logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować taki wieszak na ręcznik z ramionami bez użycia wkrętaka?

M.K.1986 16 Sty 2025 23:38 519 8
REKLAMA
  • #1 21396512
    M.K.1986
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to zamontować? Taki wieszak na ręcznik, odległość pomiędzy tymi ramionami max 5,5 cm, tam "nie da" się wsadzić wkrętaka, więc klasyczna metoda na kołek rozporowy nie przejdzie, chyba, że mała śruba na klucz płaski typu M4 i klucz 7 i to do kołka rozporowego.
    Jeszcze inny sposób to mocna taśma dwustronna, ale uchwyt waży ok 1,5 kg + ciężki mokry ręcznik i to spadnie.
    Ewentualnie opcja jakiegoś wkrętaka kątowego czy coś, ale czy jest ktoś w stanie to wkręcić przy takim oporze kręcąc skośnie wkrętakiem?

Klucz płaski czy nasadowy by rozwiązał sprawę tylko wydaje mi się że nie ma kompletów śrub z kołkami mniejszych niż M8

Osoba trzymająca metalowy wieszak na ręcznik przy ścianie.
  • REKLAMA
  • #2 21396531
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    Jeżeli podłoże betonowe to tulejki stalowe rozprężne M5 + śruby nierdzewne M5.
    Inne podłoże: kołki rozporowe, wkręcanie bit + grzechotka do bitów. Oczywiście przestrzeń między ramionami wieszaka musi być odpowiednio duża.
  • REKLAMA
  • #3 21396556
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1127
    W ścianę kołki rozporowe z wkrętami tego typu. Oczywiście odpowiedni rozmiar i wkręcone w ścianę na rozmiar odległości otworów wieszaka. Na obrazku są pokazane kołki z taką a'la sześciokątną "główką", ale są też takie wkręty, które mają w miejscu/czole tego gwintu gniazdo na kluczyk imbusowy zamiast tego sześciokąta... I takie zastosować, wieszak nie będzie "odstawał od ściany...

Kołki rozporowe z niebieskimi plastikowymi elementami i metalowymi wkrętami.
    Kołek rozporowy z wystającym wkrętem.

Następnie wieszak nałożony na wystające ze ściany gwinty kołków i przykręcamy go do ściany nakrętkami kołpakowymi.

Dwie metalowe nakrętki kołpakowe, jedna ustawiona przodem, a druga tyłem, pokazujące gwint.

Oczywiście rozmiar dopasowany do gwintu kołka, chyba będzie tam tyle miejsca aby zmieściła się nakrętka, a to zrobimy zwykłym płaskim kluczem.
  • REKLAMA
  • #4 21396743
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    Dwie możliwości:
    1.
    Zestaw wkrętaków z grzechotką i wymiennymi bitami marki MulWark.
    2.Zrób 2 otwory powiedzmy 5mm na wprowadzenie wkrętaka w tej długiej części i użyj zwykłe kołki z wkrętami, jakie Ci pasują.
  • REKLAMA
  • #5 21396884
    M.K.1986
    Poziom 10  
    Zrobienie otworów na dłuższym ramieniu trochę opcja zbyt radykalna wydaje mi się :-D bo jak nie będzie tam ręcznika, to będą otwory widoczne :)

ale ta opcja z tym kluczem wielofunkcyjnym niezła, zastanawia mnie tylko, czy nie ma czegoś takiego zakończonego na krzyżak, tak jak wkrętak? czyli zwykły taki kluczyk zamiast imbusa, spotkał się z ktoś z tym?

Srebrny klucz imbusowy o zagiętym kształcie.
  • #9 21397047
    M.K.1986
    Poziom 10  
    OK, to jeszcze pytanie, bo zainteresowało mnie to o czym pisał gklub - czy są np. małe konfirmaty typu 4x50, pewnie są, tak? I do tego kołek i np. zaślepki na główkę, tak? Bo to fajnie się prezentuje wg mnie, schowa się wszystko, zostanie tylko łeb, który trzyma.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem montażu wieszaka na ręcznik z ramionami w odległości 5,5 cm bez użycia wkrętaka. Użytkownicy zaproponowali różne metody, w tym zastosowanie stalowych tulejek rozprężnych M5 oraz śrub nierdzewnych M5 w przypadku podłoża betonowego. Inne sugestie obejmowały użycie kołków rozporowych z wkrętami, które można wkręcić za pomocą klucza imbusowego lub klucza płaskiego. Zasugerowano również wykorzystanie wkrętaka kątowego oraz konfirmatów, które mogą być estetycznym rozwiązaniem. Użytkownicy podzielili się linkami do narzędzi oraz wskazówkami dotyczącymi montażu, w tym możliwości zastosowania taśmy dwustronnej, chociaż obawiano się jej wytrzymałości przy ciężarze mokrego ręcznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA