logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do obróbki filmów z VHS - poprawa jakości i przycinanie fragmentów

air40 18 Sty 2025 10:21 1917 3
REKLAMA
  • #1 21398178
    air40
    Poziom 4  
    Ocena: 21
    Witam, poszukuję programu do obróbki filmu video. Chciałbym poprawić jakość tego filmu, ponieważ jest to przegrany film z kasety vhs oraz przyciąć pare fragmentów. Super było by jakby był w miarę prosty do obsługi.
  • REKLAMA
  • #2 21398422
    darts
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Poprzycinać fragmenty to jeszcze rozumiem - są darmowe programy, ale poprawić jakość? Masz setki tysięcy dolarów, aby ci ktoś to zrobił? Myślisz, że to tak jak na amerykańskich filmach - klik i już widać facjatę z kilometra?
  • REKLAMA
  • #3 21424763
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Kiedyś były darmowe triale Camtasia Studio. Darmowy jest Davinci Resolve, który sprawia mi problemy techniczne na każdym komputerze, więc nie wiem czy polecić. Znam osoby które z niego korzystają nawet komercyjnie. Mnie podpasował Magix Movie Edit - też powinny być darmowe triale.
    VHS ma technicznie bardzo niską jakość i podstawowe pytanie jak został zgrany i czy posiadany plik jeszcze tej jakości nie pogorszył. Generalnie nie ma uniwersalnej metody - w zależności od materiału:
    1. Przycinasz poszarpane krawędzie (góra, prawo, dół, lewo) zależnie jak się zgrało.
    2. Wycinasz puste (nienagrane) fragmenty.
    3. Dajesz płynny fading początku i końca - sekundę, dwie, cztery, popróbuj co Ci pasuje.
    W zależności od możliwości programu którego użyjesz, Twoich umiejętności (musisz popróbować, pobawić się), rodzaju i jakości materiału:
    4. Jasność, kontrast, gamma, kolory - dla całego filmu lub fragmentów.
    5. Ostrość lub przeciwnie - rozmycie.
    6. Normalizacja dźwięku, kompresja dynamiki jeśli nie są to nagrania muzyczne, odszumianie, "wzbogacanie" (nieraz bardzo fajne efekty potrafią dać predefiniowane profile w opcjach masteringu dźwięku w bogatszych programach, też musisz się pobawić parametrami żeby zobaczyć co dają poszczególne opcje). Z dźwiękiem uwaga dla początkującego - to co spodoba Ci się w pierwszym odruchu, przy dłuższym odtwarzaniu będzie męczyć (głośny, przebasowany, przesycony wysokimi tonami, głośny z mocno skompresowaną dynamiką).

Podobno są jakieś oferty z AI - nie wiem, nie testowałem.
  • #4 21580527
    PLukowiak
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich,

Nie zakładam nowego wątku, gdyż temat jest bardzo podobny do mojego.
    Posiadam mnóstwo zdigitalizowanych nagrań z VHS, zrzuconych przez magnetowid z TBC, następnie przez kamerę DV podłączoną do komputera przez port FireWire. Nagrania zapisane programem AVS Video Recorder do formatu AVI aby uzyskać jak najmniej stratny materiał.

W końcu przyszła pora na poprawę tych materiałów i tu pytanie do Was - w jakich programach osiągnęliście najlepsze efekty? Bardzo często przewija się program Topaz AI co jest zrozumiałe aktualnie z uwagi na mocno rozbudowaną już sztuczną inteligencję. Ale być może jakieś inne rozwiązania polecacie ze swojej strony?
    Nie zależy mi na programach do montażu a do tzw. renowacji nagrań.

Z góry dzięki za odpowiedzi
REKLAMA