logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka NEC ND-3500A - identyfikacja przepalonych elementów po awarii

wmzyk 04 Gru 2006 13:05 1055 2
REKLAMA
  • #1 3292990
    wmzyk
    Poziom 11  
    Witam
    Mój problem dotyczy nagrywarki Nec ND-3500A
    Po awarii zasilacza szczęściem w niesczęściu było to że spaliła sie jedynie
    ta właśnie nagrywarka.
    Oczywiście komputer jej nie rozpoznaje, sprzęt nie reaguje nawet na wysunięcie tacki.
    Po rozebraniu na części zauważyłem dwa przepalone elementy - na obrazku zaznaczone czerwonymi kółkami.
    Nie udało mi się znaleźć schematu ale może ktoś z szanownych forumowiczów pomoże mi rozszyfrować to zdjecie i podać nazwe ew. kod tych elementów.
    Zdjęcie nie pochodzi z mojej nagrywarki - znalazłem je w necie. U mnie te elementy są stopione.
    Nie znam sie na elektonice ale posiadam w domu lutownice i zapał do lutownia :)
    Może uda mi się z waszą pomocą ją naprawić. Wiem że taki sprzet nie jest teraz drogi ale z ta nagrywareczka ciezko mi sie rozstac bo sprawowała sie bez zarzutu.
    Oto link do zdjęcia
    http://155.158.51.159/pictures/nec.jpg
  • REKLAMA
  • #2 3293978
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Kolego,z tego zdjęcia trudno odczytać napisy na tych układach.Z resztą nie wiadomo czy tylko te układy są uszkodzone.Może na Allegro dostaniesz taką samą wtedy możesz przełożyć całą płytę.
  • #3 3295954
    wmzyk
    Poziom 11  
    Nie jest możliwe odczytanie oznaczeń z układów bo są zniszczone - dosłownie rozpadaja się pod dotykiem i każdy z nich ma dziure wielkości główki od szpilki. Nie posiadam na chwilę obecną aparatu ale proszę mi wierzyć że nie wyglądają na sprawne.
    Może ktoś miał do czynienia z podobną nagdywarką NEC i mógłby mi pomóc.
REKLAMA