logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dźwięki przypominające klikanie z zasilacza be quiet! Dark Power Pro 12 1200W

dawajgramy123 24 Mar 2024 16:19 909 7
REKLAMA
  • #1 21017785
    dawajgramy123
    Poziom 2  
    Witam,
    otóż mój nowo złożony komputer wydaje dziwne dźwięki. Dźwięk dobiega z dolnej części obudowy gdzie znajdują się dyski i zasilacz. W załączniku dodaję dźwięki wydobywające się z kompa. Chodzi mi dokładnie o dźwięki przypominające klikanie bardzo podobne do kliknięcia przy wyłączaniu pc. Proszę o pomoc zasilacz to be quiet! Dark Power Pro 12 1200W.
    Załączniki:
    • 434361511_7030886273701112_4702228646852770361_n.mp4 (1.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21017855
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3769
    Może być kilka przyczyn takiego zachowania. Sprawdź po kolei:
    - ciało obce ocierające o łopatki wentylatora. Czy jest możliwość, że wpadł tam jakiś paproch?
    - ocierający się przewód? To też można sprawdzić?
    - źle dokręcony (obluzowany) wkręt wentylatora. Może wystarczy sprawdzić i dokręcić?
    - niestety, takie ciche pykanie może także wskazywać na cewki zasilacza impulsowego - tu naprawa wymaga nieco kompetencji.
    - dysk raczej bym wykluczył. A to można łatwo zweryfikować - wystarczy odpiąć dyski i uruchomić komputer z USB lub CD. Jeśli pykanie znów się pojawi, to wiadomo że dyski nie są winne.

Piszesz, że komputer jest świeżo złożony? Jeśli tak, to podzespoły pewnie są na gwarancji? W tej sytuacji chyba nie ma się co zastanawiać, tylko należy reklamować zasilacz. Jeśli to nie jest kwestia paprocha czy klikania łopatki wentylatora, to cewki wróżą dość poważne problemy z komputerem. Należy więc jak najszybciej wymienić zasilacz impulsowy zanim dojdzie do poważniejszej awarii.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21017921
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Pisze "dyski"
    Ile ich ma ?
    - jakie > ich nazwa : SSD czy talerzowe HDD
    - który systemowy, nazwa
    - odłacz wszystkie poza systemowym
  • REKLAMA
  • #4 21017949
    Mobali
    Poziom 43  
    lisek napisał:
    Ile ich ma ? - jakie > ich nazwa : SSD czy talerzowe HDD
    To właściwie bez znaczenia, bo ewentualne problemy ze strony "dysków" można bardzo łatwo i jednoznacznie wykluczyć. Wystarczy odłączyć wszystkie i sprawdzić system z USB lub CD. Systemowy dysk też trzeba odłączyć - bez tego sprawdzanie może nie dać prawdziwych i jednoznacznych wniosków.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21018109
    dawajgramy123
    Poziom 2  
    dyski wyłączałem i problem nadal pozostał, po konsultacji z kolegą informatykiem myślę, że problem leży po stronie zasilacza, a ogólnie nic nie przeszkadza w obrotach wentylatora psu jest nowy, wszystko jest podokręcane i przewody dociśnięte. Klikanie te występuje cyklicznie z kilkanaście razy na minutę, a czasami nawet parę piknięć na minutę. Dodam jeszcze, że mam kartę graficzną msi rtx 4080 super i cpu r7 7800x3d płytę msi 670e carbon wifi. Do karty jest podłączony przewód i napisane jest na nim 600w. Mam też pytanie jeśli system działa jak należy i nie zauważam żadnych spadków wydajności w grach to konieczna jest wymiana zasilacza na chwilę obecną czy trzeba od razu wymieniać go?
  • #6 21018468
    Mobali
    Poziom 43  
    dawajgramy123 napisał:
    ...konieczna jest wymiana zasilacza na chwilę obecną czy trzeba od razu wymieniać go?
    Trudno to rozstrzygnąć zdalnie. Przed podjęciem decyzji warto byłoby wiedzieć jako to zasilacz i dokładnie pomierzyć go pod obciążeniem. Czy zasilacz jest na gwarancji? Możesz go reklamować?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 21018862
    Mobali
    Poziom 43  
    dawajgramy123 napisał:
    Czy ma iść na gwarancję?
    Wyżej otrzymałeś już odpowiedź kilka razy - skoro zasilacz jest na gwarancji, to jaki jest sens próbowania naprawy, z którą prawdopodobnie i tak sobie nie poradzisz?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowo złożonym komputerem, który wydaje dziwne dźwięki przypominające klikanie, dochodzące z dolnej części obudowy, gdzie znajduje się zasilacz be quiet! Dark Power Pro 12 1200W. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, takich jak obce ciało w wentylatorze, ocierające się przewody, źle dokręcone wkręty wentylatora oraz problemy z cewkami zasilacza. Użytkownik odłączył dyski, ale dźwięki nadal występują, co sugeruje, że problem może leżeć po stronie zasilacza. Zostało również podkreślone, że zasilacz jest na gwarancji, co skłania do rozważenia reklamacji zamiast prób naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA