logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LG OLED 55C31LA - brak sygnału HDMI po włączeniu dekodera Orange

zwn51 17 Sty 2025 11:34 1086 13
  • #1 21396972
    zwn51
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Dzień dobry.
    Telewizor LG Oled 55C31LA. Ma taka przypadłość która mnie bardzo denerwuje:
    Mam go podłączony do dekodera od Orange (przez HDMI) gdzie mam pakiet usług po światłowodzie. Sam TV (oraz dekoder) też jest podłączony kablem do sieci domowej. Po zakończeniu oglądania wyłączam pilotem TV - pozostaje podłączony do gniazdka, a potem dekoder z prądu. Czasami (co 2. - 3. raz) gdy go chcę oglądać TV to najpierw włączam pilotem TV a potem dekoder do prądu i tu pojawia się przypadłość: ekran TV nie odbiera sygnału z HDMI. Muszę zmienić fizycznie gniazdo HDMI w TV (ma ich 4 i zmiany podłączenia na wszystkie miałem przerobione). Instrukcja podaje że przy podłączeniu komputera do TV przez HDMI gdy nie ma obrazu to trzeba zmienić gniazdo HDMI (ale to przecież wszystko jedno czy komputer czy dekoder).
    Proszę podpowiedzcie jak pozbyć się tej przypadłości.
    Pozdrawiam
    Zbigniew
    p.s.
    Dekoder jest nowy.
  • #2 21396982
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1095
    Nie wyłączać dekodera z prądu, tylko pilotem.
  • #3 21397041
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    Co za sens wyłączać dekoder z prądu?
    Można jeszcze zobaczyć, że najpierw włączasz dekoder , czekasz aż się uruchomi i dopiero włączasz TV.
  • #4 21397099
    zwn51
    Poziom 11  
    >>21397041 Też to przerabiałem bez rezultatu. Zobaczę jak będzie gdy dekoder będzie wyłączany tylko pilotem.
  • #5 21397110
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1823
    W takiej sytuacji nie trzeba fizycznie przełączać wejścia, wystarczy pilotem wybrać właściwy port HDMI, resztę zrobi oprogramowanie TV.

Poza tym dekoder wyłącza się z sieci zasilającej tylko na czas burzy lub dłuższej nieobecności w domu, a w trakcie normalnej eksploatacji taka oszczędność nie ma ekonomicznej podstawy; to kilka złotych w skali kilkuset za rachunek ogólny.
    Po ponownym załaczeniu do zasilania sprzęty znowu muszą się "dogadać" ze sobą.
    To nie jest to samo, co włączenie lampki nocnej.
  • #6 21399349
    LeDy
    Poziom 43  
    Mam LG inny model ale nie mam takiego problemu. Do TV podłączony dekoder i jak wyłączyłem TV na HDMI to po włączeniu wchodzi na HDMI jak był a jak miałem na TV to pokazuje się ikona HDMI, klikam pilotem TV OK. włącza się na HDMI. Wszystko wyłączam na czuwaniu. Miałem styczność z TV, które po zaniku prądu włączały się na TV i trzeba było pilotem na HDMI.
    Jak wszystko robisz jak opisałem to jedynie pozostaje podmiana przewodu HDMI lub próba na innym dekoderze.
  • #7 21399770
    zwn51
    Poziom 11  
    >>21397110
    +Próbowałem wybierać port HDMI pilotem, niestety bez rezultatu

Dodano po 4 [minuty]:

>>21399349
    Jak pisałem wcześniej to nowy dekoder - po wymianie, na starym było to samo. Mnie też wchodzi na HDMI po włączeniu TV ale czasami ekran jest pusty (szary) i nie ma obrazu ani dźwięku.
  • #8 21401334
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1823
    To Smart TV z inteligencją :)
    Z twojego opisu wynika, ze z poziomu Menu "nauczyłeś" go czegoś nie tak, jak należało.
    Zresetuj go więc do ustawień fabrycznych i ustaw do pracy z dekoderem zewnętrznym jako podstawowym źródłem sygnału.
    Wyłącz też działanie wszystkich "polepszaczy" a po ich wyłączeniu ustaw jaskrawość i kontrast dla właściwych poziomów stopniowania skali szarości; sygnał z dekodera nie wymaga żadnej dodatkowej obróbki.
  • #9 21510356
    zwn51
    Poziom 11  
    Cześć. Długo nie byłem na stronie (takie życie), przepraszam. Spróbuję zresetować TVm i opiszę co to dało. Muszę jeszcze dodać że podczas prawie jednoczesnego włączenia pilotami i dekodera i TV. To na początku na ekranie TV jest wyświetlane logo Orange, potem sa komunikaty o pobieraniu kanałów itp. Gdy wszystko już gotowe - wybieram nr kanału na dekoderze - to ekran TV staje się ciemny i jedyna możliwość oglądania TV z dekodera to fizyczna zmiana wejścia HDMI w TV.
    Pozdrawiam chcących pomóc.
    Z
  • #10 21510382
    LeDy
    Poziom 43  
    Ty nie masz włączać jednocześnie czy prawie jednocześnie. Włączasz TV , wybierasz wejście HDMI do którego jest podłączony i włączasz dekoder. Powinno się pojawić logo dekodera a potem obraz z dekodera. Zobacz na innym HDMI w TV, przekładając przewód oczywiście ..
  • #11 21539723
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21629636
    GeTaS
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam ten sam problem z TV OLED65C45LA.DEUQLJP.
    Identyczna sytuacja. Już myślę nad wypowiedzeniem umowy z Orange.
  • #13 21712001
    zwn51
    Poziom 11  
    Chyba zakończę temat bo po setkach prób (jak podpowiadaliście wyżej) czasami było OK a zwykle kończyło się przepięciem wejścia HDMI. Rozwiązałem to w ten sposób że włączyłem w podłączenie HDMI spliter sygnału (w obie strony) i zamiast wpinać wtyczkę HDMI w inny port zmieniam port przyciskiem na spliterze. Zobaczę jeszcze kilka dni jak działa i gdy będzie to działało o zamknę temat.
    Z
  • #14 21784668
    zwn51
    Poziom 11  
    Jak napisałem wyżej. Splitter działą.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora LG OLED 55C31LA podłączonego do dekodera Orange przez HDMI, gdzie po wyłączeniu dekodera z prądu i ponownym włączeniu pojawia się brak sygnału HDMI na ekranie. Często konieczna jest fizyczna zmiana portu HDMI, aby uzyskać obraz i dźwięk. Próby rozwiązania obejmowały wyłączanie dekodera pilotem zamiast zasilania, wybieranie portu HDMI pilotem, resetowanie telewizora do ustawień fabrycznych oraz wyłączanie funkcji poprawiających obraz, jednak problem występował nadal. Użytkownik zauważył, że włączenie TV i dekodera powinno odbywać się kolejno, a nie jednocześnie. Inny użytkownik zgłosił identyczny problem na modelu OLED65C45LA.DEUQLJP. Ostateczne rozwiązanie stanowi zastosowanie splittera HDMI z możliwością przełączania portów przyciskiem, co eliminuje konieczność fizycznego przepinania kabla i stabilizuje sygnał HDMI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA