Ostatnio doszedłem do punktu, w którym chciałem dowiedzieć się, które kanały są "w użyciu", aby uniknąć przypisywania już używanego kanału do DS1820 dla temperatury.
Przypomniało mi to o moim podejściu do center pinrole i kanałów, w rzeczywistości rozłożonych na różne pliki w jednym.
Zostało to zaktualizowane i aktualną pracę można znaleźć tutaj: w tej gałęzi .
Podstawowa idea:
Istnieje jeden nowy plik tekstowy ze wszystkimi informacjami
Skrypt awk wygeneruje plik nagłówkowy dołączony do wielu plików, aby zastąpić informacje wcześniej tam zakodowane.
To niczego nie zepsuje, zaoszczędzi trochę bajtów, ale nieco "upiększy" kod JavaScript.
I jeszcze nie skończyłem: Muszę wymyślić/sprawdzić automatyczne budowanie dokumentacji (ponieważ informacje będą teraz w innym pliku).
Dołączyłem również nową #define, aby mieć możliwość zmiany GUI
Zainspirowany pomysłem @divadiow próbowałem rozszerzyć stronę "Configure Module", aby dodać "opis" dla kanałów.
Dodawanie opisów jest dość proste; ponieważ dodaje pewne informacje do obrazu, zwiększy to nieco rozmiar.
Oto podgląd rzeczywistej możliwej pracy z następującymi zmianami na rzeczywistej stronie (jest włączony dla symulatora Windows do testowania):
Usunięto kanały z ról "0 kanałów"
Ukryto piny bez przypisanej roli
Dodano prostą "funkcję" do kanałów
Tylko faktyczna praca, aby zobaczyć, co jest możliwe...
Więc: Dlaczego ten post? Tak naprawdę nie chodzi o powyższe zmiany, ale o powiązane z nimi pytanie:
Ale wtedy zdałem sobie sprawę, że mamy kilka różnych podejść do obsługi
Piny, role, kanały i sterowniki.
Mamy sterowniki, które są konfigurowane poprzez stronę "Configure Module":
- ustawienie roli dla pinu i ewentualnie kanałów
- ma to dwa możliwe rezultaty:
- można uruchomić sterownik za pomocą polecenia lub autostartu
- sterownik uruchamia się automatycznie, jeśli wszystkie piny są skonfigurowane
- ustawienie kanału spowoduje, że kanał zostanie rozpoznany jako "znany w użyciu"
Przykładami są sterowniki DHT (uruchamiane automatycznie) i DS1820 (uruchamiane poleceniem).
Inne sterowniki nie mogą być konfigurowane na tej stronie, ale są konfigurowane podczas uruchamiania sterownika.
Używane kanały zazwyczaj nie są rozpoznawane jako "w użyciu"
Przykładami są AHT2X, BMP280 ...
Więc moje pytanie jest do dyskusji, czy może chcemy to zmienić (w dowolnym kierunku)?
Pomógłbym zmienić / rozszerzyć stronę "Konfiguruj moduł", jeśli zdecydujemy w ten sposób.
Przypomniało mi to o moim podejściu do center pinrole i kanałów, w rzeczywistości rozłożonych na różne pliki w jednym.
Zostało to zaktualizowane i aktualną pracę można znaleźć tutaj: w tej gałęzi .
Podstawowa idea:
Istnieje jeden nowy plik tekstowy ze wszystkimi informacjami
Skrypt awk wygeneruje plik nagłówkowy dołączony do wielu plików, aby zastąpić informacje wcześniej tam zakodowane.
To niczego nie zepsuje, zaoszczędzi trochę bajtów, ale nieco "upiększy" kod JavaScript.
I jeszcze nie skończyłem: Muszę wymyślić/sprawdzić automatyczne budowanie dokumentacji (ponieważ informacje będą teraz w innym pliku).
Dołączyłem również nową #define, aby mieć możliwość zmiany GUI
Zainspirowany pomysłem @divadiow próbowałem rozszerzyć stronę "Configure Module", aby dodać "opis" dla kanałów.
Dodawanie opisów jest dość proste; ponieważ dodaje pewne informacje do obrazu, zwiększy to nieco rozmiar.
Oto podgląd rzeczywistej możliwej pracy z następującymi zmianami na rzeczywistej stronie (jest włączony dla symulatora Windows do testowania):
Usunięto kanały z ról "0 kanałów"
Ukryto piny bez przypisanej roli
Dodano prostą "funkcję" do kanałów
Tylko faktyczna praca, aby zobaczyć, co jest możliwe...
Więc: Dlaczego ten post? Tak naprawdę nie chodzi o powyższe zmiany, ale o powiązane z nimi pytanie:
Ale wtedy zdałem sobie sprawę, że mamy kilka różnych podejść do obsługi
Piny, role, kanały i sterowniki.
Mamy sterowniki, które są konfigurowane poprzez stronę "Configure Module":
- ustawienie roli dla pinu i ewentualnie kanałów
- ma to dwa możliwe rezultaty:
- można uruchomić sterownik za pomocą polecenia lub autostartu
- sterownik uruchamia się automatycznie, jeśli wszystkie piny są skonfigurowane
- ustawienie kanału spowoduje, że kanał zostanie rozpoznany jako "znany w użyciu"
Przykładami są sterowniki DHT (uruchamiane automatycznie) i DS1820 (uruchamiane poleceniem).
Inne sterowniki nie mogą być konfigurowane na tej stronie, ale są konfigurowane podczas uruchamiania sterownika.
Używane kanały zazwyczaj nie są rozpoznawane jako "w użyciu"
Przykładami są AHT2X, BMP280 ...
Więc moje pytanie jest do dyskusji, czy może chcemy to zmienić (w dowolnym kierunku)?
Pomógłbym zmienić / rozszerzyć stronę "Konfiguruj moduł", jeśli zdecydujemy w ten sposób.