logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne dźwięki z zasilacza be quiet! Pure Power 12M 750W po remoncie elektryki

piotrslomiany006 14 Sty 2025 18:33 279 4
REKLAMA
  • #1 21392840
    piotrslomiany006
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z zasilaczem w komputerze. Po złożeniu go zasilacz zaczął wydawać dziwne dźwięki trzeszczy, skwierczy nawet gdy jest wyłączony, dzieje się to nie regularnie, dźwięki te są też słyszalne w słuchawkach. W pokoju jakiś czas temu był remont i zrobiona została 2 linia z gniazdkami. po podłączeniu go do nowego gniazdka trzaski słychać na zasilaczu i w słuchawkach, natomiast po podłączeniu go do starego gniazdka dźwięk w słuchawkach ustępuje ale zostaje ten na zasilaczu, mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto będzie znał odpowiedz na to. Dodam jeszcze że zasilacz został już wymieniony na be quiet pure power 12M 750W
  • REKLAMA
  • #2 21392846
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 771
    piotrslomiany006 napisał:
    Dodam jeszcze że zasilacz został już wymieniony na be quiet pure power 12M 750W

Mało prawdopodobne, aby dwa różne zasilacze miały podobną usterkę.
    W pokoju jakiś czas temu był remont i zrobiona została 2 linia z gniazdkami.

Może warto sprawdzić, czy tu nie tkwi problem.
  • REKLAMA
  • #3 21393864
    icey33
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Jaką masz instalację elektryczną w domu?? Ta nowa linia to była robiona we własnym zakresie czy przez elektryka/kogoś kto ma więcej jak podstawową wiedzę?

Tak jak kolega wyżej napisał - tutaj szukał bym ewentualnych powodów problemów - może być tak że na tej linii masz zakłócenia które po dodaniu kolejnego gniazda jeszcze się powiększają.

Instalacja nowa, miedziana ? Czy Aluminium? Uziemiona zgodnie ze sztuką czy dwie żyły i zerowanie do bolca?
    Wystarczy, że jest problem z samym gniazdkiem, jest luz lub upalony przewód i będą problemy w postaci mikro-zwarć.

Polecam odłączyć komputer od prądu i sprawdzić instalację, ewentualnie podłączyć komputer w innym miejscu domu, które jest na innym bezpieczniku nadprądowym/ innej fazie (zależnie ilo fazowe masz przyłącze i jak to jest rozdzielone/ podłączone).
  • REKLAMA
  • #4 21394477
    piotrslomiany006
    Poziom 2  
    >>21393864 Instalacja była robiona przez energetyka, jest miedziana, co do uziemienia to jedyne, co wiem, to że jakieś 0 jest wymuszone przez słup. Gniazdko już było wymienione, na dniach ma przyjść osoba, która to robiła i sprawdzać wszystko. A po podłączeniu komputera w innym pokoju nie było żadnego szumienia ani trzasków.
  • Pomocny post
    #5 21394503
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 771
    A po podłączeniu komputera w innym pokoju nie było żadnego szumienia ani trzasków.

Czyli wskazuje to na problem z tą dorabianą instalacją/gniazdkiem, tak jak sugerowałem wyżej. Niech fachowiec to sprawdzi, bo może być to niebezpieczne na dłuższą metę.
REKLAMA