Kiedyś były darmowe triale Camtasia Studio. Darmowy jest Davinci Resolve, który sprawia mi problemy techniczne na każdym komputerze, więc nie wiem czy polecić. Znam osoby które z niego korzystają nawet komercyjnie. Mnie podpasował Magix Movie Edit - też powinny być darmowe triale.
VHS ma technicznie bardzo niską jakość i podstawowe pytanie jak został zgrany i czy posiadany plik jeszcze tej jakości nie pogorszył. Generalnie nie ma uniwersalnej metody - w zależności od materiału:
1. Przycinasz poszarpane krawędzie (góra, prawo, dół, lewo) zależnie jak się zgrało.
2. Wycinasz puste (nienagrane) fragmenty.
3. Dajesz płynny fading początku i końca - sekundę, dwie, cztery, popróbuj co Ci pasuje.
W zależności od możliwości programu którego użyjesz, Twoich umiejętności (musisz popróbować, pobawić się), rodzaju i jakości materiału:
4. Jasność, kontrast, gamma, kolory - dla całego filmu lub fragmentów.
5. Ostrość lub przeciwnie - rozmycie.
6. Normalizacja dźwięku, kompresja dynamiki jeśli nie są to nagrania muzyczne, odszumianie, "wzbogacanie" (nieraz bardzo fajne efekty potrafią dać predefiniowane profile w opcjach masteringu dźwięku w bogatszych programach, też musisz się pobawić parametrami żeby zobaczyć co dają poszczególne opcje). Z dźwiękiem uwaga dla początkującego - to co spodoba Ci się w pierwszym odruchu, przy dłuższym odtwarzaniu będzie męczyć (głośny, przebasowany, przesycony wysokimi tonami, głośny z mocno skompresowaną dynamiką).
Podobno są jakieś oferty z AI - nie wiem, nie testowałem.