logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak przywrócić do życia nagrywarkę DVD NEC ND 3551A po nieudanym crossflashu?

Andrzej Ch. 17 Sty 2025 20:03 333 7
REKLAMA
  • #1 21397667
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 391
    Na początek proszę o wyrozumiałość, bo to co zrobiłem to dal dobra nauki :) a nie z głupoty :)
    Chciałem zrobić crossflash nagrywarki komputerowej DVD NEC z ND 3551A do ND 4551A wg poradnika: https://andreyex.narod.ru/nec4551A.htm
    Co prawda nie ma tam wyszczególnionego mojego modelu ale jest ND 3550A. Nagrywarka jest podłączona do komputera poprzed interfejs USB <--> PATA. Dokonałem kroku polegającego na wgraniu nowego bootloadera do nagrywarki. Wszystko przebiegło pomyślnie, program poprosił o restart komputera po czym nagrywarka przestała być widoczna w ogóle. Nie ma też dźwięku podłączenia urządzenia USB. Nagrywarka nie reaguje, nie kręci się silnik, nie miga dioda, nie otwiera się kieszeń. Lekko grzeją się układy scalone.
    Pytanie, jak przywrócić ją do życia. Układ flash jest na chipie: S29AL016D70TF102.
    Pytanie, czy potrzeba go wylutować i zaprogramować czy można to zrobić poprzez np. JTAG na płycie. Niestety nie jestem w stanie zidentyfikować pinów do programowania. Jeśli chodzi o programator to posiadam tak z niezbędną przejściówką (podstawką). Potrzebuj e tylko wsad, najlepiej od razu dla ND 4551A.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21398486
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    @Kolobos
    Dump'a zrobiłem, ale co dalej ?
    Jak go zaimplementować, skoro sprzęt nie jest widoczny?
    Dump ma identyczną wielkość jak standardowy plik BIN do flash'a (1.996.088 bajtów).
  • REKLAMA
  • #5 21398595
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10447
    Nie wiem, mozna probowac wgrac programatorem do S29AL016D ale nie wiem co z tego wyjdzie.
  • #6 21398655
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Mam programator XGecu TL-866II PLUS wraz z niezbędnym osprzętem, ale nie wiem co i jak wgrać i od którego adresu począwszy.

Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

Wylutowałem, włożyłem do programatora Oczytałem. Wypełniony jest tylko bszar pomiędzy 0x4000 a +/ 0x6000.
    Znalazłem informację, że w zakresie adresów 0x000 - ox3FFF jest bootloader, od 0x4000 do 0x9FFF jest kod związany z numerami seryjnymi i innymi danymi nagrywarki, a od 0x10000 zaczyna się firmware, ale nie mam potwierdzenia na to.

Znalazłem w internecie pliki boot dla nagrwarek NEC (https://crazycat69.narod.ru/nec-dvdrw/btflash.htm), stworzyłem plik łączący sekcję BOOT (0x0000 - 0x3FFF) wraz z sekcją danych o napędzie (0x4000 - ?????), które zachowały się w nagrywarce. Teraz brakuje mi tylko wgrania firmware, który zachowałem przed crossflashem, ale nie wiem od jakiego adresu tak naprawdę powinien on być umieszczony we flashu.
    Może ktoś coś wie więcej?
  • REKLAMA
  • #7 21399740
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Jest problem z zaprogramowaniem tego układu, choć sczytał się poprawnie.
    Wysypała się fizycznie pamięć flash i zapewne dlatego nagrywarka nie dała się crossflashować.

Aktualizacja.
    Zakupiłem na polskim portalu aukcyjnym pakiet 10 szt. szt pamięci Flash S29AL016DFTI02 ale żadnej nie udaje mi się SKASOWAC ani zaprogramować. Używam TL866 Plus z pełnym wyposażeniem podstawek m.in TSOP48 oraz płytkę SN001-1 do SN001-4. Odczyt zawartości pamięci przebiega bez problemów, identyfikacja układu również. Nie mogę nagrać nic powyżej adresu 0x00002 w każdej z 109 pamięci.
    Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Pomóżcie.
  • #8 21405584
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Problem rozwiązany, choć crossflashing jest niemożliwy.
    Uszkodzony był programator TL 866. Jest w naprawie.
    Przygotowany kompletny 2MB plik firmware został zaaplikowany i po tej operacji nagrywarka zaczęła działać.
    Dokładna rozpiska danych w mapie nagrywarki NEC ND3551/4551:
    1. 0x0000 - 0x3FFF - bootloader
    2. 0x4000 - 0xFFFF - dane konfiguracyjne nagrywarki (generalnie do adresu 0x5FFF.
    3. 0x10000 - 1FFFFF - właściwy firmware.

Zarówno firmware jak i plik BOOT można jeszcze znaleźć w internecie, natomiast plik danych konfiguracyjnych jest unikalny dla każdego egzemplarza. Jest on możliwy do wydobycia z nagrywarki odpowiednim oprogramowaniem.
    Tylko pliku BOOT nie da się wyciągnąć żadnym znanym mi oprogramowaniem.
    Jeśłi ten plik się uszkodzi trzeba fizycznie go wgrać do pamięci flasha poprzez jego wylutowanie, zaprogramowanie i wlutowanie z powrotem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbował przeprowadzić crossflash nagrywarki DVD NEC ND 3551A do modelu ND 4551A, co zakończyło się niepowodzeniem. Po wgraniu nowego bootloadera nagrywarka przestała być widoczna w systemie, nie reagując na polecenia. Użytkownik zidentyfikował chip flash S29AL016D70TF102 i rozważał wylutowanie go do programowania. Po wylutowaniu i odczytaniu pamięci, okazało się, że tylko część danych jest wypełniona. Użytkownik znalazł pliki boot i firmware w internecie, ale miał trudności z ich implementacją. Ostatecznie, po zakupie nowego programatora TL-866II PLUS i próbach programowania, udało się przywrócić nagrywarkę do działania, jednak crossflashing okazał się niemożliwy z powodu uszkodzonego programatora. Użytkownik podzielił się szczegółami mapy pamięci nagrywarki oraz informacjami o unikalności danych konfiguracyjnych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA