logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Własny pomysł na konfigurowanie pinów, ról i kanałów w OpenBeken

max4elektroda 30 Lip 2025 13:25 684 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21621179
    max4elektroda
    Poziom 24  
    Ocena: 187
    Ostatnio doszedłem do punktu, w którym chciałem dowiedzieć się, które kanały są "w użyciu", aby uniknąć przypisywania już używanego kanału do DS1820 dla temperatury.

Przypomniało mi to o moim podejściu do center pinrole i kanałów, w rzeczywistości rozłożonych na różne pliki w jednym.
    Zostało to zaktualizowane i aktualną pracę można znaleźć tutaj: w tej gałęzi .

Podstawowa idea:
    Istnieje jeden nowy plik tekstowy ze wszystkimi informacjami
    Skrypt awk wygeneruje plik nagłówkowy dołączony do wielu plików, aby zastąpić informacje wcześniej tam zakodowane.

To niczego nie zepsuje, zaoszczędzi trochę bajtów, ale nieco "upiększy" kod JavaScript.
    I jeszcze nie skończyłem: Muszę wymyślić/sprawdzić automatyczne budowanie dokumentacji (ponieważ informacje będą teraz w innym pliku).

Dołączyłem również nową #define, aby mieć możliwość zmiany GUI
    Zainspirowany pomysłem @divadiow próbowałem rozszerzyć stronę "Configure Module", aby dodać "opis" dla kanałów.
    Dodawanie opisów jest dość proste; ponieważ dodaje pewne informacje do obrazu, zwiększy to nieco rozmiar.

Oto podgląd rzeczywistej możliwej pracy z następującymi zmianami na rzeczywistej stronie (jest włączony dla symulatora Windows do testowania):

Usunięto kanały z ról "0 kanałów"
    Ukryto piny bez przypisanej roli
    Dodano prostą "funkcję" do kanałów

Strona konfiguracji pinów z przypisanymi rolami dla trzech pinów i kanałami
    Lista rozwijana z opcjami konfiguracji pinów i przypisanymi rolami.

Tylko faktyczna praca, aby zobaczyć, co jest możliwe...

Więc: Dlaczego ten post? Tak naprawdę nie chodzi o powyższe zmiany, ale o powiązane z nimi pytanie:

Ale wtedy zdałem sobie sprawę, że mamy kilka różnych podejść do obsługi
    Piny, role, kanały i sterowniki.

Mamy sterowniki, które są konfigurowane poprzez stronę "Configure Module":
    - ustawienie roli dla pinu i ewentualnie kanałów
    - ma to dwa możliwe rezultaty:
    - można uruchomić sterownik za pomocą polecenia lub autostartu
    - sterownik uruchamia się automatycznie, jeśli wszystkie piny są skonfigurowane
    - ustawienie kanału spowoduje, że kanał zostanie rozpoznany jako "znany w użyciu"

Przykładami są sterowniki DHT (uruchamiane automatycznie) i DS1820 (uruchamiane poleceniem).

Inne sterowniki nie mogą być konfigurowane na tej stronie, ale są konfigurowane podczas uruchamiania sterownika.
    Używane kanały zazwyczaj nie są rozpoznawane jako "w użyciu"

Przykładami są AHT2X, BMP280 ...

Więc moje pytanie jest do dyskusji, czy może chcemy to zmienić (w dowolnym kierunku)?

Pomógłbym zmienić / rozszerzyć stronę "Konfiguruj moduł", jeśli zdecydujemy w ten sposób.
  • REKLAMA
  • #2 21621385
    divadiow
    Poziom 38  
    Ocena: 893
    Cóż, zdecydowanie preferuję spójność, niezależnie od metody. W tej chwili nie jest oczywiste (dla nowych użytkowników), z samego GUI, które sterowniki uruchomią się automatycznie, a które wymagają startdriver cmd, a które wymagają obu. Może to oznaczać, że użytkownicy będą musieli poświęcić mniej czasu na szukanie argumentów (aby ukończyć konfigurację), jeśli zostaną one ujawnione w GUI przy wyborze sterownika.

Ponadto, jeśli sterownik nie jest dołączony do kompilacji, dobrze byłoby, gdyby nie był w ogóle wyświetlany.

Podoba mi się opcja kanałów z lepszymi etykietami, jak pokazano na zdjęciu.

W zależności od sterownika, może opcja menu rozwijanego dla każdego argumentu jest możliwa? Być może dla niektórych byłoby to zbyt długie, a niektóre musiałyby być polami wartości wprowadzanymi przez użytkownika, a nie rozwijanymi?

Nie myślałem o wyświetlaniu tylko skonfigurowanych IO. Osobiście wolałbym zobaczyć je wszystkie na dużej liście, ale to tylko ja.
  • #3 21621685
    max4elektroda
    Poziom 24  
    Ocena: 187
    Dziękujemy za opinię. Etykiety można łatwo zmienić, dla kilku funkcji można nawet mieć fantazyjne symbole Unicode like🌡️ lub 💧 dla temperatury lub wilgotności.

Aby odpowiedzieć na pytanie o argumenty kierowców, miałem ten sam pomysł. Ale nie wydaje się to zbyt proste, przynajmniej nie znalazłem podejścia do tego rozszerzenia bieżącej strony.
    Mogłem tylko pomyśleć o zupełnie nowym podejściu, nie skoncentrowanym na pinach, ale na sterownikach/funkcjach.
    Czyli dodajesz rolę/sterownik DHT i wybierasz pin, do którego jest podłączony plus dwa kanały dla temperatury i wilgotności.
    Albo BL0937 i wybrać wszystkie trzy piny dla tego urządzenia zgrupowane razem.

Ale to wymagałoby całkowitej przeróbki (nie jest to niemożliwe, ale trudne) i sprawiłoby, że wszystkie przewodniki i dokumentacja stałyby się przestarzałe.
REKLAMA