować naprawa, która może się trafić również po tych 5 latach. Cena była niewiele niższa niż cena pompy, którą podałeś. No nic, zagrałem w ruletkę, przegrałem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #19 21397189
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 432
    @tomasz7c61 jak będziesz kupować to na stronie whirpoola masz 5 lat za 4 paczki. A sklepy to sprzedają ubezpieczenie z "fajnymi" zapisami w owu i w ich interesie jest nie informowanie o gwarancjach producentów.
  • #20 21406633
    mrice
    Moderator AGD
    tomasz7c61 napisał:
    Puściłem suszenie na czas, czyli tak jak bez załadunku nagrzało do 48°C. Efekt ten sam co wcześniej - jakby temperatura niższa a nadal mokre ciuchy

Ciekawe, może masz problem z samą sprężarką. Przy nieszczleności ukłądu i jego wyjęciu reztki gazu poszły by już wek i 23 stopni by nie przebiło.
    W każdym razie, wyglada na to, że bedzie Cię czekać zakup nowej zabawki.
    Chcesz coś trwałego, popatrz w rodzinie Bosch / Siemens.
  • #21 21406666
    tomasz7c61
    Poziom 2  
    >>21406633
    Jutro ma przyjść technik z firmy zajmującej się naprawą by zweryfikować przyczynę i dam znać. Kolega wyżej proponował również Bosch lub Samsung. Już się nastawiam na wyrok śmierci dla obecnej więc skoro wspólnym mianownikiem jest Bosch to pewnie będzie moim wyborem.
    Ale prawdę mówiąc firma Electrolux chyba musi się trochę podciągnąć bo odkurzacz pionowy kupiłem z tej firmy to po roku zaczynały się wycieczki na gwarancję. Gwarancja minęła, silnik padł. Teściu też zmywarkę ma i też niezbyt długo i już musiał serwis wzywać. Osobiście już się zraziłem i zamierzam szerokim łukiem omijać tą firmę
  • #22 21406967
    mrice
    Moderator AGD
    Samsung też nie jest najgorszy, ale zdarza się w nim zdecydowanie więcej awarii niż w stajni Bosch / Siemens i koszty części też małe w tej marce nie są.

tomasz7c61 napisał:
    prawdę mówiąc firma Electrolux chyba musi się trochę podciągnąć bo odkurzacz pionowy kupiłem

O drobnym sprzecie nie rozmawiajmy, tu wszystko ma zapach ryżu... Firmy skupiają się na dużym AGD, drobnice robią i brandują firmy noname.
  • #23 21437903
    tomasz7c61
    Poziom 2  
    Ok, historia suszarki zakończona.
    Był serwisant, który miernikiem sprawdził kompresor i stwierdził, że opór zdecydowanie jest za mały i pompa ciepła do wymiany.
    Znalazłem jednak konkretnego speca od suszarek, który zamierzał zrobić "test pompy", bo mówił, że sprawdzanie miernikiem to za mało. Jednak nie dał rady, ponieważ stwierdził, że sprężarka nie startuje i powodem może być wszystko, ale niekoniecznie pompa ciepła czy sama sprężarka, ale potrzebuje więcej czasu. Zabrał więc suszarkę do siebie, by zlokalizować problem. Po niecałym tygodniu okazało się, że pompa ciepła ma się dobrze, a sprężarka nie załączała z innego powodu. Oczywiście nie bardzo chciał zdradzać tajemnicę, co oczywiście szanuję. Zakładam, że nie była to jakaś pierdółka, bo kosztowało mnie to 400 zł z zabraniem/przywiezieniem sprzętu i weryfikacją problemu. Każdemu dziękuję za pomoc, czegoś się nauczyłem :)
  • #24 21437908
    tomasz7c61
    Poziom 2  
    Zlecono naprawę suszarki serwisantowi. Objawy uszkodzonej pompy ciepła mogą wskazywać na inne przyczyny jej niezałączania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z suszarką Electrolux EW7H578SP PerfectCare 700, która po czterech latach użytkowania przestała grzać. Po przeprowadzeniu czyszczenia i sprawdzenia drożności, problem nadal występuje, a ubrania pozostają wilgotne. Użytkownik rozważa zakup nowej suszarki, preferując marki Bosch i Samsung, które są uważane za bardziej niezawodne. W trakcie dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia komponentów, takich jak grzałka, czujnik wilgoci oraz pompa ciepła. Ostatecznie serwisant stwierdził, że problem leży w sprężarce, a koszt naprawy wyniósł 400 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA