Witam. Radio SONY CDX-M850MP nie włącza się. Na wstępie opiszę, co było z radiem. Radio trafiło do mnie w celu rozkodowania. Ale po otwarciu z paczki z radiem okazało się, że otwarty jest panel i naderwana taśma od panelu. Więc nie sprawdzałem radia, zabrałem się za rozkodowanie. Pamięć eeprom 24C02 jest w tunerze. W programie NYO 4.0 znalazłem taki opis SONY CDX-M850MP 02167 CD/MP3
In tuner is memory ST24C02.
bus is connected to processor : 33 pin is SDA ,34 pin is SCL.
To programmer connected only GND,SCL,SDA.
Radio is NOT connected to power supply !!!!!!
Memory is permanently connected to internal batery.
Po przetłumaczeniu wygląda na to ,że w radiu jest jakaś wewnętrzna bateria i wystarczy tylko wlutować się na płytę przewodami z programatora SDA i SCL. i GND. Więc tak zrobiłem. Ale nie dało się odczytać pamięci. Więc na pin 10 tunera podałem 3V z zasilacza warsztatowego. Pamięć udało się odczytać. Dziś dostałem nową taśmę, poskładałem radio i okazuje się, że radio się nie włącza. Czy mogłem coś uszkodzić podając to napięci 3V? Na schemacie jest 3,3V. Pytanie gdzie jest ta bateria wewnętrzna? Czy to jest to na foto? Na obudowie napis 5,5V i opisane bieguny na pcb +/-. Teraz zastanawiam się, czy nowa taśma jest sprawna? Na przycisku off mam 4,9V po wciśnięciu spada na 0. Mozę ktoś pomóc z tym radiem?
In tuner is memory ST24C02.
bus is connected to processor : 33 pin is SDA ,34 pin is SCL.
To programmer connected only GND,SCL,SDA.
Radio is NOT connected to power supply !!!!!!
Memory is permanently connected to internal batery.
Po przetłumaczeniu wygląda na to ,że w radiu jest jakaś wewnętrzna bateria i wystarczy tylko wlutować się na płytę przewodami z programatora SDA i SCL. i GND. Więc tak zrobiłem. Ale nie dało się odczytać pamięci. Więc na pin 10 tunera podałem 3V z zasilacza warsztatowego. Pamięć udało się odczytać. Dziś dostałem nową taśmę, poskładałem radio i okazuje się, że radio się nie włącza. Czy mogłem coś uszkodzić podając to napięci 3V? Na schemacie jest 3,3V. Pytanie gdzie jest ta bateria wewnętrzna? Czy to jest to na foto? Na obudowie napis 5,5V i opisane bieguny na pcb +/-. Teraz zastanawiam się, czy nowa taśma jest sprawna? Na przycisku off mam 4,9V po wciśnięciu spada na 0. Mozę ktoś pomóc z tym radiem?