logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komenda PowerSave w pliku autoexec.bat zwiększa temperaturę procesora w module CB2S

Markie_V 16 Sty 2025 14:32 882 5
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21395609
    Markie_V
    Poziom 2  
    Witam wszystkich

To mój pierwszy post tutaj, więc mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.
    Od zeszłego weekendu eksperymentuję z inteligentnym gniazdem WiFi opartym na module CB2S z chipem BK7231N
    I wszystko działa zgodnie z oczekiwaniami.

Aby mieć dokładny czas, chciałem użyć NTP, a także dowiedzieć się o skrypcie autoexec.bat (ładna nazwa btw.) :-)
    Zrobiłem ten autoexec.bat

PowerSave 1
    StartDriver ntp
    ntp_setServer 10.0.0.138 (używam mojego modemu jako serwera NTP)
    ntp_setLatlong xx.xxxxx2 xx.xxxxx1 (w rzeczywistości moja pozycja)
    ntp_timeZoneOfs 1
    waitFor NTPState 1

Zrestartowałem gniazdo i wszystko wydawało się działać dobrze, dopóki nie zobaczyłem, że temperatura mojego procesora była znacznie wyższa niż normalnie.
    niż normalnie. (prawie dwa razy wyższa)
    Usunąłem więc wszystkie ustawienia NTP z autoexec.bat i zostawiłem tylko PowerSave 1 i zrestartowałem komputer.
    Znowu wysoka temperatura procesora...

Wyczyściłem cały autoexec.bat, zrestartowałem i w WEBgui w 'Wykonaj niestandardowe polecenie' dałem polecenie PowerSave 1
    i zostawiłem na noc i ku mojemu zdziwieniu temperatura wróciła do normy...

Panel sterowania inteligentnego gniazda WiFi z chipsetem BK7231N, pokazujący informacje o stanie i opcje konfiguracji. .

Dla pewności umieściłem PowerSave 1 z powrotem w autoexec.bat i zostawiłem na kilka godzin, i zgadnij co... znowu wysoka temperatura CPU.

Interfejs webowy inteligentnego gniazda WiFi z danymi diagnostycznymi

Aby było jasne, we wszystkich przypadkach WEBgui było zamknięte i nie było żadnego innego ruchu do gniazda, dziwne jest to, że w obu przypadkach w pliku dziennika jest napisane
    jest w trybie powersafe, ale jest wyraźna różnica, gdy PowerSave 1 jest w autoexec.bat lub podany ręcznie.

Zrzut ekranu logu pokazujący komunikaty związane z MQTT i trybem POWER SAVE.

U mnie wygląda to tak, że PowerSafe 1 nie jest wykonywany w autoexec.bat, a może coś przeoczyłem, to przepraszam za kłopot.
    Szukałem, ale nie znalazłem nic na ten temat.

Wszystkie testy zostały wykonane bez NTP, BTW. Czy jest możliwe nadanie synchronizacji NTP interwału czasowego?
    powodować problemy dla PowerSafe.
    Myślę, że interwał od godziny to więcej niż wystarczająco, być może jest to już możliwe, ale nie mogłem tego znaleźć, więc jeszcze raz przepraszam za kłopot.

Inną drobną rzeczą jest to, że nie używam MQTT do sterowania gniazdem, ale za pośrednictwem żądań WEB i kiedy wydałem polecenie statusu dla sieci
    ustawienia to się pojawiło;

Zrzut ekranu z danych JSON dotyczących ustawień sieciowych urządzenia.

Brama i DNS nie mają właściwego adresu IP, myślę, że to bardziej kwestia wyświetlania, mogę łączyć się z urządzeniami spoza mojej sieci lokalnej, więc myślę, że
    brama i DNS są w porządku, ale po prostu wyświetlają się nieprawidłowo w przeglądzie stanu.

Kontynuuj dobrą pracę nad tym fantastycznym projektem, zamówiłem więcej inteligentnych urządzeń WiFi do flashowania do OpenBeken :-D

Pozdrowienia Mark
    AI: Czy mógłbyś podać wersję systemu operacyjnego lub oprogramowania układowego działającego na Twoim inteligentnym gnieździe WiFi?
    Zbudowany 12 stycznia 2025 20:06:02 wersja 1.18.20
    Online przez 2 godziny, 50 minut i 9 sekund
    MAC urządzenia: 10:5A:17:34:C8:92
    Nazwa skrócona: Slaapkamer, chipset BK7231N
    AI: Czy są jakieś komunikaty o błędach lub dzienniki generowane podczas wykonywania polecenia PowerSave w autoexec.bat? Jeśli tak, czy mógłbyś je udostępnić?
    W pliku LOG nie ma żadnych komunikatów o błędach, jest nawet napisane (z mojego punktu widzenia) "PowerSafe set to 1".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21395787
    max4elektroda
    Poziom 24  
    Ocena: 183
    Przynajmniej w przypadku liczb JSON mogę powiedzieć, że nie pokazuje to rzeczywistych wartości, ale są one obecnie "zakodowane na twardo".

https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231...46a45280/src/httpserver/json_interface.c#L572

Dodano po 6 [minutach]:

Dodanie interwału synchronizacji do NTP wydaje się dobrym pomysłem. Powinien być łatwy do dodania, spróbuję później.

Dodano po 2 [godzinach] 44 [minutach]:

Może wypróbujesz ten obraz?
    Pozwoli to na dodatkowy parametr do startDriver ntp:

startDriver ntp [<sync interval in seconds>]

(domyślnie 60, więc bez argumentu jest (prawie) jak rzeczywisty sterownik).
    Tak to wygląda przy 10 sekundach, nie chciałem czekać godziny na testy. To zależy od ciebie ;-)

Zrzut ekranu z logami systemowymi z synchronizacją NTP co 10 sekund.

Pozwoliłem również, aby kod JSON wyświetlał bramę ... dla urządzeń Beken.

Zrzut ekranu interfejsu JSON z informacjami sieciowymi urządzenia.

Co do powersave to nie znalazłem czasu, żeby się temu przyjrzeć, ale może spróbować umieścić komendę na końcu autoexec?
    Wtedy NTP jest zsynchronizowany, stąd WiFi jest uruchomione i może to załatwi sprawę?!?
    Załączniki:
    • dev_20250116_165238.zip (9.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21396412
    Markie_V
    Poziom 2  
    Dzięki za firmware DEV, sflashował się (OTA) idealnie, mam dwa takie gniazdka, więc mogę porównać.

Plik LOG wygląda bardzo obiecująco;
    Zrzut ekranu z logami systemu po aktualizacji firmware.

Zrobię jeszcze kilka testów, później podzielę się opinią.

Informacja zwrotna JSON na żądanie WEB http://10.0.0.61/cm?cmnd=Status%205
    Jest wciąż taki sam, bez zmian...

Ale myślę, że po umieszczeniu w kodzie instrukcji typu <IF 0 > zawsze będzie to prawda :-)
    Dla mnie wygląda to tak, że vars. HAL_GetMyGatewayString(), HAL_GetMyMaskString() i HAL_GetMyDNSString() nie mają właściwych wartości,
    lub wartości domyślnych zadeklarowanych wcześniej...

Jeśli znajdę czas, spróbuję sklonować Toolchain i zobaczę, czy uda mi się zbudować / skompilować.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Pozdrawiam Mark
  • REKLAMA
  • #4 21396613
    max4elektroda
    Poziom 24  
    Markie_V napisał:
    Sprzężenie zwrotne JSON na żądanie WEB http://10.0.0.61/cm?cmnd=Status%205
    Jest wciąż taka sama, bez zmian...

Ooops, moja wina, po prostu wgrałem złą wersję, bez poprawki...
    Spróbuj tej.
    Załączniki:
    • dev_20250116_173250.zip (9.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21398382
    Markie_V
    Poziom 2  
    Cześć

Jeszcze raz dziękuję za firmware DEV, zrobię kilka testów i powiem później.

Zabawna rzecz z firmware DEV nagle mam sterownik zegara (nie w normalnym firmware)
    i temperatura (bez NTP) jest nadal dobra. :-)

Zrzut ekranu interfejsu urządzenia z informacjami o stanie i funkcjach.

Ponownie wykonam testy i odpowiem, ale nikt inny nie odpowiedział na tę wiadomość, więc może gonię za czymś, co nie istnieje...

Pozdrawiam Mark
  • #6 21398505
    max4elektroda
    Poziom 24  
    Markie_V napisał:
    Zabawna rzecz z firmware DEV nagle mam sterownik zegara (nie w normalnym firmware)

Łatwo to wyjaśnić, dodałem zmiany do mojej rzeczywistej gałęzi testowej.
REKLAMA