logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak komunikacji skanera Canon MF657CDW z Windows 11 24H2 - jak to naprawić?

dobkowitzdobkowitz 17 Sty 2025 09:48 1326 4
REKLAMA
  • #1 21396835
    dobkowitzdobkowitz
    Poziom 1  
    Dzień dobry

chciałbym zapytać czy ktoś rozwiązał problem braku komunikacji skanera z Canon mf657cdw z Windows 11 wersja 24H2?
    Zakupiłem urządzenie Canon i-SENSYS MF657CDW i po zainstalowaniu sterowników ze strony Canon (przy asyście pomocy technicznej Canon) dla Windows 11 wersja 24H2 nie ma komunikacji skanera z komputerem. Drukowanie odbywa się w sposób niezakłócony.
    Proszę o info czy można jakoś rozwiązać ten problem. Na ten moment urządzenie Canon i-SENSYS MF657CDW jest bezużyteczne bo służy tylko jako drukarka.
    AI: Czy pojawiają się jakieś komunikaty o błędach lub kody błędów podczas próby skanowania?
    Jedyny komunikat jaki się pojawia to brak komunikacji sprawdź czy kabel jest podłączony lub czy urządzenie jest włączone.
    AI: Jakie jest połączenie między skanerem a komputerem? Czy używasz USB, Wi-Fi, czy Ethernet?
    Nie ma znaczenia czy jest to kabel USB czy Wi- Fi komunikat jest taki sam.
  • REKLAMA
  • #2 21423765
    czeksonn
    Poziom 8  
    W jaki sposób przebiegała konfiguracja? W jaki sposób chcesz korzystać ze skanera: skanując do folderu, e-maila, czy za pomocą programu?
  • REKLAMA
  • #3 21747591
    marcinandkaminski
    Poziom 1  
    Dzień dobry,
    Mam ten sam problem. Canon 657CDW. Próbowałem przy podłączeniu przez Ethernet i przez USB. Drukuje OK. Skaner nie skanuje. Używałem MF Scan Utility, komunikat jak na załączonym obrazku. Co ciekawe, używając programu "scan" z Microsoft Store, robi preview, ale jak chcę zrobić skan i go zapisać, to WIN wyrzuca komunikat, że jest problem. Proszę pomóżcie, bo to tragedia ten Canon i sam nie dam rady.
  • REKLAMA
  • #4 21748312
    czeksonn
    Poziom 8  
    Skaner nie skanuje, to znaczy że kopiowanie również nie działa? Ten MF Scan to jest przeżytek. Skonfiguruj sobie skanowanie do maila albo udostępnij drukarce folder na komputerze lokalnym w tej samej sieci.
  • #5 21842899
    tomrom1985
    Poziom 30  
    Ocena: 641
    Wtrące swoje 5 groszy. Mam Maxif4 4040 i sporo się męczyłem ze skonfigurowaniem skanowania do folderu sieciowego na kompie z windows 11.
    Udało się finalnie , ale....
    Raz na jakiś czas tracę połączenie z folderem i muszę na nowo dawać uprawnienia i rejestrować przez quick tool canona.
    O dziwo nawet kiedy jest ten błąd to skanowanie do komputera z poziomu menu drukarki działa. Czy są to różne protokoły?
REKLAMA