logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kalkulator kodów do radia Blaupunkt Verona CR31 - gdzie znaleźć?

patrykdeptula90 18 Sty 2025 15:37 615 5
REKLAMA
  • #1 21398574
    patrykdeptula90
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi radio działa. Przy okazji, ma ktoś kalkulator do Blaupunkt Verona CR31?
    Pozdrawiam Patryk
    Załączniki:
    • blaupunkt verona.bin (2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21398605
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    patrykdeptula90 napisał:
    Przy okazji, ma ktoś kalkulator do Blaupunkt Verona CR31?

Z tego co podałeś nic nie do się odkalkulować bo to jakieś śmiecie. Odczytaj 93C46 raz jeszcze najlepiej po wylutowaniu. A tak w ogóle czym to czytasz że z tak małej pamięci wyszło Ci 2kB? W dalszym ciągu niczego nie poczytałeś żeby się nauczyć.
    Przykładowy prawidłowy odczyt wygląda tak.
    Załączniki:
    • BLAUCR31.BIN (128 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21398608
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1402
    3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.

Nie ma przy okazji, bo jest to inny temat, post wydzieliłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21398609
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 324
    Totalnie zły odczyt tej pamięci. I jeśli kiedykolwiek będzie Pan miał podobny odczyt (z jakiejkolwiek pamięci) to na 99,99(99) jest on BŁĘDNY.

Pisał Pan w pierwszym poście, że chce się nauczyć odkodowywania - otóż na Elektrodzie jest bardzo dużo informacji na ten temat tylko trzeba poszukać (czytaj - poświęcić czas, nawet dużo czasu). Kupione czy zdobyte kalkulatory nie zastąpią szarych komórek - są tylko mniej lub bardziej pomocnymi narzędziami.
  • REKLAMA
  • #5 21398652
    patrykdeptula90
    Poziom 2  
    adam white napisał:
    Totalnie zły odczyt tej pamięci. I jeśli kiedykolwiek będzie Pan miał podobny odczyt (z jakiejkolwiek pamięci) to na 99,99(99) jest on BŁĘDNY.

Coś mi się wydawało, że z tym odczytem jest coś nie tak, ale że to moje pierwsze próby, zignorowałem to, myśląc, że może tak ma być.
    Kość była wylutowana. Czy ten zły odczyt może wynikać z faktu, że oprogramowanie (Ezp2023+) nie obsługuje tej kości (albo ja nie mogę znaleźć (do odczytu użyłem 93LC86_8)? Co gorsza, w międzyczasie wgrałem inny wsad, ale skoro nie odczytałem, to może i nie zapisałem? W wolnej chwili to sprawdzę.
  • #6 21399087
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 324
    patrykdeptula90 napisał:
    Czy ten zły odczyt może wynikać z faktu, że oprogramowanie (Ezp2023+) nie obsługuje tej kości (albo ja nie mogę znaleźć (do odczytu użyłem 93LC86_8)?

Tak. Odczyt 9386 (litery LC to oznaczenie wersji - w ramach nauki odsyłam do not katalogowych różnych producentów tej pamięci - zobaczy Pan ciekawostki) da plik o takiej wielkości.

Dodatkowo przy czytaniu pamięci typu MICROWIRE ważny jest wybór w programatorze tzw. "organizacji pamięci" - 8 czy 16 bitowa. Podpowiem, że w radiach samochodowych zapis w tych pamięciach chyba (nie pamiętam żadnej 8 bitowej) zawsze był w organizacji 16 bit. Wybór złej organizacji przy zapisie zniszczy nam dane. Przy odczycie - po prostu zobaczymy (są tak jednoznaczne cechy charakterystyczne w pliku), że trzeba zmienić organizację. Może być też tak, że odczyt tej samej pamięci, ale np. innego producenta, w organizacji 8 i 16 utworzy nam takie same pliki - ale to już inny temat - tylko sygnalizuję, że może Pan coś takiego spotkać i pomyśleć, że wprowadzam w błąd. Otóż NIE - odsyłam ponownie do not katalogowych.

patrykdeptula90 napisał:
    nie obsługuje tej kości

Raczej na pewno obsługuje - to 9346. Może w radiu występować pod innym oznaczeniem. Proszę poszukać sobie pliku CarBase. Jest na Elektrodzie, może w starszej wersji ale tu wystarczy.

patrykdeptula90 napisał:
    Co gorsza, w międzyczasie wgrałem inny wsad

To najprostsza droga do zniszczenia danych - NIE ODCZYTAŁEŚ (albo odczytałeś z błędami) - NIE ZAPISUJ PAMIĘCI. JAK ODCZYTAŁEŚ PAMIĘĆ - TWÓRZ KOPIĘ PLIKU W KOMPUTERZE.

patrykdeptula90 napisał:
    to może i nie zapisałem

To w dużym stopniu zależy od "inteligencji programatora". Chociaż przy tym rodzaju pamięci "mógł nabroić". Odczyt i porównanie z plikiem Kolegi Emika wyjaśni. I ostatnia sprawa, bo tu może wystąpić przy odczycie - tzw. "swap" (swap bytes) - proszę sobie poszukać - też o tym pisano na Elektrodzie.
REKLAMA